Koiraan aikuistuminen
Koirasneitokakadun normaaliin kehitykseen kuuluu se, että se on nuorena saman värimuodon aikuisen naaraan näköinen. Noin 4-8 kuukauden iässä, ensimmäisessä sulkasadossa koiraan väritys alkaa kuitenkin muuttua. Näitä väriä muuttavia mutaatioita ovat monet normaalit värit, kuten harmaa, kaneli, valkokasvo ja hopea. Tämä ei sen sijaan koske huomattavasti lutinoa, eikä välttämättä lainkaan harlekiinia.
Koiras saa aikuistuessaan kirkkaan maskin ja siltä katoaa raidallinen pyrstö ja pilkukkaat siipisulat. Naaraan maski säilyy himmeänä, pyrstö raidallisena ja siipisulat pilkullisina. Jos lintu on jotain ns. "koiraan ja naaraan väliltä", se on todennäköisesti nuori koiras, joka on läpikäymässä värinmuutosta aikuisen koiraan sulkapukuun. Tämä muutos kestää yleensä kahden sulkasadon ajan, joten ensimmäisen sulkasadon jälkeen koiras saattaa näyttää erikoisemmalta: sillä saattaa olla osittain harmaa ja osittain kirkas maski, ja pyrstössä voi olla pieni määrä raidalliseksi jääneitä sulkia.
![]() |
Aikuinen koiras vasemmalla, aikuinen naaras (tai nuori koiras tai naaras) oikealla. Ero on huomattava. |
![]() |
Poikaspukuinen koiras, nuori koiras, jossa on poikaspuvun merkkejä (harmaata kasvoissa, raidallista pyrstön tyvessä ja pyrstössä) sekä sama koiras aikuispuvussaan. Kuvat: Elina Myllykangas |
Helmiäinen on jännittävä värimuunnos, sillä se katoaa koirailta aikuisuutta kohti, mutta säilyy naarailla.
Normaalilla helmiäiskoiraalla helmiäisen tuottamat laikut alkavat kadota jo ensimmäisessä sulkasadossa, ja parin sulkasadon jälkeen niitä ei välttämättä ole enää jäljellä ollenkaan. Koiras päätyy näyttämään linnulta ilman helmiäistä, mutta se on yhä geneettisesti helmiäinen. Esimerkiksi valkokasvo-helmiäiskoiras päätyy näyttämään ulkoisesti normaalilta valkokasvolta. Joskus pieniä muistoja helmiäisestä jää koiraan pyrstöön tai selkään, mutta silti se eroaa ulkoasultaan huomattavasti aikuisesta helmiäisnaaraasta. Nämä jäljelle jääneet kuviot eivät oleensä ole kokonaisia helmiäiskuvioita, vaan pientä vaaleaa sävytystä.
![]() |
Valkokasvo-helmiäiskoiraan sulkapuvun kehitys. Kuvat: Elina Myllykangas |
Helmiäisnaaraan väri voi muuttua myös luovutusikäisestä aikuisuuteen, ja esimerkiksi selän helmiäiskuvio voi vähentyä hieman. Muutos on kuitenkin erittäin vähäinen verrattuna helmiäiskoiraan muutokseen.
Lue lisää myös merkinnästä: Neitokakadun sukupuolen määrittäminen
Hormonaalisuus
Joillain poskilaikullisista värimuunnosta edustavilla yksilöillä hormonaalisuus voi aiheuttaa poskilaikun leviämistä normaalin ulkopuolelle. Normaalisti neitokakadun poskilaikku on melko pyöreä ja reunoiltaan ehjä. Poskilaikun normaali koko ja muoto on kiinni perimästä ja jalostuksesta.
Yleensä valunut/levinnyt poskilaikku ei ole pysyvää, vaan katoaa hissukseen. Se ei ole myöskään vaarallista. Jollain neitokakaduilla poskilaikku voi olla myös jokseenkin pysyvästi normaalista poikkeavan muotoinen.
Sairauden aiheuttama kellertävyys
Neitokakadu on yksi lajeista, joilla puutostilat, imeytymishäiriöt tai sairaudet (esim. maksasairaus) voi näkyä höyhenpuvussa. Neitokakadulla tämä aiheuttaa kellertävyyttä ja höyhenen rakenteen muuttumista. Höyhen voi näyttää turkkimaisen hapsuiselta tai märältä. Linnun luonnostaan valkoiset osat (kuten siipilaikku) alkavat kellertää ja harmaat/tummat osat alkavat saada keltaista sävyä ja lintu voi näyttää vihertävältä.
Joskus kellertävyyden arvioiminen voi olla hankalaa: monesti harlekiiniin tai lutinoon kuuluu se, että ne ovat hieman puhtaan valkoista keltaisempia väriltään. Yleensä tällaiset linnut ovat kuitenkin kellertäviä jo poikasesta tai vähintään teini-iästä alkaen, jolloin myöhemmin tullut värin muutos kellertävään tulisi ottaa tosissaan. Yleensä kuitenkin valkoisen siipilaikun tulisi pysyä valkoisena. Joissain tapauksissa linnun poskilaikkukin muuttuu: se muuttuu sävyltään oranssimmaksi tai jopa keltaisemmaksi ja joskus vaikuttaa pienenevän kooltaan. Maskin väri voi myös syventyä jyrkemmän keltaiseksi: normaalisti neitokakadukoiraankaan keltainen maski ei ole ihan täysin keltainen, vaan hieman haalea.
Neitokakadut ovat tunnetusti nirsoja syömäreitä. Jos neitokakadu syö vain siemeniä, voi se kärsiä puutostiloista, jotka näkyvät höyhenpuvussa saakka. Jos kyseessä on vain puutostila eikä varsinainen sairaus, jo ruokavalion korjaus voi auttaa. Yksittäinen sulka ei voi enää kasvettuaan vaihtaa väriä, jolloin tulokset terveellisemmästä ruokavaliosta ja valkoisemmasta / puhtaamman värisestä linnusta näkyvät vasta seuraavien sulkasatojen aikana. Huom! Se, että lintu ei kellerrä, ei tarkoita automaattisesti, että se olisi täydellisellä ruokavaliolla tai täydellisen terve!
Kuvat ovat oiva keino linnun höyhenpuvun tarkkailuun: monesti kellertävyys iskee niin hissukseen, ettei sitä ole mahdollista huomata arjessa.
Kanelin palaminen
![]() |
Vasemmalla auringossa palanut kaneli, oikealla sisälinnun elämää viettänyt kaneli, jolta kanelilintujen kanelin sävy normaalisti useimmiten näyttää. Kuvat: Anni Pohja. |
![]() |
Erilaisia palaneita kaneleita. Vasemmmal normaali kaneli naaras, oikealla yllä kaneli-helmiäinen, alla kaneli-valkokasvo tai kaneli-valkokasvo-harlekiini. Oikea kuva: Anni Pohja |
Kommentit
Lähetä kommentti