Henkilökatsaus: Unlikely Tricksters, Vidhya Karthikeyan ja Beanie-koira

Koira-aiheella mennään! Blogin henkeen kuuluvat myös muiden eläinten kognitiiviset ja älylliset kyvyt, koska niistä saamme usein vinkkiä myös papukaijojen pääkoppaan. Tällä kertaa haastattelin Vidhya Karthikeyania, koska hän on opettanut koiralleen Beanielle erilaisia pelejä sekä tapoja kommunikoida.

Vidhya oli aiemmin tyypillinen koirankouluttaja, jonka koulutustapoihin kuuluivat muiden ohella myös huutaminen ja vesipullolla suihkuttelu rangaistuksena. Arkaan rescue-koira Beanieen tällainen ei kuitenkaan toiminut, ja Beanie selvästi lamaantui, stressaantui ja kärsi kovasta kohtelusta.  Sen haastavat käytösmallit eivät myöskään muuttuneet minnekään / parantuneet tällaisen koulutuksen myötä. Positiivinen koulutustapa löytyi tutun kouluttajan kautta, ja positiivista vahvistamista käyttäen omistaja sai yhteyden koiraansa ja sai aloitettua suhteen luomisen todella.

Vidhyan eläintenpitotapa ja koko maailmankatsomus mullistui kouluttajan myötä, ja vaikka omat koulutustaidot olivat alussa vielä kömpelöt, kohti parempaa oltiin menossa. Beaniella oli paljon eroahdistusta ja muita ahdistustiloja, joihin positiivinen koulutus voisi auttaa. Eroahdistuksen minimoimiseksi Vidhya jätti muita harrastuksiaan vähemmälle, ja valitsi harrastuksia, joihin Beanie voisi myös osallistua. Tästä lähti myös uusi intohimo koirankoulutukselle. Kuuden kuukauden sisällä Beanie olikin jo expert -tasolla temppukoulutuksessa.

Beanie. Kuva: Vidhya Karthikeyan


Beanie oli aluksi hermostunut julkisilla paikoilla. Yllättäväkin ääni saattoi saada sen pelokkaaksi, esimerkiksi rauhallisessa kahvilassa haarukan tai lusikan putoaminen lattialle. "Concept workia" opeteltiin arjessa, ja sillä sai vähennettyä Beanien pelkoja, esim. juuri esittelemällä sille omaan tahtiin äänekkäästi lattialle putoavia lusikoita tai haarukoita, tai harhauttamalla Beanie ennen pelon valtaamista johonkin hauskaan peliin.

Beanien osaaminen koostuu kahdesta eri tyylistä: se osaa erilaista concept workia, mutta myös huolenpidollisia (husbandry) tehtäviä. Molemmissa noudatetaan samaa filosofiaa: koiralta kysytään sen mielipidettä, jonka ei ole pakko olla sama kuin omistajan mielipide.

Concept workista Beania osaa seuraavia: Match sample, non-match (mikä on uutta tai erilaista), koon ja määrän erottelua, mikä on tyhjä/täynnä, viiteen kappaleeseen asti määrän tunnistusta ja matkimista (Do as I do, DAID).

Kuvakaappaus videosta, sample match. Video: Vidhya Karthikeyan


Huolenpidollisissa tehtävissä on tärkeää kuunnella itse eläintä. Beanie on taustaltaan arka ja hermostunut, joten sen kanssa yksinkertaisetkin hoitotoimenpiteet ovat vaatineet aikaa ja huolellisuutta opetella. Tärkeää on aran tai pelokkaan eläimen kuunteleminen ja sen mielipiteen noudattaminen, vaikka mielipide eroaisikin ihmisen mielipiteestä esim. sen suhteen, onko OK hetki harjaukselle, korvien puhdistamiselle tai kynsien leikkuulle.

Vaikka videot Beanien työskentelystä The Unlikely Tricksters by Vidhya Karthikeyan -Facebook-sivulla voivat olla hämmästyttäviä, myös itse Vihdya suhtautuu välillä tekemiseensä epäillen. Hänen tarkoituksenaan ei ole tuottaa tieteellisesti vuorenvarmaa dataa koirien älyllisistä kyvyistä. Tarkoitus on leikkiä hauskoja olohuonepelejä oman koiran kanssa, viettäen aikaa ja luoden suhdetta. Ne ovat myös erittäin hyvää tekemistä eläimille, jotka eivät saa riehuen purkaa energiaansa, kuten toipilaille tai vanhoille koirille.

Vidhya yrittää minimoida Viisas Hans -efektiä (jossa eläin lukee ihmisen reaktioita enemmän kuin ajattelee peliä) videoimalla jokaisen koulutussession ja käymällä läpi materiaalia kuva kuvalta. Samalla tavalla hän myös oppii muista virheistään, jotta seuraava koulutuskerta voisi olla vieläkin tehokkaampi ja selkeämpi.

Kuvakaappaus videosta. Pienempi vai suurempi matto (koiran tassujen sivuilla), vihje esitettynä kirjallisena (smaller) sanallisen sijaan. Video: Vidhya Karthikeyan


Vaikka Beanien saavutuksia ei ole (vielä?) tieteellisellä tasolla mitattukaan, näyttää Beanien ja Vidhyan yhteistyö kuitenkin vilauksen koirien kyvyistä. Oli se sitten kognitiivisen tutkimuksen saralla, tai vain eläimen ja ihmisen positiivisen yhteistyön seurausta.

Lue lisää:
- Facebook: The Unlikely Tricksters by Vidhya Karthikeyan
- The Unlikely Tricksters: Clever Hans or Cognitive Canine?

Kommentit