Vaaroja ja "vaaroja": sinkityt verkot

Aiemmassa merkinnässä käsittelin vaaroja ja "vaaroja" koskien ruokintaa ja kasveja lintujen virikkeellistämisessä ja orsimateriaalina. Voit lukea sen täältä: Vaaroja ja "vaaroja": ruoka ja kasvit

Itse olen jokseenkin tarkka sinkittyjen verkkojen käytössä. Sinkittyjä verkkoja on siis yleisesti kahdenlaisia: sähkösinkittyä ja kuumasinkittyä. Sähkösinkitty nähdään yleensä turvallisempana, koska sinkki ei voi irrota siitä palasina, toisin kuin kuumasinkityn verkon pinnasta. Sähkösinkittyä sanotaan myös galvanoiduksi.

Yleensä (suomalaisissa) lintupiireissä kehotetaan välttämään sinkityn verkon käyttöä. Liika sinkki voi aiheuttaa jopa kohtalokkaan sinkkimyrkytyksen. Sinkkiä irtoaa eniten kun verkko kastuu, esim. jos lintua suihkutellaan ja se juo verkkoon jääneitä pisaroita, tai verkkoon ripustetaan jotain mehukasta ruokaa, kuten hedelmiä. Happamat nesteet kuten sitrushedelmien mehu irrottaa sinkkiä vettäkin enemmän. Papukaijat käyttävät myös nokkaansa kiipeilyssä, jolloin sinkkiä voi irrota suoraan linnun suuhun. Linnun suu on kuitenkin yleensä melko kuiva, joten lintu ei yleensä kuitenkaan kieli pitkällä kuolaten kiipeile verkossa. Kuumasinkitystä verkosta lintu voi irrottaa kimpaleita sinkkiä. Myös yleisesti "sinkityistä" tuotteista puhutaan, että niistä sinkitty pintakerros voi irrota hilseillen. Vaikka sinkkiä irtoaisi linnun normaalisti kiipeillessä (ei verkkoa jyrsiessä) vain vähän, linnut kuitenkin elävät pitkän aikaa, joten vuodesta toiseen tai jopa vuosikymmenestä toiseen sinkkiverkossa kiipeily voi olla pidemmän päälle pahasta.



Sinkkiverkkoa kuitenkin käytetään laajasti, koska se on paljon halvempaa kuin muut vaihtoehdot: pulverimaalaus (jolloin haitallinen sinkki jää turvallisen maalikerroksen alle) on lisäkustannus verkon hintaan, ja turvallinen ruostumaton teräs on kallista, joskin ikuista. Tämän vuoksi monet käyttävät minkki-, jänis-, myyrä- tai koiraverkkoja (linnun koko huomioiden), tai muita sinkittyjä vaihtoehtoja. Sinkkiverkkoa käyttäessä sinkin vähentämiseen ovat vinkkejä myös sen valelu etikalla useaan kertaan, tai verkon jättäminen säiden armoille useammaksi vuodeksi, jolloin sinkkikerros ilmeisesti kuluu hieman pois. Näiden käsittelyjen seurauksena verkon sinkkikerroksen pitäisi olla vähäisempi, se on alttiimpi ruosteelle, muttei se yleensä sisäkäytössä haittaa.

Itse suosittelen käyttämään sinkittyä verkkoa vain tiloissa, joissa verkkoa käytetään mahdollisimman vähän linnun ulottuvilla (esim. iso aviaario, jossa on kolme seinää umpinaisia ja vain yksi verkkoa) tai niin isoissa tiloissa, joissa lintu mieluummin lentää tai kävelee orsilla kuin kiipeilee pinnoissa. Henkilökohtaisesti suosin mieluummin sitä, että ihminen tekee itse suuren jättihäkin sinkkiverkosta, kuin ostaa liian pienen, tehdastekoisen häkin. En kuitenkaan suoraan neuvo ketään tekemään häkkiä sinkkiverkosta, vaan kerron vaihtoehdoista ja valistan sinkin vaaroista, ja kuinka välttää sinkin vaaroja. Jokainen tehköön loppupeleissä itse valinnan, mitä verkkoa käyttää.

Törmäsin kuitenkin mielenkiintoiseen tietoon, kuinka galvanoitua (eli sähkösinkittyä) terästä käytetään maailmalla. Nämä käyttökohteet saavat lintuihmisten "sinkkipaniikin" kuulostamaan vallan vähäpätöiseltä, ja näiden valossa ehkä uskallan itsekin tehdä seuraavan (isokokoisen) ulkohäkin sinkkiverkosta. Maailmalla on paljon esimerkkejä siitä, että ihmiset ovat käyttäneet galvanoituja metallikattoja juomaveden keräämiseen. Tokikaan virhepäätelmä olisi, että tämä olisi täysin turvallista, koska en löytänyt pitkäkestoisia tutkimuksia tällaisen veden käytöstä juomavetenä.

Papukaijat kiipeilevät verkossa nokkaansa ja suutansa apuna käyttäen. Tämän vuoksi sinkkiverkko on vaarallisempaa papukaijoille, kuin muille linnuille, jotka eivät käytä nokkaansa apuna verkossa kiipeilyssä tai eivät kiipeile lainkaan.





Käytän nyt suoria lainauksia erilaisista lähteistä koskien galvanoidun metallin vaaroista, osa koskee veden keräämistä ja osa on lintulähteitä ulkomailta.

Bucket-outlet.com: Is Galvanized Steel Toxic?

"For centuries, people in rural areas have collected rainwater for drinking from galvanized roofing. Corrosion-resistant galvanized troughs and tubs have watered livestock and pets since they were invented. Water in urban areas was supplied in galvanized pipes for many years."

"Our galvanized steel buckets and tubs are popular for keeping drinks in their containers cold. However, galvanized steel does not meet USDA food safe serving standards for acidic foods; like tomatoes, pickles, fish and fruit juices. Galvanized metal is not safe for cooking or storing food. Foods with low acidity do not react with the galvanized steel and, according to the USDA, are safe to serve on galvanized steel."


Massey University: Zinc link might make roof water safer to drink

“These high levels of zinc will be toxic to E.coli and may give the water a metallic taste, but are well below levels that are toxic to people and pose no direct health risk.” (Tuon jälkeen mainitaan lyijyn vaarasta, sillä lyijyä on käytetty esim. nauloissa, ja tämä lyijyn pitoisuus vedessä taas voi olla vaarallinen.)


Parrot Rescue Center: Toy Safety

"Some avian health specialists have stated that in order for zinc related health problems to result that the parrot must actually swallow the metal components and that “beaking” the parts is insufficient for toxicity to develop unless the galvanized coating is extremely brittle and flaky. If a bird spends a lot of time chewing on toy hardware (i.e., washers, quick links, wire) then it is possible they will ingest enough zinc to build up toxic levels in their systems over time."


The Parrot Society UK: Zinc and its Danger to Parrots

"Galvanized metal which has been electroplated is safe, but galvanized wire (hot dipped) is not."


Here Bird: Aviary Netting & Aviary Mesh For Birds: Poultry, Parrots and Game

"The main thing to watch out for with steel is if it is galvanized. If it is galvanized steel after welding then it IS bird safe but if it is galvanized steel before welding then it is NOT."


Health risks of housing small psittacines in galvanized wire mesh cages

"[Cockatiels] were dosed orally with fine particles of pure zinc or galvanized coating removed from welded wire mesh. At dosage of 32 mg/wk, all birds became severely ill and either died or were euthanatized within 2 weeks. Dosage of 2 mg/wk induced chronic illness marked by dullness, weight loss, and intermittent excretion of greenish droppings."


Problems With Powder-Coat Paint Toys and Zinc Exposure in Large Parrots

Editoriaalissa kerrotaan, kuinka lintulääkärin vastaanotolle oli tullut kaksi sinkkimyrkytyksestä kärsivää papukaijaa. Linnut olivat pureskellen leikkineet metalliketjulla ja -kellolla, jota oltiin markkinoitu lintuturvallisena. Vaikka lelut on päällystetty sinkittömällä maalilla, alla oleva metalli oli sinkittyä. Metallin sinkki voi siirtyä maaliin, ja lintu voi pureskella ja niellä tätä maalia, ja ajan mittaan maalin pois purtuaan myös sinkittyjä metalliosia.

Pulverimaalattujen lintutuotteiden kanssa tulisi siis olla myös tarkkana, ettei lintu voi purra maalia irti, tai ettei maali ala irtoilemaan ajan myötä.



Törmäsin myös firmaan, joka tekee sinkittyä verkkoa omalla tekniikallaan, ja tätä verkkoa myydään laajasti myös Suomessa. Kyseessä on Cavatorta-firman Esafort-verkko, jonka sanotaan sinkistä huolimatta olevan turvallinen linnuille. Valmistajan nettisivuilla kerrotaan:

"Esafort is made up of electro-welded steel wires with rectangular or square shaped meshes zinc-coated after welding using the exclusive Galvafort Process." ...  "The high quality zinc-coating process Galvafort Process, perfected by Cavatorta, makes Esafort a highly superior product with various advantages including:
- a homogeneous zinc-coating, which is uniform and extends to every part of the mesh;
- a considerable thicker layer of zinc compared to that required by European standards which gives increased corrosion resistance;
- superior adherence of the protective zinc-coating to the steel wire which prevents it flaking when subjected to bending and shaping."

Eräs australialainen lintuasiantuntija suositteli myös omassa blogissaan tätä verkkoa lintuturvallisena. Ilmeisesti se, ettei sinkki voi hilseillä irti, tekee verkosta muita verkkoja turvallisemman. Itse en ole täysin vakuuttunut, onko Esafortin verkko todella sen turvallisempaa kuin sähkösinkityt verkot, sillä Galvafort Process kuulostaa samalta kuin verkon kuumasinkitseminen: ""Galvafort Process is an exclusive and strong hot dip galvanizing process".

Käytännössä sinkillä on siis vaaroja, mutta kuinka suuret ne vaarat ovat, ei ole vielä itselleni täysin selvää. Uskon, että pääasiassa sinkin vaaroista puhuminen on hyvästä, mutta on tarpeen löytää myös keskitie sille, milloin linnun hyvinvointi voi lisääntyä, jos sinkittyä verkkoa ei nähdä automaattisena tappajana. Linnun elämänlaatu voi parantua, jos se saa halvemman verkon myötä isommat tilat käyttöönsä.

Kuitenkin on muistettava kultainen keskitie, ja yrittää välttää sinkin vaaroja muualla, enkä itse näillä puhein laittaisi linnuille tarjolle leluksi tai pureskeltavaksi metallileluja, joissa voi olla sinkittyä metallia (joko sellaisenaan tai pulverimaalikerroksen alla). Häkin rakentamisen kanssa voin ehkä höllätä omaa pipoa vähän, ja henkilökohtaisesti suhtautua vapaamielisemmin aviaario- ja ulkohäkkikäytössä galvanoidun verkon käyttöön, lintua kuitenkaan kannustamatta verkossa kiipeilyyn tarkoituksella.

Ehkä nämä ovat niitä asioita, joissa on tarpeen jatkaa vielä tutkimuksia, ja muodostaa oma mielipide ja toimintatapa niiltä osin, vaikka ne eivät olisikaan välttämättä linjassa kaikkien muiden harrastajien kanssa. Opiskelu ei lopu koskaan, ja olen valmis muokkaamaan mielipiteitäni ja toimintatapojani, jos sille tarjotaan perusteltu syy. Pelkällä mutulla kuitenkaan harvoin pääsee kovin pitkälle.