Papukaijojen yöhäkki

Moni papukaijaharrastaja, varsinkin ne, joiden linnut ovat suurempia ja niitä ei ole kovin montaa, pitävät linnuillaan yöhäkkiä. Mikä siis on yöhäkki tai unihäkki?

Lähes kaikilla papukaijoilla on häkki, jossa ne ovat päivisin. Osalla se on aina auki, osa on siellä työ- tai koulupäivän ajan, ja/tai kun ihminen on poissa kotoa. Osalla häkki on suurempi, osalla pienempi, ja varsinkin isoilla linnuilla voi olla häkin sijasta huone. Mikäli häkki on olohuoneessa, jossa ihmisiä kohtaan sosiaalinen lintu voi elää arjen keskiössä myös häkissä ollessaan silloin, kun se ei jostain syystä voi olla vapaana ihmisten ollessa kotona, esimerkiksi kun tuuletetaan, tehdään ruokaa, on vieraita kylässä tms. Tämä on mielestäni hyvä idea, sillä lintuhuone on omaan makuuni liian eristävä. (Ks. merkintä: Oman lintuhuoneen konseptisuunnittelua)

Jos linnut siis asustavat olohuoneessa, mielellään sielläkin suuressa häkissä, jossa olla turvallisesti kun ovat keskenään kotosalla tai tilanteessa, jossa vapaanaolo ei onnistu, olisi tärkeää taata niille myös hyvät yöunet arjen keskellä. Linnuille on tärkeää saada 12 tunnin rutiininmukaiset yöunet pimeässä ja rauhassa joka yö. Tämä korostuu varsinkin herkillä lajeilla, jotka voivat oireilla esim. aggressiivisuuden tai muiden ongelmien kautta, jos unirytmi ei ole niille sopiva. En näe syytä, miksei tätä noudatettaisi myös lajeilla tai yksilöillä, jotka eivät siihen ulkoisesti reagoi ihmisen kannalta negatiivisella tavalla.

Laadukkaat yöunet ovat linnuille tärkeät, ja niiden järjestäminen vaatii omistajalta tietämystä ja jopa "uhrauksia."


Olohuoneessa pimeiden, rauhallisten ja säännöllisten yöunien toteuttaminen on kuitenkin haastavaa. Usein lintujen unirytmi on esim. klo 20-8, klo 21-9 tai vastaava aika, jolloin ihmiset ovat vielä hereillä jonkin aikaa, sillä harva ihminen nukkuu 12 tuntia. Olohuoneessa oleva lintu saattaa siis häiriintyä ihmisten iltaisesta jutustelusta, käveleskelystä ja TV:n katsomisesta. Lintuhuoneen kanssa tätä ongelmaa ei ymmärrettävästi yleensä ole. Vaikka moni omistaja väittää, ettei heidän lintunsa siitä häiriinny, itse pidän useimmiten ihmisten kykyä tulkita oman eläimensä mielentilaa sen verran vajavaisena, etten tällaista väittämää helposti usko. Usein myös suurikokoisen häkin pimentäminen kunnolla saattaa olla hankalaa.

Yöhäkin avulla linnuille tarjotaan pitkät, tasaiset yöunet, joissa se saa kaipaamansa pimeyden ja rauhan, olettaen että yöhäkki on asetettu sille sopivaan paikkaan. Se voi olla linnun oma matkahäkki esimerkiksi ihmisten makuuhuoneessa tai muussa rauhallisessa paikassa, joka pimennetään joko kokonaan pimennysverholla tai vain häkki kankaalla. Häkki voi olla pienikin eikä sen tarvitse olla kovin sisustettu: siellä on tarkoitus viettää vain yöt nukkuen. Pienen häkin ja peittokankaan yhdistelmä voi kuitenkin olla huono varsinkin pölyäville lajeille: lintu voi alkaa oireilla omasta pölystään, jos se joutuu nukkumaan liian pienessä ja liian tiiviissä "kammiossa." Lajista riippuen kannattaa myös harkita, onko ihmisten makuuhuone OK paikka linnulle: lintupöly on hienoa ja keuhkoille jokseenkin haitallista pidemmän päälle, ja yöllä ihminen ei saa edes mitään "palkkaa" lintupölylle altistuessaan, toisin kuin päivällä yhteisten, mukavien puuhien äärellä. Esimerkiksi kakadut ja harmaapapukaijat pölisevät paljon, ja varsinkin niiden lajien kohdalla pölyn aiheuttamat ongelmat sekä ihmiselle sekä linnuille itselleen pitää olla hyvin tiedostettuina.

Kakadut, kuten kuvan tanimbarinkakadu, ovat pölyäviä lajeja. Unihäkki voi olla pienikin matkahäkki, kunhan lintu mahtuu siellä vaivatta kääntymään, ilman sen kummempaa sisustusta kuin hyvät orret ja ehkä vesikuppi.


Yöhäkin käyttö kuitenkin vaatii myös ihmiseltä enemmän kuin normaali häkki, jossa valot ovat ajastuksella. Ihmisen on huolehdittava "manuaalisemmin" linnun päivärutiinien alkamisesta ja päättymisestä. Esimerkiksi linnun voi aamulla ruokkia sen vielä nukkuessa, jolloin ihminen voi lähteä kouluun/töihin jo ennen linnun heräämistä. Unihäkin kanssa tämä ei ainakaan yhden ihmisen talouksissa onnistu, koska unihäkissä linnun ei ole tarkoitus tehdä muuta kuin nukkua. Linnun siirtäminen kesken unien aamuvarhaisella varsinaiseen sen häkkiin keskeyttää sen unen.

Unihäkissä on siis puolensa ja puolensa. Sen avulla olohuoneen hälinässä elävät linnut saavat ansaitsemansa nukkumarauhan, mutta unihäkin toimiva ylläpito vaatii omistajalta rutiininomaista viitseliäisyyttä aamuisin ja iltaisin, aina samaan aikaan, loma tai ei... Itse uskon kuitenkin, että hyvin hoidettu unihäkki lisää linnun hyvinvointia makoisten yöunien ja mukavien rutiinien merkeissä. On myös heitelty ilmoille ajatusta, että eri paikassa nukkuminen kuin valvominen ehkäisisi hormonaalisuutta, kun linnulla ei ole vain yhtä erittäin tiiviisti omaa "reviiriä." (Ks. merkintä Keinoja papukaijan hormonaalisuuden vähentämiseen.) Samoin häkin huoleton pimentäminen kesäisin saattaa olla omiaan laukaisemaan tai jatkamaan hormonaalista käytöstä, jolloin kunnolla pimennetyssä, jopa täysin ikkunattomassa (joskin hyvin ilmastoidussa) tilassa nukkuminen voi pitää yllä matalampaa hormonitasapainoa.