Aina ajoittain nousee pinnalla mielipide siitä, että saako lintuja ylipäätään pitää lemmikkinä. Yleensä tämä mielipide tulee niiltä, jotka eivät tunne nykyaikaista lemmikkilintujen pidon kulmakiviä riittävän hyvin, ja samat henkilöt yleensä kuitenkin hyväksyvät muiden pieneläinten pidon lemmikkinä.
Ensiksi on syytä haastaa omia ajatuksia siitä, millaista elämää kuvittelee lemmikkilintujen elävän. Jos ajatuksissa on pieni, kurja häkki, jossa lintu yksin livertelee olohuoneen nurkassa koko kurjan elämänsä, on onneksi minulla hyviä uutisia! Tällaista pitoa karsastavat myös itse lemmikkilintuharrastajat. Nykytiedon valossa ja modernien pitotapojen mukaisesti lemmikkilinnulla pitäisi olla seuraavaa:
- Mahdollisuus liikkua luonnollisesti lentäen, ilman että linnun lentokykyyn ja liikkumiseen on kajottu esimerkiksi siipisulkia leikkaamalla tai jalkaketjua käyttäen
- Vapaanaoloa turvalliseksi tehdyssä sisätilassa useamman tunnin ajan joka ikinen päivä
- Suuri häkki tai oma lintuhuone, jossa lintu viettää valveillaoloajastaan sen, kun ihminen ei ole kotona sekä yöt nukkuen
- Lajiseuraa linnun kokoon katsomatta, myös isoilla papukaijoilla!
- Lajityypillinen ja terveellinen ruokavalio
- Runsaasti lajille ja yksilölle sopivia virikkeitä
- Linnun omaa tilaa ja mielipidettä kunnioittavat käsittelytavat, vapaus pelosta ja stressistä sekä positiivisiin metodeihin pohjautuvat koulutustavat
- Riittävän hyvin valaistut olot päivisin, ja riittävän pimeät ja rauhalliset yöt nukkumiseen
Jos mielipide ei ole muuttunut, vaan lintujen pitoa lemmikkinä pidetään edelleen epäeettisenä, haluan haastaa vähän olkiukkoilun ("entäpä sitten *joku muu aihe*..!") kautta. Jos lintujen pito on epäeettistä sen vuoksi, että ne eivät pääse lentämään kuten luonnossa, onko täten kaikkien johonkin asumukseen rajoitettujen lemmikkien pito epäeettistä? En voi sanoa, että esimerkiksi terraariossa asuvat hamsterit tai nykysuositusten vastaisesti häkkeihin 23/7 teljetyt lemmikkikanit pääsevät elämään liikkumisen kannalta luonnollista elämää. Hamsteri voi toki pinkoa juoksupyörässään, mutta luonnossa juoksemisella on myös tarkoitus lajista riippuen: liikkumalla vahditaan reviiriä, etsitään ruokaa, kumppaneita, juotavaa, pesämateriaalia tai kartoitetaan uusien kolojen paikkoja. Juoksupyörässä nämä luonnolliset tarpeet eivät pääse toteutumaan, vaikka eläin näennäisesti liikuntaa saakin. Liikunnantarve on olemassa ja melko suurikin useimmilla lämminverisillä eläimillä, eikä muiden eläinten tarvetta luonnolliselle liikunnalle saisi jättää huomiotta vain sen takia, että niillä ei ole siipiä, millä lentää.
Ulkiukkoilen hieman lisää: Suomessa lemmikkilinnut ovat siinä hyvässä asemassa, että Suomessa lemmikkilintujen siipien klippausta eli siipisulkien leikkaamista lentämisen rajoittamiseksi pidetään huonona vaihtoehtona linnun hyvinvoinnin kannalta. Monissa muissa maissa on normaalia, että lintu klipataan käytännössä lentokyvyttömäksi, jolloin sen liikkuminen on huomattavasti rajoitetumpaa. Klipattu lintu ei ehkä tee tuhoja, sotke tai hyökkäile kimppuun, mutta se ei voi myöskään paeta pelottavista tilanteista tai toteuttaa luonnollista valinnanvapauttaan. (Lisäys: Vuoden 2024 alusta klippaaminen on Suomessa laitonta.) Vaikka asuinsijamme ovatkin lentävien lintujen luonnolliseen liikkumiseen verrattuna pieniä, pitämällä linnut lentokykyisinä voimme antaa niille mahdollisuuden tehdä valintoja ja mennä mieluisiin paikkoihin ja poistua epämieluisista paikoista/tilanteista.
Oikeasti kuitenkaan en voi täysin hyväksyä itsekään lintujen pitoa lemmikkinä. Tuntuu, että vain harva omistaja pääsee sille tasolle, jonka minäkään nipottajana voisin 100% hyväksyä, vaikka tehtävät korjaukset lintujen elinolosuhteissa ovat kuitenkin mahdollisia toteuttaa. Jos voisin sormiani napsauttaen tehdä maailmasta sellaisen, että ihmiset eivät koskaan olisi pitäneet, eivätkä pitäisikään lintuja lemmikkinä, napsauttaisin sormiani myöskin sillä uhalla, että oma harrastukseni menisi viemäristä alas. Se olisi linnuille kuitenkin parhaaksi.
Sormia napsauttaen ei kuitenkaan voi nykyistä harrastusta hävittää. Maissa, joissa on kielletty jotain jo harrastukseen vakiintuneita eläinryhmiä (esim. Norjassa matelijat) harrastus siirtyy maan alle, laittomaksi salaisuudeksi. Voiko eläin tällöin voida todella hyvin, jos sen tarvikkeet ja ruoka on tilattava salaa ulkomailta, eläimistä ei voi keskustella, kysyä tai jakaa tietoa omalla kielellä tai eläintä ei voi viedä eläinlääkäriin takavarikoinnin pelossa? Kokonaisvaltainen tai edes osittainen kieltäminen aiheuttaisi lopulta vain kärsimystä linnuille.
Tämän takia onkin tärkeää keskittyä parantamaan nykyistä lintuharrastusta ja nykyisten lemmikkinä elävien lintujen elämää. Somekanavien kommentit tai eläinrakkaiden mielipidekirjoitukset lemmikkilintujen pidon eettisyyden kauhistelusta ja lintuharrastajien mustamaalaamisesta eivät toimi eläinten hyväksi. Ne vain keräävät ympärilleen samanmielisen kauhukopan, jossa ihmiset voivat kauhistella asioita. Tämä kauhistelu suurissakaan määrissä ei kuitenkaan auta eläimiä, ei edes silloin, kun kauhistelu saa niin suuret mittasuhteet, että joitain lajeja tai eläinryhmiä kiellettäisi kokonaan Suomen lemmikkimarkkinoilta.
Paras tapa auttaa eläimiä onkin tiedon levittäminen. Tällöin voi auttaa myös niitäkin lintuja/eläimiä, jotka eivät ole omassa välittömässä lähipiirissä, kuten omat lemmikit. Siinäkin on yksityishenkilönä rajansa, montako papukaijaa voi omiin hoiviinsa pelastaa, jotta voisi tarjota niille parempaa kuin edellisessä kodissa. Tämän takia on vedottava massoihin. Ja se on sydäntäsärkevää hommaa sekin, koska aina riittää uusia ihmisiä, joille papukaija on vain puhuva pehmoeläin, eikä linnunpitoon olla perehdytty riittävästi.
Ohjeeni lintujen piton eettisyyden parantamiseen:
- Puutu väärään pitoon aina kun voit, mutta kohteliaasti! Kauhistelu linnuista lemmikkinä ei auta lintuja voimaan hyvin. Mutta ei auta sekään, jos menee haukkumaan jonkun linnunpitoa parantamisen toivossa: ihminen, jota kritisoidaan, asettautuu usein puolustuskannalle. Tämän takia on muistettava oltava ystävällinen, vaikka lintujen tilanne kuinka surettaisi.
- Tuota lintujen oikeellista pitoa edustavaa sisältöä mitä moninaisimpiin kanaviin.
- Anna palautetta esim. medioille, jos he esittävät lintujenpitoa jotenkin puutteellisella tavalla.
- Vaikka lintujen pito olisi mielestäsi väärin myös nykystandardein, yritä silti tunteidesi läpi nähdä se toimintatapa, joka voi oikeasti auttaa lintuja yksilönä tai koko massana. Vinkki: Se ei ole yksittäisen omistajan haukkuminen, ei lintujen etua ajavien toimijoiden haukkuminen eikä lintujenpidon eettisyyden haukkuminen.
Kommentit
Lähetä kommentti