Papukaijan ruokavirikkeisiin inspiraatiota lintulaudalta

Usein kaupoissa käydessä käyn aina tarkistamassa, mitä villilintujen osastolla on tarjottavana. Monet ruokintavempeleet voivat olla ihan sopivia papukaijoille tai muille lemmikkilinnuille. Sen sijaan herkut ovat yleensä hyvinkin huonoja, sillä luonnonlinnuille tarkoitetut sisältävät aivan liikaa rasvaa lemmikeille. Inspiraatiota voi kuitenkin etsiä, ja toteuttaa sitten omalle lemmikille sopivalla tavalla.

Käytä aina lemmikeillesi uutena ostettuja tavaroita, ei ulkolinnuilla käyneitä! Muista materiaalien turvallisuus: osa metalliosista voi olla sinkittyjä. Jos olet epävarma, jätä ostamatta tai varmista valmistajalta, onko metalli käsitelty (esim. pulverimaalattu) turvalliseksi. Pehmeällä muovilla pinnoitetut kokevat yleensä karun kohtalon papukaijojen nokissa, ja alta paljastuu sinkitty metalli.

Tässä muutamia vinkkejä!

Automaatit: 

Automaatista saa virikeellistävän, kun sinne ei lisää vain kuivaruokaa kuten talvilinnuille, vaan lisää linnun normaalin kuivaruoan sekaan myös jotain turvallista ainesta, jota lintu ei syö, esim. puhdas kuivike, joka on raekooltaan sellaista, että se mahtuu automaatin aukoista (esim. haapahake). Tällöin lintu joutuu etsimään kuivaruokapalasia, mutta automaatin luonteen takia se ei voi heittää isoja määriä kuiviketta pois kerrallaan, tai pääse tonkimaan niin tehokkaasti kuin avonaisesta astiasta. Linnun harjaantuessa voi tehdä myös niin päin, että lisää automaattiin lähinnä kuiviketta, jonka seassa on vain jonkin verran kuivaruokaa ja kuivia herkkuja.

Käytä lajeilla/yksilöillä, jotka eivät pure automaattia rikki, sillä lohkeava muovi voi muodostaa hyvin teräviä kulmia! Kokonaan metallisia vaihtoehtoja saattaa olla saatavilla. Huomioi lajin koko suhteutettuna automaatin säiliöön menevän aukon kokoon: lintu ei saa missään nimessä mahtua möyrimään aukosta sisälle.

Normaali automaatti, jossa on kohtuullisen laakea alaosa. 
Samankaltainen kuin edellinen, mutta vielä haastavampi, ja osalle lajeista jopa mahdoton. Suoranokille näin pienet aukot käyvät hyvin, mutta pienet papukaijat voivat olla pulassa, jos niiden pää ei mahdu aukosta, ja nokkakaan ei yllä ruokaan. Huomioi aukkojen koko: tietyn kokoiseen aukkoon linnun pää voi jäädä jumiin! Isot linnut saattavat yltää siemeniin pitkällä nokallaan, vaikka niiden pää ei mahtuisi aukosta. Isot papukaijat voivat kuitenkin lajista ja yksilöstä riippuen tuhota näitä laitteita, joten valvo lintuasi laitteen kanssa.
Talipallotelineet: 

Huomioi aina talipallotelineitä käyttäessä sopiva pinnaväli! Sen tulee olla lajille sopiva, lemmikeillä mielellään niin, että edes isoimmasta aukosta linnun pää ei voi mahtua läpi. Suurinta osaa suosittelen vain isommille linnuille. Lintujen jääminen jumiin talipallotelineisiin tai vastaaviin ei ole ennen kuulumatonta. Huomioi metallin turvallisuus mallista riippuen: sinkitty metalli on vaarallista, ja halpisversioissa voi olla myös teräviä jämäpaloja rungon rautalangasta. Huomioi myös täyttötapa, ettei lintu pääse avaamaan telinettä ja tunkeutumaan sen sisälle jääden jumiin.

Talipallotelineistä kannattaa tarjoilla esim. isoja paloja tuoreruokaa, hirssintähkiä, herkkutikkuja tai muita isoja herkkuja, tai itsetehtyä lintuleipää. Niihin voi laittaa harhautukseksi myös muita, kuin syötäviä juttuja. Mestariluokan virikeruokailijan normaalia kuivaruokaa voi esim. kääriä paperiin tai pahviin, jolloin pienemmät siemenet tai pelletit pysyvät myös virikkeen sisällä. Katso vastaavia ideoita: Erilaiset ruokahäkit

Haastetta voi lisätä sijoittamalla telineet myös sellaiseen paikkaan, että lintu joutuu lentämään niiden luokse ja kiipeilemään heiluvassa telineessa ruokaillessaan. Aloittelijoille teline kannattaa asentaa heilumattomaksi ja lähelle orsia.

Talipallotelineitä on eri muotoisia, tässä pyöreä. 

Erilaisia talopallo- tai rasvatelineitä riittää. Huomioi turvallinen pinnaväli ja materiaali.

Jälleen eräs malli talipallotelineestä. Huomioi turvallinen pinnaväli ja materiaali.
Hyvin tiheäverkkoiseen telineeseen ei voi laittaa kuin isompia herkkupaloja, enkä suosittele lemmikkilinnuille tällaista buffettia pähkinöitä tai auringonkukansiemeniä. Isohkoja pellettejä voi kuitenkin käyttää. Näiden kanssa on muistettava erityisesti materiaalin turvallisuus: usein tämän malliset telineet ovat verkoltaan sinkittyjä. Liian ohuita pinnoja isot linnut voivat myös väännellä, jolloin niihin voi syntyä muotoja joihin varvas tai kynsi voi jäädä jumiin. Tällainen virike on laadultaan haastava, varsinkin jos verkon silmäkoko on sellainen, ettei linnun nokka mahdu sen välistä kunnolla, jolloin lintu joutuu pähkäilemään, kuinka saada ruoat itselleen. Usein näiden käytön kuitenkin estävät metallin materiaalin myrkyllisyys ja rautalangan heppoisuus.
Muita: 

Kaupoissa myydään rasvalla ja rasvaisilla siemenillä täytettyjä käpyjä, jotka eivät sovellu sellaisenaan lemmikkilinnuille. Tee omat versiosi! Kerää maasta tai suoraan puusta kuivia, puhtaita, homeettomia ja pihkattomia käpyjä. Kuusen, lehtikuusen ja männyn kävyt ovat yleensä OK, sembramännyn ovat yleensä melko pihkaisia. Tee oma mössösi lemmikkilinnuille sopivista materiaaleista, kuten valelemalla käpy hunajalla tai suolattomalla maapähkinävoilla ja pyörittelemällä se linnun normaalissa kuivaruoassa. 

Jälleen hyvä idea lisätä linnun ruokailuun haastetta, mutta useimmat täytetyt kookoksen puolikkaat sisältävät aivan liikaa rasvaa. Tällaisessa voisi esim. paistaa oman lintuturvallisen lintuleivän tai käyttää linnun omaa kuivaruokaa ja arabikumia. (Arabikumia käytetään myös teollisissa lintujen siemenherkuissa, ja sitä voi tilata kotikäyttöön ainakin Avonturia-shopista.) ÄLÄ käytä lintukakun perusraaka-aineena rasvaa, kuten luonnonlinnuille talviherkkuja tehdessä. Tästäkin versiosta saa vielä haastavamman laittamalla kookoksen puolikkaan roikkumaan niin, että ruokapinta roikkuu vielä enemmän alaviistoon.

Valmiit kakkuset ulkolinnuille ovat usein liian rasvapohjaisia ja sisältävät paljon rasvaisia ja energiapitoisia ruokia (auringonkukansiemenet, pähkinät), mutta joskus tärppää, ja löytyy myös vähärasvaisemmasta siemensekoituksesta tehtyjä kakkusia myös villilintujen osastolta. Nämä olivat kasassa arabikumilla, eivät rasvalla, joten soveltuvat hyvin myös lemmikkilintujen ruoaksi.

Vältä näitä: 

Tässä muutama juttu, joita kannattaa kuitenkin talvilintuosastolta välttää! (Ja kuten aiemmin painotettu, muista myös omien lintujesi koko ja tuhoamisvimma suhteutettuna muutoin turvallisena pidettyihin ruokintalaitteisiin.)

Spiraalin malliseen talipallotelineeseen linnun jalka tai varvas voi jäädä kiinni, alati kapenevaan päähän. Joustavaan pinnaväliin voi jäädä lintu myös päästään kiinni, sen kurotellessa ruokaa kohti pinnojen välistä. 

En suosittele käytettäväksi lintulautoja, joiden sisälle lintu pääsee suojaan. Tämä on omiaan lisäämään epätoivottua hormonaalisuutta ja pesimäintoa, linnun nähdessä lintulaudan enemmän pesänä kuin ruokapaikkana. Tämä ei ole ainoa malli, jossa lintu pääsee pesämäisen kolon sisälle, ja kaikkia näitä malleja kannattaa välttää. Puiset ruokintalaitteet eivät muutenkaan välttämättä pysy hyvänä papukaijojen kanssa kovinkaan kauaa.
Pusseista tarjottavia kannattaa välttää, sillä lintu voi takertua pussin hentoon naruun. Lemmikkilinnuille sopivia herkkuja harvoin tällaisissa myydään, mutta suosittelen välttämään ruoan tarjoamista näistä pusseista myös ulkolinnuille.
Ehdottomasti vältä rasvapohjaisia herkkuja, kuten rasvaan valettuja lintukakkusia (vaikka itse siemenet olisivatkin OK), tai kakkusia, joiden pääraaka-aine on pähkinät tai auringonkukansiemenet. Älä myöskään anna sisälinnuille talipalloja.

Kommentit