Esteettisesti miellyttävät lintuhäkit, osa 1: Esittely

Lintuhäkki ei ole aina olohuoneen katseenvangitsija hyvällä tavalla. Pahalla se saattaa olla: ruma häkki ei sisustuksen ulkonäköä paranna. Suuri häkki saattaa vangita katseen ja ihmetyksen vierailijoiden silmissä: millainen hullu uhraa kaksi neliötä olohuonetta häkille??? No, lintuihmiset sen tietävät, että lintu vaatii tilaa, ja tilaa linnulle on tarjottava, vaikka sitten sisustuksen kustannuksella. Häkkejä on myynnissä eri mallisia, vaikkakin teollisissa häkeissä tekisin itse valinnan aina koon perusteella, välittämättä sen kauneudesta. On kuitenkin kantikasta ja pyöristettyä kulmaa, ja värejäkin useampia. 


Totta kuitenkin on, että jostain syystä pyöreä muoto miellyttää ihmisen silmää. Valitettavasti ympyräpohjainen häkki, eli pyöreä häkki, on yleensä linnulle huono valinta. Teollisen, pyöreän häkin pinta-ala on yleensä mitättömän pieni. Lisäksi ympyrän pinta-ala on halkaisijaltaan samankokoiseen neliöön verrattuna pienempi. On siis pohdittava, kannattaako rakentaa itse kaksi metriä halkaisijaltaan olevaa, pyöreää häkkiä (pinta-ala 3,14 neliötä) vai kaksi metriä kanttiinsa olevan neliön mallisen häkin (pinta-ala 4 neliötä). Asunnosta ne veisivät kuitenkin suunnilleen saman verran tilaa, sillä pyörän häkin laitoihin jää hukkatilaa.



Pyöreää häkkiä parempi vaihtoehto on neliöpohjainen häkki, jonka katto on kupolimainen. Siinä on tietyllä tavalla pyöreän häkin estetiikkaa, mutta enemmän käytettävää pinta-alaa. Tällaisia kupolikattoisia häkkejä on myynnissä lähes kaiken kokoisia. Niitä käytetään niin alimitoitetuissa peippo- tai undulaattihäkeissä ihan siedettävän kokoisiin, jopa metrin levyisiin isojen papukaijojen häkkeihin. Itse näen niiden ongelmana kuitenkin häkin yläosan tilan. Linnut viihtyvät yleensä korkealla, mutta kupolikattoisessa häkissä on ylimmillään tilaa vain ihan keskikohdassa, kun sen sivut laskeutuvat voimakkaasti. Varsinkin arka lintu hyötyy siitä, että se pääsee liikkumaan häkin korkeimmissa osissa vapaasti.

Aina kupolikattoinen häkki ei ole huono ratkaisu. Jos sen pinta-ala on tarpeeksi suuri ja se joko on tarpeeksi korkea tai sijaitsee tarpeeksi korkealla, siinä on potentiaalia olla linnulle hyvä, kaunis asumus. Jokainen häkki pitää kuitenkin sisustaa järkevällä tavalla, jotta lintu pääsee hyödyntämään tilan kunnolla ja lajityypillisellä tavalla.

Usein kupolikattoisen häkin korkeimmalle kohdalle asetetaan keinu, joka entisestään vähentää korkean kohdan hyötyä verrattuna häkin syvyiseen orteen. Tämä pelokas neitokakadu hyötyisi suuresta häkistä, jossa on paljon tilaa liikkua korkealla. Sen sijaan se asuu pienessä kupolikattoisessa häkissä, jossa turvallinen, korkea paikka on pinnoissa roikkuminen.
Kuva: Flickr.com / Chip Bennett, CC BY-NC-ND 2.0

Tässä häkissä on suoran kupolin sijaan kolmeen jaettu, pilvimäinen katto. Se on ehkä kupolikattoistakin huonompi ratkaisu korkeiden paikkojen hyödyntämiseen, ja kuten helposti käy, sen korkein kohta sisustetaan huonosti, kuten esimerkiksi laittamalla korkeimmalle kohdalle keinun.


Kupolikattoisia häkkejä on isojakin, myös isompia kuin tämän sinipääaratin häkki. Tässäkin ratkaisussa korkeaa tilaa viemään on asetettu uniteltta. Kuva: Flickr.com / Richard, CC BY 2.0

Pilvikattoinen lintuhäkki vuodelta 1872. Tässäkin linnut olisivat saaneet enemmän tilaa ja suoremman, korkealla sijaitsevan lentoradan, jos häkin katto ei olisi koristeellisen kumpuileva. Aikalaisekseen tämä häkki on jo melkoisen kookas!
Kupolikattoisten häkkien lisäksi on olemassa mitä erikoisempia ratkaisuja neliöpohjaisen häkin kaunistamiseksi. Erilaiset korkeat tornit ja temppelit saattavat olla kauniita, mutta valitettavasti tällaisia ratkaisuja näkee hyvin harvoin säädyllisen kokoisissa häkeissä. Sama koskee harjakattoisia häkkejä.

Usein koristeelliset häkit ovat pinta-alaltaan kovin mitättömän pieniä minkään linnun vakituiseksi asumukseksi. Niiden mittasuhteet voivat myös olla vääristyneet: linnun on hankala käyttää korkeaa, mutta kapeaa häkkiä. Korkean ja kapean eli tornimaisen häkin kanssa lintu päätyy yleensä käyttämään häkin yläosaa, jolloin häkin korkeus menee suoraan sanoen hukkaan. Harjakattoisessa häkissä korostuu entisestään kupolikattoisen häkin ongelma: korkeita paikkoja on vain vähän. Erityisesti ongelmat kärjistyvät, jos lintuja on paljon, ja ne kaikki haluaisivat viettää aikaa korkeimmassa kohdassa.

Palatsimaisessa häkissä lintu saattaa päätyä käyttämään vain korkeinta osaa, jättäen matalammat "siivet" kokonaan hyödyntämättä.
Harjakattoinen häkki on monelle tuttu näky. Se voi olla hauskan näköinen, koska se muistuttaa muodoltaan pientä taloa. Linnulle sen muoto on usein epäedullinen yhden korkean pisteen vuoksi. Harjakattoiset häkit ovat harvoin pinta-alaltaan riittäviä pienenkään linnun vakituiseksi asumukseksi.

Tuntuu, että lintuhäkkien kanssa on myös totta sanonta: Pieni on kaunista.

Mikäpä sen suloisempaa, kuin ihana kodikas, pieni häkki koristeena jossain. Eihän koristeen suvaitse olevan liian suuri, ettei se menetä koristavaa asemaansa. Valitettavasti linnut vaativat tilaa, ja pienessä koristehäkissä linnun on hankala elää lajityypillistä elämää.

Pieni on kaunista?

Sitten voisimme lähteä jo tosimaailmasta hieman villimmille vesille. Useimmat jo tässä esitellyt häkit ovat monelle lintuihmiselle tuttuja. Nettiä kahlatessa tulee kuitenkin vastaan mitä kummallisimpia häkkiratkaisuja, ihmisten hakiessa absoluuttista estetiikkaa yli eläinten hyvinvoinnin.

Yksi ei edes kovin harvinainen ilmestys on pallon muotoinen häkki. Näitä näkee yhä myynnissä ulkomailla ja netin kiinakaupoissa. Ne ovat äärettömän pieniä, sekä uskoakseni myöskin epäkäytännöllisiä. Häkin keskikohta on usein leveämpi kuin mitä sen pohjalaatikko on, jolloin kauneuden kustannuksella linnun häkin laitamilla tekemä sotku saattaa hyvin suurella todennäköisyydellä päätyä pohjan sijaan suoraan lattialle. Allaolevassan kuvan häkissä tämä on ratkaistu laittamalla häkin laitamille ufomaiset reunukset.



Toinen versio "pyöreästä" häkistä on kupolikattoinen häkki, jonka muotoja on liioiteltu. Tämänkin häkin äärilaidat ovat pohjalaatikkoa leveämmällä, joten tällaisessa häkissä omistaja saa varautua extrasiivoukseen (alla olevassa kuvassa oikealla). Kuvan häkki on säälittävän pieni, ja isompanakin tällainen häkki olisi käytettävältä tilavuudeltaan pienempi kuin saman tilan asunnosta vievä kantikas häkki.

Kuva vasemmalla on katalogista vuodelta 1922. Kuva oikealla: Flickr.com / Incase, CC BY 2.0


Onneksi nykyään järkevien lintuihmisten kriteerinä ei ole häkin kauneus, vaan sen käyttöominaisuudet linnulle. Ihmiset sietävät rumia häkkejä, ja jopa epäkäytännöllisiä häkkejä (esim. liian pienet luukut siivoamiseen), kunhan se on linnulle sopiva.

Onneksi suurikin voi olla kaunista! Isoissakin häkeissä voi olla kauniisti pyöristettyjä kulmia, ja näitä on jopa nettikaupoissa myynnissä, ei vain haaveissa ja ajatuksissa. Häkin väri vaikuttaa myös siihen, kuinka se sopii asunnon sisustukseen, ja samoin häkin sisustus vaikuttaa siihen, sekä myöskin häkin pimennysverhojen väri ja asennus, jos häkin ympärille sellaisia tarvitaan.

Mutta makuja on monia. Toisille häkit ovat rumia, toisille eivät. Osa haluaa ehkä jokseenkin pyöreää häkkiä jäljittelevän, mutta kohtuukokoisen häkin, kun taas omasta mielestäni kaunein ja sisustuksellisesti upein häkki jonka olen ehkä ikinä nähnyt, on ollut lasipaneelein jaettu aviaario olohuoneesta, ei siis ehkä häkki lainkaan.

Merkintäsarjan seuraavassa osassa yritän esitellä muutamia ideoita, kuinka tehdä lintuhäkistä kauniimpi ja silmää miellyttävämpi: Esteettisesti miellyttävät lintuhäkit, osa 2: Ideoita

Kommentit