Milloin vähemmän on enemmän?

Kultainen keskitie, siihen on hyvä pyrkiä. Oli elämän osa-alue mikä vain, joskus "vähemmän on enemmän". Yltäkylläisyydellä voi siis tehdä hallaa. Näitä esimerkkejä mahtuu myös lintumaailmaan.

Yltäkylläisyydellä hemmotteleva omistaja yleensä tarkoittaa hyvää. Kaikkien asioiden kanssa kuitenkaan enemämän ei ole parempi. Jos linnulleen haluaa aidosti hyvää, on joitain asioita osattava myös rajoittaa.

Liikaa ruokaa

En varmaan koskaan kyllästy tästä aiheesta kirjoittamaan. Vaikka omistaja voi tarkoittaa hyvää tarjotessaan linnulleen päättymättömän buffetin, voi tästä olla haittaa. Vaikka buffetin muodostaisi papukaijojen ruokintasuositusten mukaan (vähemmän hedelmiä, enemmän vihanneksia), jos ruokaa on tarjolla liikaa, pääsee lintu valikoimaan. Tällöin suunniteltu, terveellinen ruokavalio ei pääse toteutumaan. 

Ruoan kanssa, vähemmän on joskus enemmän. Kultainen keskitie on siinä, ettei lintu pääse liikaa valikoimaan ja täten vääristämään ruokavaliotaan, mutta lintua ei tulisi myöskään pitää nälässä. 

Lue myös: Runsauden sarvi: ongelma lemmikkien ruokinnassa

Liikaa virikkeitä/sisustusta

Linnun häkissä ja linnun elinympäristössä häkin ulkopuolella tulisi olla lajille ja yksilölle sopivia virikkeitä ja oleskelupaikkoja. Liian vähän virikkeitä ajaa linnun tylsyyteen ja sen henkinen ja fyysinen hyvinvointi järkkyy. Liian vähän sopivia oleskelupaikkoja ajaa linnun viettämään aikaa kielletyissä paikoissa. Kehnosti, liian väljästi sisustettu häkki on linnulle huono koti, koska lintu ei voi isoakaan häkkiä hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla, jos orsia on vain kaksi ja nekin häkin alaosassa. Toisaalta liian täyteen ahdetussa häkissä lintu ei mahdu liikkumaan kunnolla, lentämään/pyrähtämään tai levittämään/räpyttelemään siipiään.

Sama voi koskea myös lintujen tiloja häkin ulkopuolella, yleensä lintuhuoneessa. Liian täyteen sisustettu lintuhuone voi olla linnun hyvinvoinnille huono asia. Jos lintu pääsee kävelemään orsia pitkin joka paikkaa, se ei välttämättä halua lentää. Lentäminen on oivaa liikuntaa, ja laskeutuminen lennosta kuluttaa myös kynsiä ja vahvistaa jalkoja. Liian täyteen sisustettu lintuhuone myös voi fyysisesti estää isoja lintuja lentämästä, jos tilaa ei ole tarpeeksi. Monta kiipeilypaikkaa erillään toisistaan lisäävät linnun hyvinvointia. Se pystyy lentämään eri paikkojen väliä, mutta pystyy silti tekemään valintoja, missä viettää aikaa. 

Liikaa lintukavereita?

Vaikka papukaijat luonnossa elävätkin usein parvissa tai perheryhmissä, yleensä varsinkaan isoja lintuja ei pidetä niin suurissa määrin kotona. Luonnossa on tilaa väistää, ja linnut yleensä parveutuvat vain saman lajin edustajien kesken. Kotona omistajalla voi olla pyrkimys saada parvi kasaan, ja lisätä siihen tahallaan tai vahingossa taustaltaan erilaisia yksilöitä ja luonteeltaan erilaisia lajeja. Joskus tällaiset kokoonpanot toimivat, mutta monesti hormonaaliset linnut tai -kaudet tuovat vaikeuksia. 

Vähemmän on enemmän: laadukas lintukaveri tai -kaverit ovat yleensä tärkeämpiä, kuin sattumanvaraisesti kasattu isompi kaveriporukka. Luonteeltaan sopeutuvaiset, epäaggressiiviset ja parvisieluiset lajit voivat olla poikkeuksia: neitokakadut, undulaatit ja monet muut australialaiset parakiitit muodostavat yleensä sopuisia parvia suuremmankin lintumäärän kanssa. Varsinkin undulaatit heräävät eloon, kun niiden parven koko on yli neljä lintua. (Lue myös: Undulaatti: Parvilintu henkeen ja vereen)

Isojen lintujen koostamista sekalajiparviksi kannattaa pohtia tarkoin. Kannattaa miettiä, mitkä ovat motiivit parven kasaamiselle, onko enemmän kyse linnun hyvinvoinnista vai ihmisen mielihalusta, ja tehdä varasuunnitelma, jos linnut eivät pidemmän päälle tulekaan toimeen keskenään.

"Postimerkkikokoelmassa" lintuja linnut voivat silti kärsiä yksinäisyydestä ja stressistä: niillä ei välttämättä ole lintujen määrästä huolimatta kaveria, jonka kanssa ne voisivat positiivisesti vuorovaikuttaa ja kaveerata.


Liikaa seuraa?

Luonnossa papukaija on harvoin yksin. Silloin kun se on yksin, se on edelleen lajitoverien läheisyydessä ja voi palata lajitoveriensa joukkoon koska tahansa niin halutessaan. Lemmikkinä moni papukaija kärsii yksinäisyydestä. Aiemmin sanottiin, että ihminen voi olla linnulle riittävä seuralainen, mutta yksin elämisen stressi on linnulle silti valtaisa. Voiko lintu kuitenkin saada liikaa ihmisseuraa? 

Lintu voi saada liikaa ihmisseuraa, jos se vaikuttaa linnun elämään silloin, kun se ei saakaan seuraa tai haluamiaan asioita tältä seuralaiselta. Ihmiseen liiaksi kiintynyt lintu voi pitää ihmistä puolisonaan. Linnun luonnolliseen käyttäytymiseen kuuluu pesimätoimet, joita on mahdoton totetuttaa ihmisen kanssa. Toisten hoivaaminen, ruokkiminen, parittelu, pesän kyhääminen, reviirin puolustaminen ja poikasten kasvattaminen ovat vain mahdottomia asioita linnun ja ihmisen välisessä parisuhteessa. Onkin tarpeen, että ihmisen ja linnun suhde säilyy tuttavallisella tasolla, ilman syvempää kiintymystä ja seksuaalista puolta. Lintu turhautuu ja stressaantuu, jos ihminen ja ympäristö viestivät sille alituisesti pesimäaikeista, mutta ihminen ei voi sen kanssa suorittaa pesimistä. 

Myös tuttavallisella tasolla oleva seura voi mennä överiksi. Tämä on yleensä seurausta elämäntilanteen muutoksesta. Linnut ovat niin pitkäikäisiä, että ihmisen on usein hankalaa ellei jopa mahdotonta ennustaa elämäänsä tarkkaan linnun eliniän ajalle. Vaikka ihminen voisi yrittää korvata lajitoverin ilman pesimistoimia, tämä tarkoittaisi että ihmisen olisi oltava linnun seurana 12 tuntia vuorokaudessa koko linnun eliniän ajan. Normaalissa arjessa tämän esteenä ovat kauppareissut, harrastukset, matkat, koulusta ja työstä nyt puhumattakaan. Työtön, eläkkeellä oleva tai kotona työskentelevä voi pyrkiä tarjoamaan seuraa jopa siksi 12 tunniksi päivittäin, mutta mitä sitten, jos elämäntilanne muuttuukin? Jos lintu on tottunut siihen, ettei se ole juuri koskaan yksin, on yksin jääminen ja rutiinien muuttuminen vuosien jälkeen erittäin kova kolaus linnulle. Tämän takia on myös tärkeää, että lintu opetetaan jäämään välillä ilman ihmistä, myös päivisin ja jopa tuntien ajaksi.

Liikaa vapaanaoloa?

On suositus, että häkissä asuvia lintuja pidettäisi vapaana päivittäin useamman tunnin ajan. Tähän lasketaan myös pienet linnut ja kesyttämättömät linnut. Poikkeuksena ovat ne linnut, jotka asuvat oikeasti isossa aviaariossa tai lintuhuoneessa. Vapaanaolo on linnulle hyvää liikuntaa ja ympäristön tutkiminen tarjoaa myös virikettä ja kesy lintu pääsee vuorovaikuttamaan ihmisen kanssa ilman kaltereita. 

Vapaanaolo on siis linnulle ensisijassa positiivinen asia. Jos lintu saa kuitenkin jäädä valvomatta vapaaksi, tulee elinympäristön olla niin turvallinen, ettei lintu voi joutua pulaan omistajan ollessa poissa. Runsas vapaanaolo voi kuitenkin olla kaksiteräinen meikka... Kuten aiemmin mainittu, linnut ovat pitkäikäisiä eläimiä. Jos lintua on pidetty niin paljon vapaana, että se ei enää mene häkkiin lainkaan tai kokee häkin jopa ahdistavaksi paikaksi, voi linnulla olla edessään elämänsä järkytys, jos se joutuukin normaaliin rytmiin takaisin, eli päiviksi häkkiin. Omasta mielestäni olisi parasta, että lintua pidettäisi silti häkissä esim. yöt ja se voisi ruokailla häkissä ja viettää siellä muutamia tunteja päivässä myös valveilla. Tällöin elämäntilanteen muutos, jossa linnun on asuttava häkissä osan vuorokaudesta, ei tuntuisi niin murskaavalta. Häkkiin totuttelussa on myös muita hyviä puolia: häkki ei tunnu vankilalta, jos lintu joutuu olemaan siellä esim. tuuletuksen ajan, hoitojakson ajan tai muusta poikkeussyystä.

Jos lintu on vapaana käytännössä aina, kannattaa sille opettaa häkkiin meno ja häkissä oleskelu vaikka temppuna. 


Liikaa tilaa?

Voiko tilaa olla liikaa? Yleisesti lemmikkilinnuille suositellaan niin isoja häkkejä, kuin mahdollista. Esimerkiksi kesyhiirillä liian suuret tilat voivat aiheuttaa lauman jakaantumista kahdeksi, kiistoja ja stressiä. Linnuilla tällaista ei tapahdu, joten isompi häkki on aina parempi.

Sen sijaan tilakysymys lintujen kanssa tulee vasta siinä, jos puhutaan liki hallin kokoisesta tilasta. Jos lintua on mahdoton saada kiinni tilasta hätätilanteessa (esim. lintu on sairastunut tai tulipalo uhkaa), voi tilan sanoa olevan liian iso. Tämä on kuitenkin enemmän käytännön asia: jos lintu/linnut palaavat joka ilta häkkiinsä hallilentelyn päätteeksi, ei tätä ongelmaa ole. (Häkistä tai rajatun kokoisesta huoneesta/tilasta sairaan linnun voi helpommin pyydystää.) Ison tilan kanssa voi kuitenkin muodostua ongelmaksi se, että hyvin isoa tilaa voi olla hankala tehdä täysin turvalliseksi, jos linnut pääsevät tutkimaan paikkoihin, joihin ihminen ei pääse helposti.

Poikkeuksen muodostavat linnut, joilla on jotain erityisvaatimuksia. Esimerkiksi linnut, joiden koordinaatiokyky on huono, tai niillä on muita vammoja. Tällaisia voivat olla esimerkiksi vanhat linnut, joilla monesti heikkenevät yhtä aikaa sekä lentokyky, koordinaatio ja jopa jalat. Korkealta pudotessaan lintu voi vahingoittua. Huonosti liikkuvan linnun kanssa on huomioitava yksilö, ja järjetettävä esim. pinta-alaltaan suuri, mutta matala häkki. Jos lintu on sokea tai muutoin vaivainen, on myös huolehdittava, että se löytää aina halutessaan ruoka- ja juomapaikan/-paikat.


Liikaa liikuntaa?

Hyvin harvinaisia lienevät ne tapaukset, joissa lintua lennätetään tahalleen hengästymiseen saakka. Tätä on harrastettu joskus klipattujen lintujen kanssa: linnun varpaisiin tarttumalla ja kättä liikuttamalla lintu räpyttää siipiään pysyäkseen tasapainossa. Tietenkin liikunta on hyvästä, mutta sen tulisi aina tapahtua linnun ehdoilla. Vielä huonompi tapa on säikytellä tai pelotella lintua liikkeelle. Pakottamisen sijaan lintua kannattaa kannustaa liikkumaan omatoimisesti, tarjoamalla sille paljon tilaa ja laittamalla linnulle tärkeitä resursseja esim. kiipeilypuihin, joiden väliä on lennettävä. Myös positiiviseen vahvistamiseen perustuvia treenejä voi pitää: lintua pyydetään ilman fyysistä pakotetta lentämään ihmisen luokse tai orrelle.


Liika on liikaa?

Monessa asiassa voi tehdä överit, eikä kaikki luonnollisuuteenkaan pohjaava hemmottelu ole välttämättä linnulle hyvästä. Tärkeää on löytää se kultainen keskitie monen asian kanssa, jotta linnun hyvinvointi on turvattu nyt, ja myös tulevaisuudessa. 

Mitä aiheita lintujen kanssa Sinulla tulee mieleen, jossa liika on liikaa?


Kommentit