Lemmikipidon vs. eläintarhapidon vaatimukset papukaijoilla

Vuonna 2016 mediassa kuohui: Peppi Pitkätossu -elokuvissa näytellyt puna-ara Douglas oli saamassa kuolemantuomion. Linnun sen aikaisessa kodissa, eräässä matelijakeskuksessa Ruotsissa, se joutui asumaan liian pienessä häkissä. Viranomaisten mukaan arahäkin olisi pitänyt olla vähintään 30 neliötä. Onneksi uusi, isompi koti järjestyi Saksasta. Vuonna 2019 Douglas menehtyi aroille kunniallisessa 51 vuoden iässä.


Miksi puna-aran pitäminen alle 30-neliöisessä häkissä oli laitonta? Toki asia on hieman eri Suomessa mitä Ruotsissa, mutta molempien maiden häkkejä koskevissa asetuksissa on samankaltaisuuksia. Suomessa aiemmin oli laissa määriteltynä minimisuositukset papukaijojen häkeille (ks. merkintä Eläinsuojelu: Lemmikkipapukaijojen heikko asema), mutta valitettavati nykyään numeraalisia merkintöjä ei ole.

Entiset minimisuositukset ovat kuitenkin vastuullisissa lintupiireissä hyvinkin käytössä. Suomessa puna-aran (ja muiden isojen arojen) häkin minimisuosituskoko on 3 neliötä ensimmäiselle linnulle, ja 1,5 neliömetriä lisää aina seuraaville. Häkin lyhin sivu tulee olla vähintään metrin levyinen, ja korkeus vähintään 1,6 metriä. Ruotsissa lintujen häkkiasiat ovat hieman paremmalla tolalla, sillä Ruotsin eläinsuojelulain mukaan ne eivät ole vain suosituksia, vaan laillisia minimimittoja.  Ruotsalaisessa eläinsuojelulaissa yhden aran häkin minimikoko on 6,5m², ja jokainen lisälintu tuo 3m² lisää. Pisimmän sivun on oltava vähintään 3,6m pitkä ja minimikorkeus 1,8 metriä.

Entä sitten eläintarhat? Niiden säädöksistä oli löydettävissä tämän artikkelin kirjoitushetkellä vain suomalainen versio. Suomalainenkin versio kuitenkin valottaa hyvin tilannetta, mitä Douglasin kanssa kävi: eläintarhoille ja muihin eläintarhaan rinnastettaviin paikkoihin vaatimukset ovat erit kuin yksityisen lemmikin pidolle, ja ne eivät ole vain suosituksia. Isojen arojen kohdalla sanotaan suomalaisessa asetuksessa seuraavaa: "Lämmitettävää sisätilaa vähintään 2 m² eläintä kohden, kuitenkin siten, että pinta-alan on oltava aina vähintään 15 m². Pitopaikan korkeuden on oltava vähintään 3 m". Eläintarhamaailmassa häkkien pinta-ala lasketaan siis vähän eri tavoin kuin lemmikeillä: lemmikkimaailmassa jokainen lintu tuo enemmän tilavaatimusta, kun taas eläintarhat aloittavat isosta, johon voi lisätä tietyissä puitteissa lintuja ennen kuin kokovaatimus alkaa jälleen kasvaa.

(Muiden lemmikkilintulajien pitovaatimuksen ehtoja linkistä alhaalla, esim. tutuille undulaateille minimikoko 4 neliötä, neitokakaduille jo 7 neliötä. Siinä tavoitetta itse kullekin, jos pitää aviaariolintuja!)

Kotilemmikkinä siis kahdelle isolle aralle olisi Suomessa minimisuositus 4,5 neliömetriä, Ruotsissa laillinen minimikoko 9,5 neliömetriä, ja Suomessa eläintarhaoloissa laillinen minimikoko 15 neliömetriä. Artikkelien mukaan Douglasille ja sen parille olisi pitänyt olla tilaa vähintään 30 neliötä, joten Ruotsin eläintarhasäädöksetkin ovat oletettavasti suomalaisia korkeampia.

Kaupallisesti myytävien isoimpien häkkien pinta-ala on yleensä 0,7-1,5 neliömetriä, joka on isolle aralle todella ahdas. Kuva: Flickr.com / spunquee, CC BY-NC-ND 2.0

Muutoin eläintarha-asetuksessa ei ole kovin paljoa lisätty lintujen/papukaijojen osalta verrattuna varsinaiseen eläinsuojelulakiin, joka koskee myös yksityisten lemmikkejä. Asetuksessa mainitaan riittävät orret, riittävät virikkeet, riittävät ruoka- ja juomapaikat jne. Lakia voi kuitenkin aina tulkita eri tavoin, joten numeroina ilmoitetut minimimitat ajavat tätä aina eteenpäin, koska niistä ei ainakaan voi luistaa, vaikka "riittävä määrä" orsia, virikkeitä tms. onkin aina arvioijan silmissä. Eläintarha-asetuksessa on plussana kuitenkin suositus: Lintujen pitopaikan ylin orsi on ihmisen silmien tason yläpuolella, ja suositukset (eivät vaatimukset) koskevat myös ulkoaitauksia.

Sinäänsä eläintarha- ja lemmikkiasetuksella ei ole kovin paljon eroa, paitsi että toisessa minimimitat ovat pakollisia, toisessa ne ovat vain herrasmiessopimus harrastajien välillä, eivätkä nykyään edes laissa. Ehkä jonain päivänä Suomen eläinsuojelulakikin siirtyy nykypäivään.

Lisätietoa:
Valtioneuvoston asetus koirien, kissojen ja muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten suojelusta. 
- Eläintarhassa ja pysyvässä eläinnäyttelyssä pidettävien eläinten pidolle asetettavat eläinsuojeluvaatimukset
- Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2014:17) om villkor för hållande, uppfödning och försäljning m.m. av djur avsedda för sällskap och hobby