Kamalat, kauniit design-lintuhäkit

Kirjoitin jo aiemmin lintuhäkkien estetiikasta kahdessa merkinnässä: Esteettisesti miellyttävät lintuhäkit osa 1: esittely ja osa 2: ideoita

Hieman johdantoa: Sisustuskärpäsen puriessa sitä tulee taas miettineeksi esteettisesti miellyttävää lintuhäkkiä, joka olisi harmoniassa olohuoneen muun sisustuksen kanssa. Onneksi omalla kohdallani linnuilla on tarkoitus pitää käytössään myös omaa huonetta. Olohuonehäkki olisi käytössä aikoina, jolloin lintuja halutaan pitää elämän keskipisteessä, mutta ne eivät voi syystä tai toisesta olla juuri silloin vapaana, esimerkiksi sukujuhlien aikaan tai jos kylässä on ihmisiä, jotka pelkäävät vapaana olevia lintuja. Lintuhuone on osittain eristävä, jonka vuoksi joskus voi olla ihan OK, että seuralliset linnut voivat olla mukana arjessa olohuoneen häkissä. Tämän oman olohuonehäkin tilapäisen luonteen vuoksi häkin ei olisi pakko olla valtavan suuri. Haluaisin kuitenkin, että se olisi minimisuositukset täyttävä, jolloin linnut voisivat viettää siellä mieluusti aikaa ilman ahtautta, ja häkki ei olisi ainakaan huono esimerkki vierailijoille. 

Aloin jälleen ammentaa design-ideoita häkeille internetin ihmeellisestä maailmasta. Ja voi kamala mihin kauhistuksiin törmäsinkään! Valitettavasti tekijänoikeussyistä en voi käyttää varsinaisia kuvia tässä merkinnässä. Muotoilijat eivät välttämättä myöskään olisi innoissaan luovuttamassa kuvia blogini käyttöön, koska käytännössä aion kritisoida tai jopa suoranaisesti haukkua aikalailla jokaista "designer" häkkiä, joka tähän merkintään eksyy. 

Osa häkeistä on aika kauniita, osa taas ei edes silmää miellyttäviä. Mutta miksi kauniit häkit ovat aina niin kamalan pieniä, kapeita tai korkein, tärkeä tila on uhrattu ylöspäin kapenevalle rakenteelle? Onko ihmissilmää esteettisesti miellyttävä rakenne jotenkin aina vastakohta sille, mitä lintu voisi tarvita asumukselleen, tai millainen olisi käytännöllinen linnun asumus?

Kaunis, mutta kamala kärsimyskoppi linnun kodiksi. Pyöreä tai pallomainen häkki on pinta-alaltaan tai tilavuudeltaan pienempi, kuin liki saman tilan asunnosta vievä, neliöpohjainen tai kantikas häkki. Neliömetrienkään kokoinen pyöreä tai pallomainen häkki ei ole kannattava ratkaisu.

- Museum bird cages: kuuluisien museoiden muotoisia lintuhäkkejä. Nykytaiteen näköisissä häkeissä ei näy tietenkään mitään virikkeitä, ruoka- ja juomapaikat linnuilla sentään on. Muihin design-häkkeihin verrattuna nämä ovat jopa kohtuullisen kookkaita, mutta silti sen muotoisia, ettei niissä tuon kokoisena tee mieli lintuja asuttaa. Häkit ovat myös ihan liian matalia lattialla pidettäväksi. Perinteinen suorakaiteen muotoinen häkki on lähes ylivoimainen tilankäytön suhteen, sillä sen ympärille jää asuntoon/tilaan vain vähän hukkatilaa. Jos muoto on jokin muu, häkkiä olisi käytännössä voinut jatkaa johonkin suuntaan, tarjoten linnulle lisätilaa.

- Häkki, jossa on lasikupuja: Kokonsa puolesta tämä ei välttämättä ole se kamalin ratkaisu. Lintujen lentotilan kannalta tuollaiset kuvut ovat kuitenkin turhat, vaikkakaan eivät suoranaisen vaaralliset. Lintujen tulisi myös päästä ihmistä korkeammalle, joka ei todellakaan tämän häkin kanssa toteudu. Jyrsijöitä syrjimättä, ehkä tällainen kurkkailutorneja sisältävä design sopisi paremmin jyrsijöille, jotka eivät stressaantuisi matalalla olemisesta lintujen tapaan? Kuvissa kyseessä on täysi taideteos: muoviset oksat, ei ruokaa, ei roskaa eikä kakkaa. Kyseessä lienee enemmän konsepti ja taideteos, kuin oikeasti design lintuhäkille.

- Akvaariolintuhäkki: Kaksi kärsimyskoppia yhdessä! Pyöreä, kapea lintuhäkki yhdistettynä hyvin pieneen akvaarioon. Tässäkin linnulle on tarjottu hauskana ideana mahdollisuus tarkkailla ympäristöään (tässä tapauksessa akvaarion elämää) lasikuvun läpi, mutta hyvä idea vesittyy kamalaan toteutukseen. Häkki on kamalan kapea, eikä tarjoa linnulle käytännössä ollenkaan vaakasuoraa lentotilaa. Pienikin kala ansaitsee enemmän tilaa kuin mitä tämä teos tarjoaa. 

- Kuusikulmioista muodostuva pallohäkki: Geo-niminen häkki on ihan oikeasti markkinoilla myynnissä oleva lintuhäkki. Se on kooltaan ehkä amerikkalaisen harrastajan silmin sopiva undulaatin tai parin asumukseksi. Omasta mielestäni se on pieni, ja monimuotoisten häkkien tapaan käyttää tilaa tehottomasti linnun hyödyksi. Harmi, koska se on kaunis ja monelle varmasti mukava lisä olohuoneeseen, mutta ei silti juuri perinteisiä pyöreitä häkkejä parempi. 

- Toisinpäin pyöreä lintuhäkki: Edestä päin pyöreän mallinen lintuhäkki kohtaa saman ongelman, kuin muutkin kupolikattoiset häkit: linnulle arvokas korkea tila on supistettu pienemmäksi. Tällainen "pyöreä" häkki ei välttämättä ole kovin käytännöllinen siivouksen kannalta. Sanomattakin on selvää, että kyseisen häkin koko on myös täysin riittämätön vakituiseksi asumukseksi.

- Vinon suorakaiteen muotoinen häkki: Moniin muihin tämän merkinnän häkkeihin verrattuna tämä antaa linnuille eniten tilaa. Yläosa on alaosaa suurempi, joka tarjoaa linnulle tärkeää korkeaa tilaa hyvin. Häkki on vekkulin näköinen ja se voisi toimia isommassakin mittakaavassa, tarjoten linnuille oikeasti riittävästi tilaa. Siinä on kuitenkin kriittinen suunnitteluvirhe: ylöspäin levenevästä häkistä tulee huomattavan paljon roskaa ja kakkaa häkin ulkopuolelle!

- Linnun muotoinen lintuhäkki: Jälleen linnuille arvokkaasta, korkeasta tilasta on nipistetty. Tämä on luultavasti ollut vain koriste ja konsepti, koska häkki sisältää myös pohjalaatikon yli meneviä osia, altistaen häkin ympäristön huomattavalle likakuormitukselle. Tätä häkkiä voisi käytännössä laajentaa neliömetrien laajuiseksi, mutta pitäisin silti huonona asiana yläosan suoran lentotilan riittämättömyyttä.

- Hevosen muotoinen lintuhäkki: Itse karsastan eläinkaupoissakin myynnissä olevia häkkejä, jotka ovat L:n muotoisia. Linnut yleensä viettävät aikaansa suurimmaksi osaksi tuossa korkeassa osiossa, jolloin todellinen, linnun hyödyntämä alue häkistä jää pieneksi. Tämä hevoshäkki lienee vain konsepti ja koriste, koska siitä puuttuu pohjalaatikko kokonaan.

- Pyöreä lintuhäkki vyötäröllä: Lähes kuin normaali, pyöreäpohjainen häkki, mutta kireällä vyöllä, joka saa häkin muistuttamaan muodoltaan kuorellista maapähkinää. Samat huonot ominaisuudet kuin perinteisessä pyöreässä häkissä (eli riittämätön vaakamallinen lentotila varsinkin korkealla), mutta lisäksi kavennettu keskiosa vie linnuilta turhaan pois tilaa ja altistaa häkin eri tavalla kakalle kuin normaalisti.

- Kaapin kylkeen kiinnittyvä häkki: Alunperin kai rotta- tai hiirihäkin designiksi tarkoitettu häkki on julksitettu Milanon Design viikolla. Sen on kai tarkoitus ollakin vain konsepti laatikon ulkopuolelta ajateltuna. Kauniit kalterit voisi siirtää johonkin järkevämmän malliseen häkkiin. Laajempanakaan häkki ei ole hyvä asumus edes jyrsijöille, sillä ne kaipaavat pohjalaatikon pohjamateriaalin kera. Linnuille tämä sama idea (ilman lentotilaa rajoittavia hyllyjä) altistaisi tietenkin lattian loputtomalle määrälle roskaa ja likaa. Tässä ollaan myös hyvin design-häkkien tilaa tuhlaavan ominaisuuden ytimessä: häkin yksityiskohtaiset muodot vievät tilaa huoneesta kuitenkaan tarjoamatta tätä tilaa eläimille.

- Pallomainen, ylöspäin kapeneva häkki: Idealtaan söpö ja hauska, mutta silti ihan kamala häkki. Todella pieni pinta-ala jo alkuunsa, mutta vaikka häkin idean suurentaisi useampaan neliömetriin, ei näin runsaasti ylöspäin kapeneva häkki ole linnuille sopiva. Ylhäällä vaakasuoraa lentotilaa ei ole käytännössä ollenkaan. 

- Kiikkutuoli-pallohäkki: Ehkä enemmä vain idea ja konsepti, kuin mikään kovin oikea teos. Tämä on vain 3D-mallinnus, ja hyvä niin! Ideana hyvin erilainen verrattuna mihinkään muuhun häkkiin, mutta silti pienuudessaan ja tilankäytöltään kamala idea. Huomiona kuitenkin, että moni lemmikkilintu ei tule koskaan kokemaan sitä, kun tuuli heiluttaa oksaa, joten keinuva häkki voisi tarjota tähän monipuolisuutta ja linnulle jalkalihasten vahvistusta. Linnun tulisi, kuten luonnossakin vastaavassa tapauksessa, päästävä tekemään valintoja siitä, haluaako se olla keinuvassa maailmassa vai ei. Luonnossakin lintu voi yrittää pyrkiä pois tuuliselta oksalta esimerkiksi menemällä lähemmäs puun runkoa.

Monenmoista kamalaa "kaunista" häkkiä siis maailmaan mahtuu. 

Kommentit