Unta 12 tuntia, vaan missä kohtaa vuorokautta?

Lemmikkilinnut ovat kotoisin trooppisilta alueilta, joissa on lähes ympäri vuoden hyvin tarkka vuorokauden vaihtelu. Pitkät aamu- ja iltahämärät puuttuvat, kun kirkas päivä ja pimeä yö vaihtuvat lähes kuin katkaisijasta. Tätä olisi tarpeen jäljitellä linnuillemme myös kotiin. Pimennysverhot ovat tarpeen jo aikaisin keväällä ja mielellään koko vuoden ympäri valosaasteen (niin sisältä ja ulkoa tulevan) vuoksi, ja varsinkin talvisin ovat tarpeen kirkkaat valot, ja UV-valot ympäri vuoden, jos lintu ei pääse kesäisin ulos.

Tärkeää on pyrkiä toteuttamaan 12-12 -rytmi mahdollisimman säntillisesti. Hormonaalisilla linnuilla yön pituutta voidaan joskus suositella nostettavan jopa 14 tuntiin. Muutokset pitää aina tehdä vähitellen. Rutiinit ovat tärkeitä: 12h unta ei pelkästään riitä, vaan yön tulisi aina alkaa samaan aikaan, ja päättyä samaan aikaan. Esimerkiksi kellojen siirto saa monet linnut tolaltaan, ja vaikka kellojen siirtäminen kohta onkin historiaa, on se ollut sitä jo monilla lintuihmisillä pitkään. Itselläni lintujen valot ovat aina olleet ajastimilla, joihin ei ole koskettu. Joskus lintujen uniaika oli ihmisten kellon mukaan 21-9, joskus 20-8, mutta oikeasti se oli aina sama, koska ajastimeen ei koskettu.



Käytännössä ei ole kuitenkaan väliksi, milloin linnut nukkuvat. Olen pohtinut myös kesyille linnuille sopivampaa yöaikaa, joka olisi 00-12, koska linnun herätessä klo 12 päivällä, sillä olisi yksinoloa edessään vain 4-5 tuntia, kun ihminen pääsee töistä (verrattuna 8+ tuntia, jos lintu herää samaan aikaan kun ihminen lähtee töihin/kouluun). Aikuiselle ihmiselle on taas ihan OK valvoa kahteentoista myös arkisin linnun kanssa, ja tehdä iltatoimet yhdessä ja alkaa unille samaan aikaan. Riippuen toki asumismuodosta, esimerkiksi kerrostalossa linnun iltaiset kiljahdukset eivät välttämättä ole kovin toivottuja enää puolenyön pintaan. Tämä vaatisi myös hieman automatiikkaa: valot tulisi olla ajastimella, mikä on helppo homma, mutta verhot olisi hyvä saada myös ajastimelle, joka ei kyllä sekään ole järin hankalaa. En kuitenkaan varsinkaan ison häkin tai lintuhuoneen kanssa näe itse ehdottoman pahana, jos verhot ovat kiinni tuon ensimmäiset muutamat tunnit, jos häkki/huone on muutoin valaistu hyvin UV-lampuilla. Näkisin enemmän pahana sen, että ihminen avaa kesäisin verhot jo lähtiessään, ja valaisee linnun nukkuma-ajan viimeiset neljä tuntia.

Tämä systeemi ei tietenkään toimi unihäkin kanssa lainkaan. Lue lisää unihäkistä merkinnästä: Papukaijojen yöhäkki.



Myös ruokailun järjestäminen saattaa olla haasteellista, jos lintu herätetään paljon ihmisen jälkeen: tuoreruokaa suositellaan tarjoiltavaksi aamulla, ja ruoka on tuoreimmillaan heti kuppiin laitettuna. Tämä on asia, jota pitänee vielä hioa, ja joka toimisi ideaalimaailmassa myös niin, että ihminen voisi käydä lounastauollaan kotona herättämässä linnut, tai että kulhossa olisi jokin viilennyssysteemi, joka hidastaisi tuoreruoan pilaantumista. Omaan ideologiaan tämä ei välttämättä sopisi: haluan aamuisin lisätä linnuille myös uusia virikkeitä, ja häkissä tai lintuhuoneessa sählääminen linnun nukkuessa ei ainakaan lisää linnun nukkumarauhaa.

Lähemmäs kompromissia saattaa kuitenkin päästä, jos linnut nukkuvat arkiaamuisin hieman ihmisiä pidempään, jolloin ne joutuvat olemaan vähemmän hereilläaikaa yksin ja ovat hereillä pidemmälle iltaan yhdessä puuhastellessa. Jokaisen talouden kannattaa kuitenkin tietty määrittää omat nukkuma-aikansa linnuilleen, ja pitäytyä niissä myös viikonloppuisin. Oli se sitten seitsemästä seitsemään aamuvirkuilla, tai kympistä kymppiin iltavirkuilla, molemmissa on omat haasteensa ehkä aamussa, ehkä illassa, tai ehkä molemmissa. Tärkeää on kuitenkin tarjota eläimelle parhaat eväät lemmikkinä olemiseen, niinkin simppelissä asiassa kuin rauhaisat yöt.