Varo huijaria!

Linnut ovat arvokkaita eläimiä, joten halvan linnun hakijoita riittää. Tähän luottavat nettimaailman huijarit. Samaa tehdään myös rotukoirilla tai harvinaisemmilla eläimillä, kuten joskus apinoilla (joiden pitäminen lemmikkinä on Suomessa kiellettyä). Oikeasti näitä ilmoituksissa esiintyviä eläinyksilöitä ei ole olemassa, joten kyse ei ole perinteisestä pentutehtailusta, jossa myydään kalliilla sekarotuisia ja sairaita eläimiä. 

Huijauksen ydin on se, että eläin on myynnissä normaaliin hintatasoon nähden halvalla tai ilmaiseksi. Vaikka ilmoitus on jätetty johonkin suomalaiseen väylään, kuten netin kauppapalstalle tai Facebookiin suomalaiseen ryhmään, paljastuu pian, ettei lintu olekaan Suomessa. Kirjoittelijat ovat perinteisimmin jostain Afrikan maasta, luultavammin samoja henkilöitä, jotka tekevät romanssihuijauksia tai nigerialaiskirjeitä. Kansainvälisen eläinhuijauksen tavoitteena on saada ihminen maksamaan kuljetusmaksuja ja muita maksuja eläimestä, jota ei ole olemassa.

Yleisimmin huijarin ilmoitus sisältää kääntökoneella tehdyn ilmoituksen linnusta. Kömpelö suomenkieli on yksi keino huijauksen tunnistamiseen, joskin on mainittava, että pelkästään huono kielitaito ei ole huijarin tuntomerkki! Huijarit käyttävät kuitenkin kääntökonetta, joten heidän tuottamansa suomi on yleensä erilaista, kuin Suomeen muuttaneiden ulkomaalaistaustaisten henkilöiden käyttämä suomenkieli. 

Myytävä tai annettava lintu on yleensä kaikin puolin ihana. Lintu voi olla esim. puhuva, rokotettu, "terveellinen" jne. Linnusta luovutaan muista kuin linnusta johtuvista ongelmista. Linnulle etsitään tietenkin hyvää ja rakastavaa kotia. Linnun hintaa ei ole yleensä mainittu ja lähiaikoina olen huomannut, että huijareiden linnut ovat yleensä ilmaisia, ainoana "hintana" on rakastava koti. Oikeasta huijarin ilmoituksesta esimerkki alla.


Ennen neuvottiin käyttämään Googlen käänteistä kuvahakua huijarien kuvien tunnistamiseen. Huijarit ovat kuitenkin nykyään tätä ovelampia. He käyttävät somesta otettuja kuvia, jotka eivät näy Googlen käänteisessä kuvahaussa. Tietokoneella Chrome-selaimella kuvan esiintyminen muualla julkisessa netissä on helppo tarkistaa: kuvan päällä klikkaamalla hiiren oikeaa painiketta voi tehdä haun kuvalla: "Hae kuvaa Googlesta." Käänteisen haun voi tehdä myös manuaalisesti Googlen kuvahaun kautta tai käyttämällä TinEye-nettisivua. Jotkut huijarit käyttävät yhä esim. amerikkalaisten lintukasvattajien kuvia, joten kuvalle löytyy alkuperäinen julkaisupaikka. Googlen käänteinen kuvahaku ei ulotu yleensä sosiaaliseen mediaan, joten myyjän luotettavuus ei varmistu vielä sillä, että kuvaa ei löydy muualta julkisesta internetistä.

Huijarit käyttävät varastettuja kuvia myös profiilinsa rakentamiseen. Yleensä profiili sisältää runsaasti kuvia samasta henkilöstä ja jopa hänen perheestään, jolloin profiili vaikuttaa uskottavalta. Nämä ovat kuitenkin varastettuja kuvia, jonkun viattoman kasvot. Ovelimmat huijarit varastavat kuvat ihmiseltä, jolla on oikeasti lintu, jota he yrittävät kaupitella. Tällöin profiilissa on myös kuvia ihmisestä "myytävän" linnun tai lintujen kanssa. 

Huijariprofiilia voi yrittää tunnistaa muutamista asioista yllämainittujen lisäksi. 

Usein afrikkalaista perää oleva huijari muuntaa oman profiilinsa huijariprofiiliksi. Tällöin hän saattaa tehdä virheitä unohtaen joitain tietoja muutettuun profiiliin. Huijarin nimi ja profiilin URL-osoite eivät välttämättä täsmää keskenään. Huijarin nimi saattaa olla esim. "Christina Smith", mutta URL-osoitteessa voi näkyä afrikkalais- tai ranskalaisperäinen nimi. Tällöin osoiterivillä oleva osoite voi olla esim. www.facebook.com/ugundia.mabana.85 (keksitty esimerkkinimi)., sen sijaan että se viittaisi esim. käyttäjänimeen tai profiilissa olevaan nimeen. Esimerkkikuva alla.


Huijarin profiilissa saattaa olla kavereita tai tykättyjä sivuja, mutta usein näiden yhteiden tekijä on kieli ja alue: ne eivät ole suomalaisia. Näitä saattavat olla esim. profiilin fanittamat sivut tai profiilin lempipaikat tms. Huijarin profiilissa ja kuvissa on usein todella vähän tykkäyksiä esim. profiilikuvissa, ja usein suomalaisenakin esiintyvän huijarin kuvien tykkääjät ovat ei-suomalaisen nimisiä. Toki ei mikään estä, etteikö suomessa asuvalla ulkomaalaisella tai ulkomaalaistaustaisella voisi olla nolla "Virtasta" tai "Korhosta" kaverina, ja vain hyvin vähän kavereita tykkäämässä kuvista, mutta nämä viittaavat vahvasti huijariprofiiliin muiden tuntomerkkien kanssa yhdistettynä. Kuva oikeasta esimerkistä alla. 


Vaikka kuvia voi olla useita, ne kuvat on yleensä lisätty kaikki samana päivänä. FB:ssä näkyy oikea lisäyspäivä kuville, kun tietokoneella laittaa kellon kuvan päälle kursorin. Erikseen lisäyspäivää muokkaamalla huijari yrittää saada profiilin näyttämään siltä, että kuvia on lisätty pidemmän ajan saatossa kuten normaalit ihmiset. Kuva alla. 



Kun myyjään ottaa yhteyttä, he saattavat näön vuoksi kysyä, voithan tarjota varmasti hyvän kodin. Paljon vakuutteluja hyvästä kodista huijarit eivät yleensä vaadi. Linnusta luovutaan usein jostain aika radikaalista syystä, kuten että lintujen omistaja on oikeasti myyjän tytär joka on kuollut, myyjän perheenjäsen tai hän itse on sairastunut eikä voi enää huolehtia linnusta. Joskus myynnin syynä voi olla myös aikapula esim. muuton tai työkuvioiden takia.

Ulkomaisten huijarien kanssa lintu usein onkin yllättäen Suomen sijaan jossain muualla Euroopassa. Osoitekin voi olla keksitty, eikä Google Mapsista välttämättä löydy sillä osoitteella samasta maasta/kaupungista sijaintia. Joskus osoite voi olla ihan oikeakin. Huijari haluaa, että hänelle maksetaan linnusta erinäisiä kuluja ennen lähettämistä, ja huijareiden tapaan uusia maksukohteita saattaa ilmaantua sen mukaan mitä hänelle linnusta maksettaisi.

On vinkkini on, että älä paljasta huijarille hänen profiilinsa heikkouksia! Näin voi vahingossa valmentaa huijaria etevämmäksi huijariksi!

Miten sitten välttää huijarien huijaamaksi tuleminen? Ulkomailta EU-alueelta lintujen tuominen ja hakeminen on helpompaa kuin koskaan aiemmin, joten linnun hankkiminen oikeasti ulkomailta on ihan järkevä teko, jos sopivaa lintua ei löydy Suomesta. Kannattaa kuitenkin olla varovainen, jos haluaa itse ottaa yhteyttä suomeksi ilmoittelevaan, yksityiseen myyjään, joka ilmoittelee suomalaisissa ryhmissä/nettisivuilla, mutta lintu onkin jossain muussa maassa. 

Huijarit käyttävät yleensä myös tekaistuja kuljetusfirmoja eläinten kuljetuksessa. Ainakin kahden huijarin kohdalla törmäsin heidän käyttävän firmaa nimeltä Classic-Airways. Kun googlasin sivuilla käytettävän "About us" osion, se ilmaantui sanasta sanaan samana 1570 sivustolla! Heidän lemmikkejään koskevasta osiosta eräs lause ilmaantui täsmälleen samanlaisena 125 sivustolla. Huijareilla on siis oletettavasti erittäin laaja verkosto "kuljetusfirmojen" ja muiden firmojen sivustoja, joita he käyttävät huijauksien apuna, eikä heille ole niin vakavaa, jos jokin niistä poistetaan netistä. Hankalaa on se, että on mahdollista, että edes yksi näistä yrityksistä voi olla oikea, jota huijarit ovat kopioineet.

Huijarit haluavat, että ostaja maksaa linnun kuljetuksen ennen kuin lintu lähtee matkaan. Netissä voi maksaa eri tavoin, yleensä huijarit saattavat suosia jotain ennalta maksettua korttia, kuten ainakin USA:ssa Amazon tai iTunes -lahjakortit, omalla kohdallani huijari halusi minun käyttävän maksuvälineenä PaySafeCard-kuponkeja (joita saa R-kioskeilta). Ymmärtääkseni joskus huijarit käyttävät myös Western Unionia rahansiirrossa, mutta tämä saattaa olla yleisempää romanssihuijarien kanssa, joille lähetettävät rahasummat ovat usein tonneja satasten sijaan.

Kasvattajat ovat asia erikseen. On kuitenkin mainitsemisen arvoista, että myös feikkikasvattajia on. Heillä saattaa olla valikoimissaan valtavasti erilaisia, ihania lajeja, joita myydään ympäri Eurooppaa. Usein tällaisia lintuja myydään myös munina ja poikasina tulevan omistajan kasvatettavaksi. Toki tällaista tapahtuu myös oikeasti. Kasvattajaa valitessa kannattaa huomioida esim. se, että harva kasvattaja kasvattaa oikeasti ihan kaikkia lajeja. Kuvia kannattaa hakea silti Googlen käänteisen kuvahaun kautta. Esimerkiksi BirdTricks-porukan kuvia käytetään jatkuvasti huijauksissa, koska näihin saadaan jälleen luotettavat ihmiskasvot useampaan kuvaan vain lintukuvien sijaan. Luotettavia kasvattajia löytyy usein eurooppalaisten lintuyhdistyksien nettisivuilta, ja suosituksia hyvistä kasvattajista kannattaa kysyä myös ihan suomalaisilta harrastajilta.

Kuriiriyrityksistä kannattaa myös kysyä suosituksia suomalaisilta, luotettavilta harrastajilta. Jos päädyt kuitenkin juttusille kuriiriyrityksen kanssa, veikkaan että on harvinaista, että yrityksen kirjeenvaihto olisi suomeksi, kuten huijarien kohdalla. Huijarien virallisetkin sähköpostit ovat yleensä esim. Outlookin, Gmailin tai Hotmailin hostaamia, eivätkä sähköpostit vastaa oikean firman sähköpostia.

Tarkkuutta lintukaupoilla! Seuraavassa tämän aiheen merkinnässä kerron omista kokemuksistani huijarien kanssa toimimisesta: Juttusilla netin huijarien kanssa.

Kommentit