Inspiraatiota virikkeisiin

Eräässä Animal Training Academyn podcastissa eläinten virikeohjelma Team Building with BITE:n edustaja Mark Kingston Jones kertoi, että virikkeitä suunnitellessa ei saa antaa järjen estää hyviä ideoita. Kuten muissakin asioissa, ensin heitellään ideoita, rohkeasti ääneen toisiaan kannustaen, sanoen ääneen kaikki hulluimmatkin ehdotukset. Mitään estoja ei saa olla, sillä ideoiden järkevyys kaikilta osioilta (turvallisuus, aika- ja rahakustannukset jne.) arvioidaan vasta myöhemmin, kun aivoriihi on käyty.

Mark kertoo esimerkkinä pajan, jossa mietittiin virikkeitä gueretsa-apinoille. Eräs pajaan osallistunut heitti ajatusriihessä ilmoille idean "apinabaarista," kun he miettivät villisti ideoita sen kautta myöskin, minkä asioiden parissa ihmiset viihtyvät.

Gueretsat, kuten muutkin kädelliset, ovat älykkäitä, aktiivisia ja vaativat alituista virikkeellistämistä vankeudessa. Papukaijat eivät kädellisistä niiltä osin juuri eroa.


Tietenkin eläintarhan kohtuullisen kesyttömien apinoiden vieminen baariin olisi huono idea, saati apinoiden pääsy alkoholijuomien äärelle. Idean jalostaminen kuitenkin kannattaa: voisiko baari tulla apinoiden luokse, ja tietenkin turvallisia juomia tarjoillen. Apinabaari lopulta toteutettiin: erilaisia mehuja sisältäviä juomapulloja piiloteltiin ympäri apinoiden aitausta, ja ne joutuivat paikallistamaan juomapullot, jotta ne voisivat saada lipaisun vaikkapa maukasta appelsiinimehua. Pienet juomapullot lipitettiin tyhjäksi nopeasit, joten apinat joutuivat lyhyen ajan päästä jälleen jalkautumaan etsimään pulloja, joissa juomaa on vielä jäljellä.

Sen sijaan esimerkiksi villi idea antaa leijonien saalistaa oma ruokansa on torpattava: EU:ssa ei ole sallittua käyttää ravintona eläviä nisäkkäitä tai lintuja (eikä se olisi välttämättä eettistäkään, vaikka se olisikin laillista). Jopa turvallisuus ajatellen niin, että saalistajat voisivat matkia saalistuskäytöstä niin että niiden tarhan viereen, verkon taakse olisi järjestetty verkkokuja, jossa saaliseläin voisi juosta, olisi saaliseläimelle hyvin stressaava kokemus. On siis ajateltava myös virikkeen välineitä: tuollaisen virikkeen parissa leijonille olisi tuskin negatiivisia vaikutuksia, mutta saaliseläimelle se olisi valtaisa turhan stressin aiheuttaja ja hyvinvoinnin laskija. Idea leijonien saalistuksen matkimisesta ei kuitenkaan ole turha, ja Mark onkin ollut mukana kehittämässä kauko-ohjattua saalisautoa, Lion Roveria, jota leijonat voisivat jahdata. Samoin monissa eläintarhoissa kissapetojen metsästysviettiä tyydytetään erilaisilla köyden avulla liikutettavilla "saalillla", esim. köysipallolla tai juuttisäkillä täynnä saaliseläimen käyttämää petimateriaalia.

Samoin luonnostaan saaliseläinten virikkeellistäminen saalistajilla voi kääntyä eläinten hyvinvointia vastaan, ja pitääkin miettiä, onko luonnonmukaisen uhan jäljittely tarpeen edes virikemielessä, vaikka ihminen tietäisikin, että tilanne on saaliseläimelle fyysisesti turvallinen.

Haastankin jokaisen tämän merkinnän lukijan pohtimaan lemmikkiensä virikkeellistämistä laatikon ulkopuolelta, ensin ilman estoja ideoita heitellen! Tässä pari omaa ajatuksenjuoksun tulosta ja mallia ottaen edellisistä esimerkeistä, lähtien siitä, mistä ihmisen voisi löytää viettämästä aikaa.

Papukaijabaari:
Jälleen, papukaijan tuominen hämärään baariin illalla ei liene palvelus linnulle, eikä alkoholijuomien nauttiminen eläimelle sovi.

Voisiko baaritiskin kuitenkin järjestää kotiin? Moni lintu nauttii asioiden tutkimisesta, joten jo pelkästään uudet asiat ympäristössä saattavat kiinnostaa rohkeimpia yksilöitä, joskin neuroottisempien tai arempien kavereiden kanssa kannattaa muistaa, ettei uusi, potentiaalisesti pelottava asia ole liian lähellä lintua liian nopeasti.

Ehdotan, että omassa baarissani papukaija olisi asiakkaan sijaan baarimikko! Kouluttaminen on myöskin virike, ja mikäpä estäisi rakentamaan linnulle pienen tiskin, jossa sen pitää järjestellä lintukokoisia (eläimelle turvallisia) pulloja ja juomalaseja hyllyyn ja takaisin. Voisipa vielä päivän päätteeksi pyyhkiä tiskinkin.

Mikä toki estää tekemästä papukaijabaaria apinabaarin tapaan, ja tarjota linnulle pieniä annoksia erilaisia turvallisia mehuja tai mocktaileja maisteltavaksi ja tutkittavaksi. Esimerkiksi tässä erittäin söpö ja eläinturvallinen tapa tehdä lemmikille sateenkaarenvärinen "jäähilejuoma," ja kanavalta löytyy myös muita vinkkejä överisöpöjen lemmikkicocktailien tekoon.



Lautapeli-ilta:
Papukaija tutkisi varmasti mieluusti lautapeleissä käytettäviä komponentteja. Osa niistä ei välttämättä ole linnulle turvallisia, eikä omistajaakaan hirveästi miellytä, jos lintu tuhoaa arvokkaan pelin komponentteja. Kuten edellisessäkin, tähänkin voisi ottaa kouluttamisnäkökulman: linnun voisi opettaa "pelaamaan" esim. ristinollaa kouluttamalla sen viemään puisella pelilaudalla nappula aina tyhjään kohtaan.

Lautapeliteemaa voi jatkaa myös leluihin: osaa lautapelielementeistä voi käyttää turvallisesti lelujen osina. Esimerkiksi muovittamattomat pelikortit ovat yleensä OK pureskeltavaa, ja pakallisesta kortteja syntyy nopeasti pienelle linnulle jyrsittävä lelu, kun kortit lävistää esim. metalliseen tuoreruokkuun laittaen korttien väleihin esim. helmet "ilmaamaan" korttien väliä.



Synttärijuhlat:
Kukapa ei olisi synttäreille käynyt. Herkkuja, lahjoja, ohjelmaa. Linnulle herkkuina voisi laittaa sellaisia lintuturvallisia herkkuja tutkittavaksi, mitä se ei ole aiemmin tai kovin usein saanut. Linnut saattavat arastella uusia ruokia, eivätkä välttämättä halua niitä varsinaisesti syödä, mutta usein ne kuitenkin uteliaina eläiminä haluavat edes hieman tutkailla uusia juttuja. Linnulle voi myös tehdä lintuturvallisen kakun tutkittavaksi, syötäväksi, tai vain tuhottavaksi.

Lahjat taas voisi toteuttaa pieninä namijemmaleluina, jotka kääritään turvallisesti lahjapaperiin. Teippiä tai lahjanarua ei kannata käyttää, mutta paketit voi liimata kiinni myrkyttömällä askarteluliimalla. Usein myös lahjapapereita on OK käyttää, kunhan niissä ei ole glitteriä tai kulta- tai hopeakuvioita.

Valvottuna linnulle voi antaa myös serpentiiniä, kunhan huolehtii ettei lintu voi takertua siihen. Ilmapallot saattavat olla turhan vaarallinen asia, mutta ilmapalloistakin voi vehnäjauholiisterillä ja värikkäällä paperilla tehdä paperimassaisia "ilmapalloja", jotka voi pinatan tapaan täyttää sälällä ja "lintukarkeilla." (Psst, katso ohje Pinkkupingviinin lintublogista: Namijemma vehnäjauholiisteristä)

Muita?
Melkein mistä tahansa saa keksittyä jotain virikettä. Papukaijoilla asiaa helpottaa se, että tietyt lelunteon faktat tiedostamalla esim. sopivista materiaaleista ja lelujen turvallisuudesta, melkein mikä tahansa esine tai teema voi olla inspiraationa leluihin. Jos luovuus ei kuki, aina voi tehdä leluja! Alkuperäisen podcastin aiheena oli kyllä jokseenkin virikkeiden muokkaaminen leluja pidemmälle, mutta jo lelujen tekeminenkin on aina askel eteenpäin! Onhan se tiedostettava, että eläintarhoilla on hieman erilaisia resursseja eläinten virikkeellistämiseen niin rahan, asiantuntemuksen kuin tilojenkin puolesta. Ei se siltikään tarkoita, etteikö lemmikinomistaja saisi yrittää! :)

Lisäluettavaa:
Kuinka tehdä leluja linnuille jos luovuus ei kuki?

Kommentit