Papukaijoille sopivaa roskaruokaa

Tässä merkinnässä en suinkaan tarkoita roskaruoalla sitä, mitä yleisesti roskaruoaksi mielletään. Rasvaiset hampurilaiset, ranskalaiset, pitsa ja muu pikaruoka kannattaa jättää edelleenkin tarjoamatta, mutta toisenlainen roskaruoka voi tulla kyseeseen: kirjaimellisesti kasvisten osat, jotka heitettäisi roskiin!

Moni tarjoaa linnuilleen juuri sellaista ruokaa kuin itse tyytyväisenä söisi. Toki on totta, ettei linnullekaan tulisi tarjota ehdontahdoin pilaantunutta ruokaa. Moni asia on kuitenkin linnulle edelleen syötävä, vaikkei se ihmiselle maistuisikaan. Ja mikäli syötävyys on liioittelua, moni papukaija saattaa löytää tarjotusta ruoasta uuden kokemuksen tutkimisin, tuhoamisen tai sotkemisen kannalta.

Tähteitä, joiden tarjoamista linnuille kannattaa harkita:

- Tiettyjen kasvien lehdet ja naatit: Esimerkiksi porkkanan naatit, kukka- ja parsakaalin lehdet, sellerin lehdet, mansikan kannat, maissin lehdet, herneenpalot ja ananaksen kruunu ovat mainioita virikkeitä. Omasta puutarhasta hyödyntää voi esimerkiksi herneen versot, kurpitsan, kurkun ja kesäkurpitsan lehdet. Osa näistä saattaa kelvata linnuille jopa syötäväksi asti, osaa ehkä vain ennemmin tutkitaan. Kaikki nuo ovat kuitenkin usein ihmisille biojätettä. Esimerkiksi mansikat voi perata tahalleen niin, että kantaan jää ehkä hieman enemmän mansikkaa linnuille, kuin jos perkaisi kannat suoraan roskiin. Tutuista keittiöyrteistä linnulle voi antaa karkeat ja kovat varret, joita ihminen ei välttämättä omaan ruokaansa halua laittaa, kuten basilikan tai tillin kovemmat varret. Jokaisen kasvin lehtien ja kantojen kanssa tilanne tulisi tarkistaa erikseen: koisokasvien (peruna, tomaatti, paprikat, chilit) kannat ja lehdet ovat usein myrkyllisiä! Ruohosipulissa syövätyys menee toisin päin: ihmiselle syötävää on varsi, linnulle taas kukka. Varsi sisältää muiden sipulien tapaan aineita, jotka voivat esim. aiheuttaa anemiaa. 

Joillekin linnuille kanta saattaa olla jopa mieluisampi ruoka kuin itse mansikka.


- Kannat: Monesta ruokakasvista saattaa jäädä jäljelle kanta, joka ei ole ihmisille kovin maukas syötävä tai mukava hampaille. Sellerin, lehtisalaatin tai parsakaalin kanta kelpaa hyvin linnun kuppiin tai virikkeeksi, kunhan mullan pesee tai leikkaa huolellisesti pois.

- Kuoret: Ostaessa luomua välttyy monelta huolelta, ja luomukasvisten kuoria voi myös antaa linnuille. Ei-luomutuotteista kuoria kannattaa antaa vain kasviksista, jotka on tarkoitettu syötäväksi kuorineen, kuten porkkana tai herne. Kun itselle kuorii porkkanan, herneitä tai vaikka omasta puusta omenan, voi kuoret laittaa linnuille tarjolle. Toki luomukasviksia voi tarjota myös sellaisenaan, kuorimatta. Luomuappelsiinin tai -melonin kuoresta saa virikelelun tai kertakäyttöisen kulhon, kun esim. mehun puristuksesta jäävän tyhjän kuoren täyttää ruoalla.

- Siemenet: Joidenkin hedelmien siemenet ovat niin runsaslukuisia, ettei niitä tee itse mieli syödä. Esimerkiksi hunaja- tai verkkomelonin keskiössä on suuri kasa siemeniä, samoin kurpitsan sisällä. Paprikan siemenet ovat myrkyttömiä, vaikka niitä usein myrkyllisiksi luullaankin. Ihmisen makuun ne ovat vain pahan makuisia. Myös appelsiinin, viinirypäleen tai vesimelonin siemenet ovat syötäviä. Joskus esimerkiksi torjunta-aineet voivat kertyä kasvin siemeniin, jonka vuoksi hedelmien siementen kannattaakin olla vain satunnaisia herkkupaloja tutkailtavaksi.

Maissintähkä on iso pala purtavaksi kookkaallekin linnulle, joten siitä voi ihminen ottaa osansa jyvistä ensin käyttöönsä.


- Maissintähkän rungot: Kun maissista on veistetty jyvät pois, maissintähkään jää vielä usein nökösiä syötävää linnuille nypittäväksi. Itse huomioin, että puhdistan maissintähkän veitsellä enkä suulla: ihmisen syljessä voi olla linnulle vaarallisia bakteereja. Koiranomistajia varoitellaan maissintähkien vaarallisuudesta, mutta linnuille ne ovat vaarattomia: koirilla vaaran muodostaa koiran koko, sillä se voi nielaista ahneuksissaan maissintähkästä liian suuria paloja, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisen tai suolitukoksen. Linnut syövät maltillisemmin tähkää näperrellen.

- Kananluut: Koirille jälleen jopa hengenvaaralliset kypsennetyt kananluut pirstoutuvat teräviksi säleiksi ison eläimen suussa, mutta linnuille kananluut ovat yhtä turvallisia kuin niiden tämän tästä jyrsimät puukepit. Kypsentämällä salmonellariski minimoidaan, eikä lihaa kannata antaa papukaijalle liikaa. Mausteettoman kananluun tutkiminen on kuitenkin oivaa touhua nokalle ja jaloille, ja lintu saa irti pieniä lihasuikaleita, rustoa ja luuydintä.

Kananluiden tulisi aina olla kypsennettyjä mutta mahdollisimman mausteettomia.


- Kananmunan kuoret: Kananmunankuoret tulisi aina kuumentaa, esim. keittää tai paistaa salmonellariskin minimoimiseksi, mutta jäähdyttyään ne voi tarjoilla linnuille. Osa omistajista murskaa kuoret hienoksi jauhoksi, mutta osa tarjoaa kuoret vain käsin pilkottuna.

- Pähkinöiden kuoret: Jos linnulta tai ihmiseltä itseltään jää suolattomien pähkinöiden kuoria, ne voi täyttää uudelleen esim. kostutetulla pellettipuurolla tai hedelmillä, ja antaa uudelleen tarjolle (huomioiden kostean ruoan pilaantumisajan). Itse olen kerännyt pistaasipähkinän kuoria talteen, huuhdellut suolat pois ja tehnyt niistä kostean ruoka-aineen avulla pieniä "pistaasihamppareita". Huomioi pistaasipähkinöiden kohdalla, että ihmisen sylki ei riitä puhdistamaan suolaa, vaan jättää jälkeensä sylkibakteereja. 

- Nahistuneet ja lommoutuneet kasvikset: Lommo tai ruskea läikkä ei tee koko kasvista käyttökelvotonta. Huonon osan voi leikata pois, ja kasviksesta on vielä pienelle eläimelle paljon syötävää. Homeiset kasvikset joutavat kyllä kokonaisina biojätteeseen.

- Kantapalat: Jääkö leikattavista kasviksista syömättä kantapalat? Salaattia tai ruokaa tehdessä sitä leikkaa herkästi pois esimerkiksi kurkun, kesäkurpitsan, tomaatin tai porkkanan epäesteettisen näköiset kannat, mutta ravintoa ne ovat siinä missä loppukasvikin.


Näiden kanssa varovaisuutta:


- Lehdistä vaarallisiksi mainitaan koisokasveihin kuuluvat lajit: ainakin tomaatti ja peruna mainitaan hyvin myrkyllisinä lehdiltään. Myös munakoiso sekä paprikat kuuluvat kyseiseen heimoon, joskin paprikan varret on mainittu vähemmän myrkyllisiksi kuin tomaatin kannat, ja joissain lähteissä paprikan kannat mainitaan jopa syötävänä.

- Hedelmien kivet: Kirsikan ja luumukasvien (luumu, persikka, nektariini, aprikoosi jne.) kivet ovat myrkyllisiä, eikä niitä tulisi laittaa tarjolle.

- Ei-luomutuotteiden kuoret ja siemenet: kuorittaviksi tarkoitettujen kasvisten kuoressa saattaa olla tuholaistorjunta-aineita. Haitalliset aineet myös saattavat kertyä kasvisten siemeniin myös kasveilla, joiden siemenet olisivat sellaisenaan turvallisia.

- Omenan siementen myrkyllisyydestä kiistellään: osa antaa niitä huoletta, osa toimitsee välittömän myrkyllisiksi.

- Varsinaiset ruoantähteet eivät kuulu linnun ruokalautaselle. Pienen eläimen ruokavalio vääristyy herkästi, jos se saa päivittäin kotiruokaa. Tarkoitus on tarjoilla linnulle monipuolisemmin erilaisia sille sopivia kasviksia niin virikkeenä kuin ruokanakin. Linnulle ei myöskään tule tarjoilla selvästi pilaantunutta ruokaa, kuten homeisia tai pahasti nahistuneita tai ruskettuneita kasviksia.


Tarkoituksena ei ole välttämättä edes säästää rahaa, eikä myöskään missään tapauksessa rajoittaa linnun tarkoituksellista ruokavaliota, tai saattaa lintua vaaraan sille epäsopivilla ruoilla tai kasvisten osilla. Tarkoitus on sen sijaan virikkeellistää lintua tarjoamalla erilaisia vaihtoehtoja sen elämään niin värien, tekstuurin ja makujen suhteen, kuin myös täysin uusien kokemusten myötä.

Kommentit