Silmät auki ja avoin mieli virikkeellistäessä!

Lemmikkiä virikkeellistäessä kannattaa muistaa, että eläimelle on harvoin väliä, onko virike erikoisliikkeestä ostettu, kallis virike, vaiko vain turvallisista roskista kasattu viritelmä (ks. merkintä Virikkeellistäminen: Toisen roska on toisen aarre), tai onko virike tarkoitettu juuri kyseiselle eläimelle, vai onko se sittenkin alunperin jotain ihan muuta.

Kunhan turvallisuus on otettu huomioon, eli virike itsessään ei ole eläimelle vaarallinen, eikä eläin sillä leikkiessään saata itseään vaaraan, eikä virike kulu niin, että siitä irtoaa esim. vaarallisia palasia.

Esimerkiksi viinipullotelineet ovat varsinkin pienten lintujen omistajien suosiossa, eikä syyttä! Ne ovat oivia valmiita kiipeilytelineitä, joita saa kirpputoreilta vain parilla eurolla! Niiden kanssa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että jos se on kasattu nauloin, ruuvein tai niitein, lintu voi jyrsiessään paljastaa näiden teräviä päitä, jotka voivat olla vaarallisia. Samoin tarpeeksi tuhottuna teline voi romahtaa linnun ollessa sen sisällä. Tällöin omistajan tulee käytössä arvioida, milloin virike on tarpeeksi kulunut, että se voidaan poistaa käytöstä niin ettei eläin joudu vaaraan.

Samoin joissain esineissä saattaa olla yllättäviä rakoja, joihin lintu saa varpaansa, jalkansa tai jopa päänsä kohtalokkaasti jumiin. Myös materiaali kannattaa valita huolella: esimerkiksi sinkitystä metallista irtoaa helposti linnun ruumiiseenkin sinkkiä linnun pyöritellessä esinettä nokassaan. Esimerkiksi askartelu-foamista tehdyt muodot ovat kahtiajakoinen virike sillä osa linnuista jyrsii turvallisesti nielemättä, kun taas osa nielee paloja, joka ei tietenkään ole hyvästä. Kaikkia vahinkoja ei voi ennakoida, mutta esineitä tarkastelemalla suurimmat vaaranpaikat voi välttää.

Uteliaille papukaijoille moni esine sellaisenaankin oivallinen tutkittava, vaikkei esinettä olekaan tarkoitus hajottaa, vain tutkia ja näpertää. Esimerkiksi kiiltävä metallinen lusikka kiinnittää linnun huomion, samoin vauvan-, kissan- ja koiranlelut, pienet muoviastiat, limsapullon korkit, suuret napit (varsinkin pienemmille linnulle) mitä kaikkea turvallista nyt keksiikään. Turvallisuus kannattaa muistaa: esimerkiksi avaimet ja metalliset sormukset ja rannerenkaat eivät ole välttämättä turvallisia nuoltaviksi, ja monista esineistä saattaa irrota yllättäen pieniä palasia jotka lintu voi niellä vahingossa.

Varsinkin alussa virikkeiden keksiminen voi olla hankalaa, ja silmät kannattaakin pitää auki todella monen esineen kohdalla miettien: "Onko tämä linnulle turvallinen?" ja "Kuinka tätä voisi hyödyntää virikkeenä?"

Itse kävin tänään paikallisessa Kontissa, ja siellä törmäsin vallan ihastuttaviin ruostumattomasta teräksestä tehtyihin purkkeihin. Pohdin jo mielessäni, kuinka niitä voisin hyödyntää eläinten virikkeellistämisessä, ja mieleeni putkahti kuvassa näkyvä idea (klikkaa isommaksi). Toki tällainen modifiointi vaatii jo esim. metallintyöstötyökaluja, mutta metallin poraukseen soveltuva poranterä ei liene kovin kaukana tuttavapiirissä. Suurinosa kirppareilta löytyvistä virikkeistä voikin olla ihan kertakäyttöiseen jyrsimistarkoitukseen tarkoitettuja, kuten esimerkiksi lakkaamattomat, luonnonmateriaalista tehdyt korit, leikkuulaudat, puulastat ja hunajasekoittimet (joita noitakin näin useita ihania myynnissä vain muutamilla euroilla!), tai vakituisempaan käyttöön varsinkin pienemmille linnuilla ovat elintarvikemuovista tehdyt esineet.

Elikkä siis: silmät auki, avoin mieli ja turvallisuus ensin! :)



Kommentit