Tavoitteellinen virikkeellistäminen

Eläinten virikkeellistämisestä lukiessa törmäsin oivaan termiin, "goal oriented enrichment." Tämä on mielestäni tärkeä aihe, jota jokaisen lemmikkiään virikkeellistävän kannattaa miettiä. Tarkoitus ei ole vain tarjota eläimelle "jotain" virikettä, vaan pitäisi myös miettiä, mitä eläimen haluaa virikkeellä tekevän.

Papukaijoille tarkoitettu pulttilelu, mutta mitä linnun toivotaan sillä tekevän? Kuva: Flickr.com / Arwen_7, CC BY-SA 2.0


Eläinkaupat ovat pullollaan leluja, joissa on tietyn eläimen kuva, mutta kyseinen lelu ei automaattisesti sovi kaikille kuvaa edustavan lajin edustajille, eikä välttämättä edes yhdellekään niistä. Tämä on yleinen ongelma varsinkin pienten lintujen kohdalla, sillä niille on vain rajallisesti oikeasti hyviä leluja saatavilla eläin- ja verkkokaupoissa, verrattuna isojen papukaijojen leluihin, jotka ovat pienille nokille usein liian jykeviä.

Jo lelua katsellessa tai suunnitellessa kannattaa siis miettiä, mitä haluaa eläimen tekevän, ja mikä on siihen paras ratkaisu juuri omalle lemmikille. Kannattaa miettiä, mitä oma lemmikki tykkää tehdä, mitä se ei tykkää tehdä, mikä on sallittua ja mikä "kiellettyä." Panosta sellaisiin leluihin ja virikkeisiin, jotka tukevat sekä eläinlajin luontaista käyttäytymistä, yksilön omia mielihaluja, edistävät ihmisen ja eläimen sopuisaa yhteiseloa sekä edistävät eläimen hyvinvointia.

Eläimen mielihaluja miellyttääkseen virikkeiden valinta onkin kaikkein helpointa. Tällöin tavoite toteutuu: eläin puuhailee virikkeen kanssa. Tavoitteetonta virikkeiden hankkimista kohtaa kuitenkin monesti uusilta tai kokemattomilta eläinten omistajilta, tai niiltä, jotka eivät ole aiemmin lemmikkejään virikkeellistäneet ajatuksella. Tällöin helppo ostos on eläinkaupasta oman lajin kuvalla varustettu lelu, josta välttämättä edes valmistaja ei ole varma, kuinka eläimen tulisi sitä käyttää. Se jääkin usein sitten hyvin vähälle käytölle, ja omistaja voi syyttää lemmikkiään tyhmäksi, laiskaksi tai toimettomaksi.

Lemmikin omistajalla kannattaakin siis olla aina mielessään uuden lelun kanssa, mitä näkee mielessään eläimen tekevän virikkeen parissa, ja onko se realistinen odotus omaa lemmikkiä kohtaan. Jos lelun parissa ei synny mitään realistista ajatusta, kuinka oma eläin sitä käyttäisi ja viihtyisi sen parissa, ehkä sellainen lelu on parempi jättää hankkimatta.

Lue myös: Mikä tahansa lelu ei ole virike

Kommentit