Vaaroja ja "vaaroja": ruoka ja kasvit

Joskus lintupiireissä syntyy huhuja tai "tietoa", jonka oikeellisuudesta ei voi olla varma. Itse pyrin 99% ajasta (tämän merkinnän perusteella en voi sanoa että aina) menemään turvallisimman reitin mukaan. Esimerkiksi ruokinnan tai virikekasvien suhteen on monia epäselviä tapauksia: onko tämä tai tuo ruoka-aine haitallinen, entä tämä tai tuo puu orsiksi tai kasvi virikkeiksi?

Yleensä haluan mennä turvallisimman kautta, mutta joskus tuntuu, että turvallisuutta myös liioitellaan. Nämä ovat omia havaintojani, ja jos haluat pelata varman päälle, suosittelen näitä noudattamaan! Yleensä haitallisille tai haitallisiksi epäillyille asioille on täysin turvallisia vaihtoehtoja, mutta välillä taas tuntuu, että liikutaan vainoharhan puolella.

Tomaatti ja sitrushedelmät

Joissain amerikkalaisissa lähteissä tomaatti mainitaan samalla listalla myrkyllisten kasvisten joukossa avokadon kanssa (joka on oikeasti vaarallinen linnuille). Tomaatin myrkyllisyyttä perustellaan hapokkuudella, tai sitä että se kuuluu koisokasvien myrkylliseen sukuun. Koko huhun perustana saattaa olla vain yksi tapaus: jonkun aratti söi iltapalaksi tomaattia ensimmäistä kertaa elämässään, ja löytyi kuolleena seuraavana päivänä. Oliko kuolinsyynä oikeasti tomaatti, vai jokin muu, jos tuhannet linnut syövät tomaattia ilman haittoja? Tehtiinkö linnulle oikeasti ruumiinavaus, vai onko kyseessä vain arvaus ja sattuma? Samaan hapokkuuteen vedotaan sitrushedelmien suhteen joskus, ja käsketään välttämään niitä. Tomaatin kannat ovat haitallisia myös ihmiselle, mutta itse hedelmä ei. Kannat haluan vartavasten poistaa eläinten ruoka-annoksesta (kuten myös paprikan kannat).

Toisaalta on hyvin ironista, että itse vedän rajan minne haluan tälle vainoharhalle, koska ne eivät täsmää omiin näkemyksiini. "Lintuni on syönyt tätä vuosikausia, eikä mitään ole tapahtunut!" Jos kyseessä on tomaatti tai appelsiini, uskon, ja jätän asian sikseen. Jos kyseessä on ihmisille haitallisena pidetty hevonhierakka tai linnuille haitalliseksi luokiteltu avokado tai suklaa, pidän linnunomistajaa epäpätevänä ja lemmikkinsä hyvinvoinnin vaarantavana. Tällöin kehotan painokkaasti etsimään muita, turvallisia vaihtoehtoja.

Mikäli haluaa pelata varman päälle, ei se linnun elämää ja ravitsemusta luultavasti paljoa muuta, jos jättää sitrushedelmät ja tomaatin pois ruokalistalta, ja tarjoaa muita, takuuturvallisia vaihtoehtoja. Itse en koe, että todisteet tai pitkäaikainen, laaja kokemus tarjoaisivat vielä sellaista tietoa, että olisi oikeaa syytä jättää tomaatti tai sitrushedelmät pois linnun ruokakulhosta.



Haitalliset puut ja muut kasvit

Sama ideologia koskee myös orsi-, ja virikemateriaaleja. Näitä ovat useat luonnossa esiintyvät kasvit, joista osaa käytetään yrtteinä. Ihmiselle ne voivat siis olla pienissä määrin OK, mutta lintu on pienempi ja saattaa syödä kasvia suhteessa ihmistä enemmän. Luonto myös pursuaa turvallisia vaihtoehtoja.

Eräs polemiikkia aiheuttanut on omenapuu. Suomessa omenapuuta on aina pidetty linnuille turvallisena, ja se on oiva orsimateriaali, koska se on puuksi todella kovaa, ja kestää täten paremmin kovassa käytössä. Amerikkalaisilla sivustoilla omenapuu saatetaan kuitenkin luokitella vaaralliseksi, koska se voi sisältää syanidin esiastetta, kuten omenan siemenetkin tekevät (Blogissa: Omenansiemenet = myrkkyä?)

Itse en tietentahtoen tarjoile linnuilleni tuomea (sisältää muiden Prunus-suvun puiden tapaan syanidin esiastetta) tai tammea (sisältää tanniineja), vaikken edes ole varma, mitä haittavaikutuksia niistä voi olla. Turvallisiakin vaihtoehtoja löytyy orsiksi, vaikka tuomen ja tammen oksat ovatkin monesti viehättävän kiemuroita.

Omenapuun haitallisuutta en ole kuitenkaan valmis nielemään. Vaikka monesti verrataan eri eläinlajeja, eikä se ole aina järkevää tai tuo realistisia johtopäätöksiä, usein juuri papukaijoja tai edes lintuja koskevaa tietoa ei ole saatavilla. Tällöin on yritettävä luottaa siihen, mitä kasvista tapahtuu muille eläimille, kuten ihmisille, koirille, hevosille, kaneille, kissoille jne... Omenapuu on erittäin suosittu puu kaniharrastajien keskuudessa, ja myös villit jäniseläimet syövät omenapuun kuorta. Luulisin siis, että näissä piireissä olisi tehty tarkempaa tutkimusta ja havaintoja siitä, mitä tapahtuu kuorta syödessä. Sama koskee pajua, ja sen sisältämää salisyylihappoa: pajusta tehdään kasvinsyöjille (hevoset, lampaat, jne.) kerppuja, joita eläimet syövät. Papukaijat eivät edes syö puiden kuorta, vaan jyrsivät sitä tiputtaen palaset.

En kuitenkaan tämän perusteella haluaisi sanoa, että tammi tai tuomi ovat OK. Papukaijat eivät syö ja niele kuorta tai puuta, joten potentiaalisesti lievästi haitallinen puuaines ei yleensä ole niille haitallista. Kuitenkin aina suosittelen välttämään edes potentiaalisesti haitallisia, ja etsimään turvallisia vaihtoehtoja. Näin haluan neuvoa myös puiden kohdalla, mutta omenapuusta en ole silti itsekään päättänyt, mitä mieltä olisin.

Orsien kuoriminen ja jyrsiminen on papukaijoille mieluisaa puuhaa joka pitää mielen virkeänä ja nokan kunnossa.
Suosittelen kuitenkin yleensä pelaamaan varman päälle ja uskomaan muita harrastajia ja asiantuntijoita. Tässä tapauksessa linnun elämä ei siitä huononisi, jos siltä otettaisi pois tomaatti, appelsiini ja omenapuu. On siis arvioitava lähteen luotettavuus ja tehtävä muutokset omissa toimintatavoissa sen mukaisesti.

Omiin kokemuksiin ei voi aina luottaa. Valitettavasti edelleen tulee vastaan niitä harrastajia (eläinlajiin katsomatta), jotka ovat tehneet asiat jollain tavalla, koska "näin on aina tehty" tai "meillä se toimii," vaikka kyseessä olisi todistetusti haitallinen toimintatapa. Onko turvavyön käyttö autossa turhaa, jos vahinkoa ei ole tapahtunut kymmeniin vuosiin kun on auton kyydissä ollut? Yleensä nämä aiheet ovat sellaisia, että pieniä rajoituksia linnun elämään tekemällä linnun elämä ei siitä kovin paljon negatiiviseen päin muutu. Sen sijaan pitkällä aikavälillä se saattaa pelastaa linnun hengen.

Sarjan seuraavassa merkinnässä otan aiheeksi sinkkiverkon, joka myöskin jakaa mielipiteet: Vaaroja ja "vaaroja": sinkityt verkot.