Tilat tiukilla - kuinka taata linnulle tilaa

Linnut ovat kokoonsa nähden paljon tilaa vaativia otuksia. On aina harmittavaa nähdä, jos lintu joutuu olemaan pienessä häkissä sen vuoksi, ettei tilaa olisi. Tilaahan asunnossa kyllä on, jos sen vain ottaa käyttöön! Tässä muutamia vinkkejä, kuinka antaa linnulle enemmän tilaa pienissäkin asunnoissa tai ahtaissa huoneratkaisuissa.

Vinkkien huono puoli on se, että ne tarvitsevat jonkin verran "uhrautumisia" tai omistautumista. Nuo ovat valitettavasti ne asiat, joita lintujaan huonosti pitävät eivät ole kovin alttiita tekemään. Nämä vinkit siis sopivat niille, joilla lintujenpito on sydämen asia, mutta esim. taloudellisen tilanteen tai elämäntilanteen muutokset tuovat eteen sen, että on asuttava pienemmässä asunnossa, kuin missä lintujen kanssa haluaisi asua.

Tilan tarjoaminen lemmikkilinnulle on erittäin tärkeää.


Linnut käyttävä tilaa, jota me ihmiset emme usein käytä: katon rajassa olevaa tilaa. Tässä muutamia ideoita, joilla saa isonkin häkin mahtumaan neliömäärältään pieneen asuntoon tai huoneeseen.

Häkin voi rakentaa kerrossängyn/parvisängyn yläosaan tai vastaavalla tavalla. Sängyn pinta-ala on usein noin 1,5-2 neliömetriä, jotan sängyn yläosan verkottamalla saa jo aviaariokokoisen häkin linnuilleen, mutta alaosassa on silti tilaa ihmisen jutuille esim. työpöydälle, tv-tasolle, sohvalle, säilytystilalle, tai jopa sille sängylle (joskin itse välttäisin lintujen lähellä nukkumista pölyn vuoksi). Häkin siivoaminen on hieman haastavampaa korkealla, joten tätä voin suositella vain terveille ja ketterille ihmisille. Samantapaisen häkin voi rakentaa myös ilman sänkyä, kuten alla kuvassa.

Pitkä ja kapea, mutta korkealla sijaitseva häkki munkkiarateille. Kolme etuosan aukeava ovea auttavat siivouksessa. Kuvan ottohetkellä siitä puuttuivat vielä pohjakaukalon laidat sotkun vähentämiseksi. Kuva: Anna Prsn


Samanlainen idea onnistuu myös rakentamalla häkki lipaston päälle. Tämä ei säästä niin paljon tilaa kuin parvisänkyhäkki, mutta toisaalta se on mielestäni helpompi rakentaa ja myös helpompi puhdistaa. Ihmisillä on yllättävän paljon tilaa katon rajassa, jota ei tule käytettyä! Suuren lipaston päälle rakennettu häkki säästää tilaa. Kuvassa suunnitelma, jossa on suuri lipasto. Kuva on mittakaavassa niin, että lipaston ja häkin leveys on 2 metriä, ja lipaston korkeus on vähän vajaa metrin, jotta sen yltää vielä siivoamaan helpommin.


Pienten lintujen tunnelihäkistä kirjoitin jo oman merkintänsä, ja se on pienille linnuille myös hyvin runsaasti tilaa säästävä ja hyödyntävä ratkaisu. Se on kuitenkin hankala toteuttaa täydellisesti vaihteleviin asuntoihin, mutta kuvassa näkyvä, kevyempi ratkaisu on myös purettavissa ja siirrettävissä uuteen paikkaan. Pienehköt, normaalitkin häkit voi sijoittaa kaapin tai hyllyn päälle, jos ne sinne mahtuvat ilman tippumisen vaaraa.

Huoneen yläosan tilaa hyödyntävä häkki peipoille. Kuva: Maria Böhm

Pienen häkin voi myös nostaa seinälle, jos sen saa tehtyä turvallisesti ilman pelkoa häkin romahtamisesta alas. Tällöin häkin alla voi edelleen olla esim. monikäyttöinen lipasto tai matala kaappi pelkän pöydän sijaan. Lintuhäkin tulisi sijaita niin korkealla, että linnut pääsevät häkkinsä sisällä ihmisen silmätasoa korkeammalle, jonka vuoksi en suosittele pitämään normaalikokoisia, pienehköjä häkkejä vain normaalilla pöydällä.

Dramaattisempi vaihtoehto on myös muista tavaroista luopuminen ja/tai asunnon sisustuksen järjestyksen vaihtaminen, jotta lintuhäkki sopii sinne paremmin. Onko kirjahylly, tv-taso tai sohva välttämätön, jos niistä jostain luopumalla saisi linnulle enemmän tilaa? Voiko ihminen itse nukkua parvisängyllä ja työskennellä sen alla työpöydällä, jos linnulle jäisi täten jostain muualta sängyn tai työpöydän kokoinen tila häkille?

Myös kiipeilypuita voi laittaa korkeille paikoille tilaa hyödyntäen. Varsinkin pienemmille linnuille kiipeilypuita voi laittaa kaapien ja hyllyjen päälle. Isoillekin linnuille ne sopivat, mutta riskinä saattaa olla kaappien kapeudesta johtuva kakkojen lentäminen lattialle. Jos lintu tapaa laskeutua TV:n päälle, voi TV:n ylle asentaa tason, jonka päällä linnulla on sallittu oleskelupaikka, jolloin TV säästyy ja lintu saa enemmän tilaa kiipeilypuun muodossa. (Suojaustoimenpiteet on muistettava, jos lintu tasolta yltää seiniin, tai kiipeilypuusta kattoon.)



Jos linnun häkille on tilaa, mutta kiipeilypuulle ei meinaa olla, kiipeilypuun voi useimmiten sijoittaa myös häkin päälle. (Tällöin häkki ei tietenkään voi olla kattoon asti yltävä parvisänky- tai kaapinpäällishäkki.) Kiipeilypuussa kakatut kakat tippuvat häkin pinnojen läpi häkkiin, joten on huolehdittava, ettei lintu pääse näin kakkaamaan ruokaansa. Orsilla oleskelu on myös jaloille parempi, kuin häkin päällä metallipinnoilla kävely.

Linnuille tilaa luodessa kannattaa myös muistaa, että eri paikkojen välillä lentäminen lisää liikuntaa ja myös valinnanvapautta. Omasta mielestäni on siis parempi olla 2-3 keskikokoista kiipeilypuuta, kuin vain yksi iso.

Käytännössä pienehköönkin asuntoon saa varsinkin pienille linnuille jopa hulppeat tilat, jos on valmis tekemään töitä sen eteen! Mikä ettei isossakin asunnossa voisi lisätä linnulle tilaa näiden niksien varjolla. :)