Esteettisesti miellyttävät lintuhäkit, osa 2: Ideoita

Edellisessä merkinnässä pureuduin hieman kyynisesti kauniiden lintuhäkkien todellisuuteen. Todellisuutta on, että yleisesti lintuhäkkien kauneus ja esteettinen miellyttävyys eivät kulje yhdessä lintujen todellisten tarpeiden kanssa. Onneksi pyöreät lintuhäkit ja muutkin pienenpienet häkit alkavat jo väistyä vähitellen, ihmisten ymmärtäessä yhä enemmän ja paremmin eläinten tarpeita.

Kuten aiemmassa merkinnässä todettiin, pyöreät muodot miellyttävät monen ihmisen silmää. Valitettavasti pyöreät häkit eivät yleensä ole linnuille sopivia asumuksia, koska isokin pyöreä häkki on viemäänsä tilaan nähden pienempi, kuin lähes saman tilan vievä kantikas häkki. Pyöreän häkin pinta-ala on vain 78% halkaisijaltaan samankokoisen neliöhäkin pinta-alasta. Lisäksi kupolimainen yläosa vie linnulta arvokasta, korkeaa tilaa.

Mielestäni pyöreässä, kupolikattoisessa lintuhäkissä alkaa olla järkeä vasta, kun sen halkaisija lähentelee kymmentä metriä, tai yli. Kuva: Flickr.com / 34517490@N00 / Nick, CC BY-NC-ND 2.0
Tasakattoinen, ympyräpohjainen häkkikin on usein tilan haaskausta. 



Kupolikattoinen häkki miellyttää monen silmää.
Valitse aina mieluummin liian iso, kuin
liian pieni häkki. Kuva: Flickr.com /
cara_vsangel, CC BY-NC-ND 2.0
Tehdastekoisen häkin pyöreitä muotoja voi hakea muutamista malleista, joskin kannattaa muistaa, että usein yhä edelleen pienet ja keskikokoiset valmishäkit ovat aika matalia lintukäyttöön. Esimerkiksi malli nimeltä XXL Palace on kulmistaan pyöristetty, ja omaa täten hieman pyöreää, miellyttävää muotoa, tarjoten silti linnulle aika runsaasti tilaa (1,3 neliötä). Kupolikattoisten häkkien pinta-ala riittää vain harvoin täyttämään minimisuositukset hiemankaan isommille linnuille, vaikka ne ovatkin ulkonäöltään kauniita. Myöskin timantin muotoisissa kulmahäkeissä, esim. Villa Dahliassa, on omaa viehätystään.

Valitettavasti yleensä tehdastekoiset häkit ovat paremmin sisustukseen sopivat. Ne ovat huoliteltuja ja siistejä, mihin omatekoiset häkit eivät aina pääse. Varsinkin puurunkoiset häkit, joissa on käytetty halpoja verkkoja voivat olla silmälle epämukavan näköisiä, vaikka ne linnun tarpeet täyttäisivätkin jopa paremmin kuin ostohäkki, ainakin jos koosta puhutaan. Muistammehan kuitenkin, että tätäkin asiaa tulisi aina miettiä linnun hyvinvointi ensin! Ei siis panostaa kauniiseen häkkiin koska se on kaunis, vaikka se olisi linnulle huonompi.

Häkkejä voi myös teettää esimerkiksi metallipajoilla, tai tehdä itsekin metallista, jos taidot ja välineet sen sallivat. Tällöin siihen saa tehdastekoisen häkin tuntua. Yhtenäiset materiaalit tekevät häkistä siistimmän. Sama koskee myös tehdastekoisia: joissain häkkimalleissa on värivaihtoehtoja, joista osa saattaa sopia paremmin asunnon väreihin kuin toinen. Jos häkkejä taas on useita, harmoniaa saa hankkimalla samanlaisia (tai samanvärisiä) häkkejä, jos lintujen lajit ja parvien kokoonpanot sen sallivat.

Itse suunnittelin sisustukseen sopivia häkkejä, joissa asiaa yritetään ajatella hieman normaalin lintuhäkin ulkopuolelta. Eräs, joskin epäonnistunut yritys, tälle oli lintuhäkki nimeltä Geo. Siinä pallomainen häkki on kasattu kuusikulmion muotoisista palasista koostuva. Idea on hieno, mutta valitettavasti noin pienessä häkissä edes undulaatti- tai peippopari ei pääse toteuttamaan aktiivisuuttaan. Designer-maailmasta inspiraatiota hakemalla löytyy ehkä ideoita, joissa ollaan menty design edellä, ja pylly edellä puuhun! Epäkäytännöllisiä, joskin kauniita, mutta julmalla tavalla hirveitä, esimerkkejä löytyy niin lintumaailmasta kuin jyrsijäpuolelta. Katso myös merkintä: Kamalat, kauniit design-lintuhäkit. On pakko ajatella isommin!

Ensinnä, millaiset voisivat olla lintuhäkin kalterit? Onko niiden pakko olla aina neliöverkkoa, kuusikulmaista kanaverkkoa, pysty- tai vaakapinnat? Jos oletetaan, että häkki voisi kestää vuosikymmeniä, voisiko häkin teettää pinnoja myöten tilauksesta tehtynä. Voisiko pinnoilla leikitellä designin keinoin, mutta turvallisesti, lintua vaarantamatta? Tällöin tulis välttää kapenevia paikkoja, joihin linnun varpaat voivat jäädä kiinni linnun kiipeillessä pinnoissa. Kuten normaalin häkin kanssa, pinnavälin tulisi olla tarpeeksi suuri, ettei linnun varvas voi jäädä kiinni pinnoihin, mutta tarpeeksi pieni, ettei linnun pää mahdu pinnojen välistä. Muutamia ideoita alla, mutta käytännössä näitä voisi hioa loputtomiin, myös paljon epäsymmetrisempiin tai orgaanisempiin muotoihin.

Normaalit pinnat, vai jotain erikoisempaa? Turvallisuus ensin!


Onko häkissä pakko olla paljon metallipinnoja? Papukaijoille pinnat ovat arvokas tapa liikkua, joten täysin lasikuutiota en kannata. Voisiko kuitenkin edes pari seinää häkistä olla muutakin kuin metallipinnoja. Umpinainen pleksi? Sisustukseen sopivan väristä puu- tai peltilevyä? Jompaa kumpaa noista, mutta koristeellisin aukoin?

Pienille linnuille häkin voi rakentaa puurunkoisesta vitriinistä korvaamalla lasiovet verkolla kokonaan tai osittain. Jos samaa sarjaa, teemaa, muotoja ja/tai värejä on muuallakin asunnossa, häkki sujahtaa sisustukseen erittäin hyvin! Kovin isoille linnuille tämä ei käy ihan vain sen takia, että yleensä valmiita vitriinejä ei ole saatavilla kovin isoin pinta-aloin. Puurunkoinen häkki on myös ongelmallinen isompien lintujen kanssa.

Ison vitriinin pinta-ala on 120*60 cm, joten pinta-alan puolesta se sopii esimerkiksi pienelle undulaatti- tai peippoparvelle. Kuva: Katariina Vesterinen. 


Itse suunnittelin jo häkin muotoon pyöreyden tuomista enemmän visuaalisesti kuin fyysisesti (seuraava piirros). Esimerkiksi tämä lintuhäkki ei ole muodoltaan normaalia kupolikattoista häkkiä pahempi, mutta koska sen pinnoissa on liioiteltu pyöreiden muotojen vahvuutta, se näyttää heti erikoisemmalta, ja kieltämättä kauniimmalta. Hain tätä samaa ideaa, ja luonnostelin lintuhäkin, joka rakennetaan itse seinää vasten. Se sopii parhaiten joko nurkkaan tai toinen pää (kuvassa vasen pää) saman syvyistä hyllyä vasten. Häkki on kooltaan suuri, ja sen ideaan on haettu inspiraatiota Umbra Fish Hotel -nimisestä, kauniista, mutta ihan kamalan pienestä akvaariosta.

Häkki on normaali suunnikas sisältä (sininen osa oikeassa kuvassa), mutta etupaneelissa on pyöreitä muotoja jäljittelevä reikä (vasemmalla ympyrä, oikealla kupolikattoista jäljittelevä). Häkkiin on kulku päädyn avautuvasta ovesta, joka voi olla umpinainen tai verkollinen. Alla olevia laatikostoja ei ole pakko olla, mutta on huomioitava, että häkki ei muutu liian korkeiden, umpinaisten laitojen vuoksi liian "kopperoksi", jotta linnut eivät ala pitää sitä pesäpaikkana.


Toki tällaisen häkin rakentaminen vaatii hieman taitoja ja hermoja, mutta tällaisella ratkaisulla voidaan tehdä häkistä todella näyttävä ellei jopa designer, mutta silti linnun tarpeista tinkimättä. Häkin koko on muokattavissa linnun/lintujen tarpeisiin, ja materiaaleja vaihtamalla lastulevystä vesivaneriin tai jopa metalliin häkistä saa myös kestävän mille tahansa linnulle.

Eräs asia, miksi häkki on sisustukseen sopiva ja silmää miellyttämä ylläkuvatulla tavalla on se, että se ei ole vain häkki, vaan osa asunnon rakennetta. Tällöin häkillä itsessään ei ole muotoa tai kulmia, jotka rikkoisivat asunnon muun sisustuksen linjoja. Näitä ovat esimerkiksi se, onko häkin päällä tai alla tilaa, tai onko häkki samassa linjassa ympäröivien elementtien, kuten kaappien tai seinien kanssa. Tätä on hyödynnetty paljon isoissa akvaarioissa, jotka asennetaan seinän sisälle tai seinän jatkeeksi. Lintujen kanssa tällaista toteuttaessa kannattaa tietenkin muistaa lintujen häkkien kokovaatimukset: pinta-alaa tulee olla tarpeeksi, ja häkin tule olla niin korkea tai korkealla, että lintu pääsee ihmisen kasvoja korkeammalle turvallisuudentunteen vuoksi. Esimerkkikuvia: akvaario tilanjakajassa, akvaario kaappien tasalla ja iso akvaario seinän sisällä.

Kaapin runkoon rakennettu undulaattihäkki. Valkoinen väri rungossa ja pinnoissa tuo valoisuutta, ja sisustukseenkin häkin saa sopimaan taustavärin valinnalla. Häkin muoto myötäilee muuta sisustusta. Kuva: Ina Hynninen


Häkin sisustuksella harmoniaa

Vaikka häkki itsessään olisi miellyttävän näköinen, sen voi kuitenkin tehdä sekavan näköiseksi häkin sisustus. Ensisijassa, kuten häkinkin kanssa, on muistettava mennä lintujen ehdoilla ja linnun tarpeet ja turvallisuus edellä. Näitä unohtamatta on kuitenkin mahdollista tehdä ratkaisuja, joilla häkistä saa miellyttävämmän näköisen. 

Yksi näistä on yhdenmukaisuus. Käyttämällä vain muutamaa materiaalia, muotoa ja/tai väriä kerrallaan häkistä tulee tasapainoisempi. Orret ovat yksi iso osa tätä: jos orret ovat samaa materiaalia keskenään tai vaihtelun vuoksi vaikka kahta materiaalia, häkki näyttää rauhallisemmalta, kuin jos sinne olisi ängetty orsia kaikista materiaaleista ja väreistä. Tätä voivat rytmittää jo puulaji: käyttääkö vaaleaa koivua vai harmaahkoa haapa, tummaa pihlajaa tai lämminsävyistä mäntyä? Käyttääkö suurimmaksi osaksi suoria orsia, vai hyvin kippuraisia ja haaroittuvia?

Myös leluilla voi pelata, jos lintu leikkii niin monipuolisesti, tai leluja tekee itse, että on varaa valikoida (älä supista virikevalikoimaa vain häkin ulkonäön vuoksi!). Leluista saa itsessään harmonisempia, jos niissä käyttää vain paria kolmea materiaalia ja väriä. Itse suosin itsetehdyissä leluissa esimerkiksi kahta luonnontuotetta ja yhtä värjättyä, esimerkiksi luonnonpuu, ruskea luonnonkorkki ja pinkiksi värjätyt puunpalat. Toisessa lelussa voisivat olla värjäämättömät jäätelötikut, luonnostaan beiget luffapalat ja vihreäksi värjätyt puunpalat. Luonnollisen näköiset lelut tuovat myös rauhaa, koska niiden värimaailma on aina luonnollisen hillitty. Voit myös käyttää lintusi lempiväriä!

Samaan syssyyn lelujen ja orsien kanssa menevät myös ruoka- ja juomakupit: hanki kaikki kupit samaa sarjaa. Samankokoiset, väriset ja malliset ruokakupit tuovat harmoniaa ja jatkuvuutta, kuin kokoelma erilaisia kuppeja eri väreistä ja materiaaleista.

En tiedä olenko vain graafinen tylsimys, mutta mielestäni sointuvilla, rajallisilla väreillä saa mukavaa rauhaa. Kuvassa esimerkkinä häkin samanlainen sisustus, vaihdellen onko värejä mietitty vai ei.


Lopuksi

En voi tyystin korostaa sitä, kuinka paljon linnun tarpeet pitää huomioida. Tuntuu, että tällaisen merkinnän avulla saa helposti maineen ihmisenä, jota kiinnostaa enemmän häkin ulkonäkö kuin linnun tarpeet. Tämä ei ole totta. En vain näe välttämättä tarpeellisena, että meidän olisi pakko tyytyä kaupalliseen tarjontaan lintujemme asumusten kanssa. Kaunis häkki on mukava osa sisustusta, miellyttää silmää ja siitä voi olla ylpeä!

Kaikille kauneus ei taas ole niin nuukaa tai lainkaan tärkeää, vaan häkiksi kelpaa häkki kuin häkki. Itse olen kanssa ensisijassa linnun tarpeet ja käytännöllisyys edellä, kauneus tulee listalla jossain hännillä, mutta jos saa koko paketin, miksi kieltäytyä? Graafisena ja idearikkaana ihmisenä on joskus mukava tehdä ajatusleikkejä, millaista erilaista onnistuisi keksimään ja kehittämään. Ehkä joskus joku kehittämäni lintuhäkki voisi olla niin kaunis, että joku sellaisen ostaisi vanhanaikaisen, "kauniin", pyöreän pikkuhäkin sijaan, ja oman designini kanssa toteutuisivat myös linnun tarpeet paremmin kuin minimaalisen kokoisen, pyöreän häkin kanssa.