Papukaijojen virikkeiden keksimistä ja kehittelyä

Kävin kesäkuun alussa Korkeasaaressa, ja yllätyin todella sinikurkkuarojen sisätarhassa näkemästäni virikkeestä! Ensin hieman pohjustusta.

Tykkään todella paljon keksiä ja pohtia uusia virikeideoita eri eläimille, lähinnä papukaijoille, mutta jonkin verran myös muille linnuille, jyrsijöille ja koirille. Olen myös ylipäätään kiinnostunut kaikkien eläinten virikkeellistämisestä. Aika moni virikeidea on sovellettavissa myös monille muille eläimille, joskus yllättävinkin tavoin: esimerkiksi kädelliset ja rotat voivat käyttää käsiään, ja samaan kirahvi voi käyttää kieltään! Osa papukaijoista osaa myös käyttää jalkojaan näppärästi, mutta suurinosa tyytyy käyttämään nokkaansa, joka ei ole järin ulottuva. Ideoita voi kuitenkin yleensä melko hyvin soveltaa eri lajeille, kunhan otetaan huomioon lajien ominaisuudet ja tavat. Papukaijat ovat erittäin älykkäitä ja näppäriä, joten niille käyvät myös monet apinoille suunnatut virikkeet, ja ne tuhoavat myös nokallaan, joten niille voi käyttää samanlaisia virikkeitä kuin jyrsijöille tai jopa koirille.

Joskus kuitenkin tuntuu, että kaikki on jo keksitty. Kun virikkeiden parissa on touhunnut tarpeeksi, tuntuu että uusia ideoita ei enää tule vastaan. Kaikki on jo koluttu ja keksitty, virikefoorumeilla (Pinterest, FB-ryhmät, Instagram, nettisivut, videot) uusia postauksia tulee vain vanhoista, tutuista virikkeistä tai yrityksistä keksiä vanhoihin jokin uusi twisti. Välillä jotain mielenkiintoista ja uutta tuleekin vastaan, ja se on todellinen ilon aihe! Ei sillä, että vanhoissa virikeideoissa olisi mitään vikaa, jos ne toimivat. Ideoita ei kuitenkaan ole koskaan liikaa.

Itse törmäsin aikanaan ensiksi tukaaneilla ja apinoilla virikkeenä käytettäessä kerplunk-peliin. Se on ehkä lähinnä amerikkalaisten(?) lasten suosima peli. Katso blogimerkintäni aiheesta: Virikeidea eläimille: Kerplunk. Pallojen sijasta tietenkin eläinkerplunkissa on käytetty ruokapaloja tai muuta josta eläin pitää. Myöhemmin olen törmännyt bambusta tehtyä kerplunkia käytettävän myös papukaijoilla virikkeenä. Lähdin tosin täten itsekin vanhasta ideoimaan uutta, mutta kerplunk itsessään ei ole mikään kovin vakiintunut tai yleinen virike sekään. Aiemmin linkitetyssä merkinnässä olikin suunnittelemiani kerplunkin jatkeita, joilla papukaijoilla peliin voisi lisätä haastetta. Eräs versio oli lisätä kepeiksi sileiden puutankojen sijaan kierteisiä rautatankoja, ja laittaa niihin näpertelyä ja aivopelejä rakastavalle papukaijalle muttereita haasteeksi: mutterit on poistettava ainakin yhdeltä puolelta, ennen kuin lintu voi vetää kepin pois ja vapauttaa herkun. Ideoitani kuvittamaan teen useimmiten kuvanmuokkauksen, jonka näet allaolevassa kuvassa vasemmalla.

Luulin ideoineeni tämän kerplunk-version itse, miettien mikä lisäisi haastetta papukaijan näkökulmasta, mutta olisi mahdollista toteuttaa ilman oman lelutehtaan perustamista. Silmäni meinasivat siis tippua päästä, kun näin "itse suunnittelemani" virikkeen Korkeasaaren sinikurkkuarojen aitauksessa! En päässyt papukaijavastaavan juttusille, mistä idea oli tähän tullut, oliko joku työntekijä keksinyt sen, vai poiminut sen jostain eläinvirikeryhmästä, vai kenties löytänyt sen minun Pinterest-taulultani lintujen virikeideoista. (Psst, tässä linkki Pinterest-tauluuni: Ideas for bird toys and enrichment)



Tapaus kuitenkin osoitti jomman kumman: joko että kaikki on jo keksitty, ja mitään uutta ei voi enää itse keksiä, tai sen, että Korkeasaaren kaltaisessa arvostetussa eläintarhassa oli törmätty hoitajien toimesta jonkin mutkan kautta minun suunnittelemaani virikkeeseen! Ehkä tämä säilyy mysteerinä ikuisesti... Mikään ei enää yllätä. Aion silti jatkaa virikkeiden kehittelyä ja keksimistä. Olen löytänyt näitä kuvanmuokkauksiani myös re-postattuna vaikka missä päin internettiä (myös virikeryhmissä, joissa on eläintarhojen työntekijöitä jäseninä), enkä ota sitä pahalla: toivon vain että se innostaa ihmisiä virikkeellistämään eläimiä!

Itse etsin alati uusia keinoja eläinten virikkeellistämiseen, mutta aina tuntuu että kaikki on jo keksitty. Ei niitä kuitenkaan ole, ja uudenlaisen virikeidean löytämisen ilon saa tuntea aina silloin tällöin! Myös vanhoja kertaamalla aivot päivittyvät, ja muistiin palaa, että hei tuommoinenkin idea oli!

Seuraavassa kuvapläjäyksessä on muutamia kehittelemiäni virikeideoita, jotka olen muka keksinyt itse, mutta luultavasti olen saanut etiäisen jostain, muunnellut jotain aiempaa ideaa tai saanut vain sattumalta saman idean kuin joku muu... Osa virikkeistä on esitelty tässä blogissa jo aiemmin.
Koirilla ehkei toimiva, koska odottaminen nostattaa usein liikaa kierroksia, mutta joillekin muille eläimille: ajastettu virikeautomaatti, jotta eläimellä olisi pidempään tekemistä, eikä se käyttäisi kaikkia virikkeitä heti aamulla yksin jäädessään.

Kerplunk-idea, mutta jakautuva putki pakottaa linnun liikkeelle. Sen pitää arvioida, kumpaan kulhoon (vai molempiin) palkkiot kolahtivat.


Kerplunk, jossa linnun on joko siirrettävä helmet pois ennen tikun vetämistä, tai jos helmet liimaa turvallisella liimalla (esim. vehnäjauholiima) paikoilleen, linnun on jyrsittävä ne pois tai jyrsittävä tikku poikki juuresta.


Lisäaskel vielä mutteri-kerplunkiin: palkkio kolahtaa ruokahäkkiin, josta se on ongittava pois.


Vipuja, joista lintu voi muutella elinympäristöään eri tavoin.


Suihku omatoimiseen suihkutteluun. Ajattelin, että se voisi olla päällä vain muutamia minuutteja, koska lintu ei varmasti malta sulkea suihkua itse.


Heiluva virike, johon laitetaan jotain tahmaista ruokaa, kuten maapähkinävoita tai hedelmäpilttiä linnulle nuoltavaksi.



Jääpalamuoteista tehty metallitikussa pyörivä ruokavirike.


Linnulle, joka rakastaa jyrsiä! Liimaa lintuturvallisella liimalla pahvia kuutioksi, poraa reikä ja laita reikään puupala, jossa on reikiin aseteltuja herkkuja. (Klikkaa isommaksi, tekstit englanniksi.)


Painotettu ruokavirike, joka palaa aina ruoan hankinnan kannalta epäedulliseeen asentoon. Linnun on kiepsautettava lelu aina oikein päin ruokapalojen välillä, ja onnistuttava pitämään se paikoillaan niin kauan, että se saa otettua ruokapalan sen sisältä.


Keskiasentoon palaava painotettu lelu, jota ravistamalla lintu saa herkut ulos.


Pieniä piiloteltavia tai roikkumaan laitettavia kulhoja, joihin ruokapala laitetaan kiinni syömisen hidastamiseksi.


Virike, joka kannustaa näppäriä lintuja jalkojen käyttöön. Aukkoon mahtuu vain jalka, ei pää, ja nokalle herkut ovat liian kaukana.



Virike, joka kannustaa näppäriä lintuja jalkojen käyttöön: linnun on ylettävä virikkeen keskelle jääviin ruokapaloihin jaloillaan, koska nokan mitta ei enää riitä. Esitetty ylhäältä päin yllä, ja sivusta päin alakuvassa.


Mini-bafflecage, joka on niin kapea, ettei se tarvitse kantta. Koko katsottava lajikohtaisesti! Helppo täyttää ja ripustaa ympäri linnun asuintilaa ja toivon mukaan helppo myös pestä tiskikoneessa. Hidastaa ruokailua ja ehkäisee isojen ruokapalojen tiputtelua.


Nosteltava putkivirike.


Turvallisesta metallista tehty "pickimat", joka on kuin koirien nuolentavirike (Lickimat), mutta linnuille. Alustaan levitetään jotain linnulle sopivaa ruokaa, esim. maapähkinävoita tai muussattuja hedelmiä, ja lintu nuolee tai nyppii ruoan pois. Ryhmyinen pinta ehkäisee suurien liikkeiden tekemisen, ja syöminen vaatii kärsivällisyyttä. (Klikkaa isommaksi, teksti englanniksi)


Fauna-Tek:n apinavirikkeestä mallia: lauta, jossa on syvänteitä sopivalle kuivaruoalle. Ruoka sirotellaan laudan päälle ja laudan päälle jääneet nekin lakaistaan reikiin. Kun laudan nostaa pystyyn, ruoka uppoaa onkaloon. Linnun on käytävä nokan kärjellään reiät läpi. Helppo täyttää mutta linnulle paljon hommaa! Huomioitava linnun ja reikien koko: liian isosta reiästä mahtuu pää (ei toivottua) tai lintu ei yllä pohjalle asti. (Klikkaa isommaksi, teksti englanniksi.)


Kontekstikuva paikalle, johon on helppo piilottaa juttuja. En käyttäisi pyörän rengasta jyrsivillä lajeilla, tai en piilottaisi sinne ruokaa kosketuksiin renkaan kanssa. Tämä on ennemminkin vain konstepti, papukaijoilla voisin käyttää esim. turvallisesta metallista tehtyä rengasta.


Liikkuvat renkaat tangossa. Jälleen nämäkin voisivat olla metallisia, koska tätä virikettä ei ole tarkoitettu tuhottavaksi. Renkaat liukuvat tangolla, ja linnun on siirreltävä renkaita, että se pääsee käsiksi seuraavan renkaan sisältämiin herkkuihin. Huomioitava turvallisuus: renkaan kolon on oltava linnun päähän nähden sopivan kokoinen niin, ettei lintu voi jäädä jumiin.


Kurotteluvirike: pyöristetyn virikkeen ainoat aukot ovat alhaalla, ja se asennetaan niin, että linnun on kuroteltava ja venyteltävä ylöspäin yltääkseen reikiin, joista se saa ruokaa. Tämä kannustaa lintua käyttämään lihaksia, joita se harvemmin käyttää: ylöspäin kurottelu ei kuulu kovin usein lemmikkipapukaijan liikeratoihin.


Automaatti, joka jakaa ruoan pitkän matkan päähän. Konseptikuvassa häkki on pieni, mutta ideana olisi että ruoka jakaantuu pitkänkin matkan päähän toisistaan, esim. ison häkin molempiin päihin linnun käyttäessä virikettä. Kuvassa näkyvä esimerkkivirike on valmis lintujen lelu nimeltä Foraging capsule, joka vapauttaa jousen avulla ruokaa kun lintu vetää narusta.

Kerplunk, jossa keppi on aaltoileva suoran sijaan. Linnun on ymmärrettävä nostaen tai ravistellen vetää keppi pois. Tämä kannattaa tutustuttaa lintuun sheippaamalla: ensin keppi on vain ihan lievästi aaltoileva, ja vaikeustasoa nostetaan vähitellen hankkien keppejä, jotka ovat tiukemmin kiemuralla. Jopa spiraalimaisesti kiertyvä keppi on mahdollinen, joka lisää edelleen haastetta.

Tappeja ja niihin juuri ja juuri sopivia kuppimaisia kansia, joissa on reikä, josta pienen herkkupalan voi tiputtaa. Linnun on osattava nostaa kuppi pois täsmälleen pystysruoassa, sillä tilan vähyyden vuoksi kuppia ei voi nostaa kulmassa.