Virikkeiden vaihtelevuus

Mielestäni jokaisella lintu- ja nisäkäslemmikillä tulisi olla leluvarasto. Leluvarasto ei ole sama kuin lelukori: lelukori on eläimen saatavilla, varasto taas ei. Varasto sisältää sellaisia leluja, jotka eivät ole käytössä juuri sillä hetkellä. Tämä aiheuttaa sen, että eläin ei kyllästy leluun. Jos sillä on käytössä kaiken aikaa kaikki lelut, himmenee näiden virikkeiden viehätys väistämättä.

Papukaijat huolehtivat monesti itse tuhottavien lelujen vaihtelevuudesta. Kuva: Hookbills.eu

Monissa eläintarhojen eläimiä koskevissa artikkeleissa virikkeellistämistä koskien on luotu jopa ohjeita siihen, kuinka usein eläimen virike tulisi vaihtaa. Näitä olen sivunnut merkinnässä Virikkeellistämisohjelma lemmikeille: johdanto. Osa näistä on tarkoitettu kädellisille, petoeläimille ja merinisäkkäille, mutta pätevät mielestäni vallan hyvin myös älykkäisiin papukaijoihin.

- Yksi upouusi virike-esine per viikko.

- Useita tai vähintään yksi virikesessio päivässä.

- Vähintään 5-7 päivää virikkeiden kierrätyksen välillä.

- Sama virike ei ole esillä kolmea päivää pidempään, jos sitä ei yhä aktiivisesti käytetä. 

- Muutoksia ympäristöön 1-7 päivän välein.

- Useita ruokintakertoja päivässä ja 0-25% ruoasta "ilmaista" ruokaa.

Papukaijat ovat siitä helppoja eläimiä virikkeiden kierrätettävyyden suhteen, että ne hoitavat tätä lähes itse. Aktiivinen papukaija tuhoaa sille annetut lelut nopeasti, jolloin uusia leluja pitää tarjota usein jo pelkästään siitä syystä, että edellisistä on jäljellä enää silppu lattialla. Virikkeiden kierrätys kannattaakin muistaa myös niiden lelujen kohdalla, joita lintu ei tuhoa, sekä niiden lintujen kohdalla, jotka eivät niin aktiivisesti tuhoa lelujaan.

Papukaijojen ruokinta pohjaa myös virikkeellistämiseen: jo monipuolisen ja vaihtelevan tuoreruokavalion kautta lintu kokee yleensä jonkinlaista vaihtelua päivittäin (ellei sen tuoreruoka ole samanlaista choppia joka päivä). Jos linnuille tarjoaa kuivaruoan tuhottavien virikelelujen kautta, tämä myös promoaa "ei ilmaista ruokaa" -ohjetta sen ohella, että usein uusi kuivaruoka-annos annetaan päivittäin.

Itse koen, että papukaijojen tuhoavan luonteenlaadun vuoksi niille virikkeiden vaihtelevuus on hyvin helppoa toteuttaa. Helpoimpia uusittavia virikkeitä ovat esimerkiksi ulkoa saatavat risut ja kasvit, jotka voi heittää kompostiin/roskiin jo seuraavana päivänä, eikä suurta rahallista menetystä ole tullut, vaikkei lintu olisi virikettä hyödyntänyt. (Toki jos edelleen hyödyntää, voi virikkeen hyvin jättää vielä tutkittavaksi.)

Hyviä virikkeellistämishetkiä!

Kommentit