Syvällisempi tieto papukaijojen ruokinnasta

Syvällinen tieto papukaijojen ruokinnasta on tiukassa. Olen välillä niin kateellinen, kun hevosten, kissojen ja koirien ruokinnasta löytyy kokonaisia kirjoja, joissa käydään läpi eläinten oikeaoppista ruokintaa ihan alkutekijöistä lähtien. Papukaijojen ruokinta- ja hoito-oppaissa kerrotaan kyllä jonkin verran papukaijojen ruokinnasta yleisesti, esim. että tuoreruoka on tärkeässä osassa, ja yleensä vihannekset ovat suositellumpaa tuoreruokaa kuin sokeriset hedelmät. Proteiinin määrä on pidettävä rajallisena, muttei rajaa oikeastaan määritellä. Ihmisten herkkuruoat karkista pitsaan on tietenkin järkevää välttää. Kaikki oikeellisen ruokavalion rakentamisesta on mainittu suurpiirteisenä ilman oikeaa tieteellistä pohjaa. Pellettivalmistajien "asiantuntijoihin" artikkeleineen taas ei voi luottaa, miten aroille ja undulaateille voisi sopia sama pelletti, kyllähän linnun naamasta näkee, että niiden ruokavaliot ovat täysin erilaiset luonnostaan.

Lemmikkinä pidettävien lintujen ruokavalioita on tutkittu jonkin verran luonnossa. Yleensä seuranta ei ole kuitenkaan ollut niin tarkkaa kuin ruokavalion tarkka koostaminen vaatisi. Luonnossa papukaijat voivat syödä samasta kasvista erilaisia osia, kuten hedelmälihaa, tai siemeniä hedelmälihan seasta, jolloin eroa saattaa olla hankala tehdä seurattavasta villilintuparvesta. Samoin ruokaseurannan pitäisi jatkua vuoden ajan, jotta vuodenaikojen tuoma vaihtelu voidaan ottaa huomioon ruokavalion kokonaiskuvan muodostumiseen.

Luonnonvaraisten papukaijojen ruokintaa ei ole tutkittu kovin laajasti, vaikka yksittäisiä tutkimuksia onkin löydettävissä.

Tähän mennessä syvällisin artikkeli jonka löysin, on Gloria Scholben kirjoittama Food Pyramid for Parrots. Tässä muutamia poimintoja kyseisestä artikkelista. (Huom! En ota vastuuta tiedon absoluuttisesta oikeellisuudesta, nämä ovat vain poimintoja artikkelista.)

Kalsium ja fosfori:
Kalsiumin ja fosforin taso mainitaan olevan hyvä tummissa, lehtevissä vihreissä, sillä ne kohtaavat minimin 1:1 Ca:P -suhteen.

Vihreät, lehtevät kasvikset (leafy greens):
Vihreät kasvikset muistuttavat kasveja, joita latvustossa ruokailevat papukaijat syövät luonnossakin. Luonnossa syötävät kasvit sisältävät enemmän lehtivihreää kuin viljat, joista pelletit on tehty. Lehtivihreä on tärkeä osa kasvien "verta," ja käyttää magnesiumia kuten nisäkkäiden veri ja punasolut käyttävät rautaa. Vihreät kasvikset sisältävät magnesiumia, joka on hyväksi sydämelle ja oleellista myös oikeanlaiselle kalsiumaineenvaihdunnalle.

Artikkelin mukaan parhaita vihreitä, lehteviä kasviksia ovat endiivi, lehtikaali, pinaatti, sinappikaali, salaattisikuri, sinappi (kasvi, ei tuubista), punajuurikkaan lehdet, voikukka, lehtimangoldi, isovesikrassi, nauriin lehdet, rehuydinkaali ja rooman- eli romainesalaatti. Näiden kanssa on kuitenkin otettava huomioon esim. oksaalihapon taso: oksaalihappo sitoo kalsiumia, jolloin sitä sisältäviä kasveja kannattaa tarjota harvakseltaan ja mielellään silloin, kun tarjolla on myös runsaasti kalsiumia sisältävää ruokaa, jolloin kalsium sitoutuu ruuasta eikä linnun elimistöstä. (Samasta syystä raparperin kanssa ihmisilläkin suositellaan juotavan maitoa: raparperin oksaalihappo sitoo kalsiumin maidosta eikä ihmisen elimistöstä. Linnuille raparperi on liian oksaalihappopitoista eikä sitä tulisi tarjoilla lainkaan.)

Lehtevät, vihreät kasvikset ovat iso osa luonnossa elävän papukaijan ruokavaliota, mutta ruokavalion osana lemmikkipapukaijoilla monesti laiminlyöty. Kuva: Wikipedia / JayDalal5, CC BY-SA 3.0
Vilja:
Vilja ei ole luontaista ravintoa latvustossa ruokaileville papukaijoille. Silti se tai muu hiilihydraattipitoinen aines on vallitseva ainesosa suurimmassa osassa pelleteistä. Viljat sisältävät paljon ainesosia, jotka eivät ole niin runsaissa määrin läsnä papukaijojen luontaisessa ruokavaliossa, eivätkä papukaijalajit ole sopeutuneet/kehittyneet hyödyntämään näitä aineita.

Omegat:
Omega 3 ja Omega 6 rasvahappojen epätasapaino saattaa johtaa terveysongelmiin niin linnuilla kuin ihmisilläkin. Artikkelin mukaan ideaali tasapaino on niin, että Omega 3:a on kaksinkertainen määrä Omega 6:en nähden. Omega 6 saattaa kuitenkin olla vääristyneen suuri, sillä viljat sisältävät Omega 6:sta, ja vihreät, lehtevät kasvikset taas Omega 3:a. Samoin monet siemenet sisältävät enemmän kutosta kuin kolmosta. Jos Omega 6:a on paljon ja Omega 3:a vähän, voivat terveysvaikutukset näkyä mm. syöpänä, sydänsairauksina, reumana, ylipainona ja diabeteksenä.

Juurekset:
Artikkelissa mainitaankin, ettei suurinosa papukaijoista käytä juureksia luonnollisessa ruokavaliossaan. Porkkana ja bataatti ovat kuitenkin hyväksyttävien juuresten listalla, sillä ne sisältävät paljon vitamiineja, vaikka porkkanassa onkin paljon tärkkelystä.

Porkkana sisältää runsaasti beta-karoteeneja, jotka muuttuvat elimistössä A-vitamiiniksi.


Muualta kuin papukaijojen ruokapyramidista napattua tietoa:

Proteiini:
Tutkimuksessa tutkittiin kasvuikäisten siniotsa-amatsonien proteiinintarvetta. Proteiinin optimaalinen määrä määriteltiin lintujen kasvutahdista. Moni laji kuitenkin ruokkii poikasiaan selvästi tujummalla, proteiinipitoisemmalla ruoalla, mitä ne aikuisena tarvitsevat, joten poikasajan proteiinintarpeesta voi mielestäni päätellä vain sen, että aikuisen linnun proteiinintarve papukaijoilla (tai siniotsa-amatsoneilla) tuskin on suurempi. Tutkimuksessa optimaaliset proteiinitasot olivat 21,3-24,4% riippuen mitattiinko kasvu esim. painon noususta vai esim. nilkkaluun paksuudesta tai pituudesta.

Vitamiinit:
Avian Web -sivusto tarjotaa kattavan listan eri vitamiineista, ja mitä niiden vajauksesta tai yliannostuksesta voi seurata. Avian Enrichment -sivusto taas listaa erilaisia ruokia, mistä eri vitamiineja voi saada. Molempien sivujen antiin kuitenkin suhtautuisin varauksella, sillä molemmat sivustot hehkuttavat pellettejä erinomaisena ruoanlähteenä, mitä ne eivät omasta mielestäni papukaijoille ole. (Esim. Avian Webissä kyseenalaistetaan pelletit täysravintona, mutta vain sen vuoksi etteivät ne tyydytä linnun henkisiä tarpeita ruoan parissa, sillä pelletit ovat tylsää ruokaa.)

Lisätietoa löysin myös sivustolta thebestbirdfood.com.

Kalium: 
Luonnollisissa lähteissä esiintyvä kalium voi aiheuttaa yliannostuksen, jos ruokitaan liikaa "vihreää" ja palkokasveja. Kalium on terveydelle tärkeä mineraali, mutta yliannostettuna voi aiheuttaa hengityksen tai sydämenpysähdyksen. Lähde.

Magnesium:
Erään tutkimuksen mukaan magnesiumilla on osansa kalsiumin imeytymisessä, eikä pelkkä D-vitamiini yksinään riitä. Lähde.

Papukaijojen oikeaoppinen ruokkiminen tuntuu olevan jokseenkin salatiedettä. Mitä enemmän opin, sitä vähemmän tiedän, ja yhä enemmän kyseenalaistan sitä jonka jo luulin tietäväni.  Kuva: Flickr.com / Via Tsuji, CC BY-NC-ND 2.0


Papukaijat ovat iso lemmikkibisnes. Olisi siis todella ihanaa, jos niiden ruokavalioita voitaisi luonnossa tutkia enemmän ja nämä tutkimukset ajaisivat lemmikkilintujen pitoa parempaan suuntaan.
Itse ainakin olisin ahmimassa syvällisesti papukaijojen ruokinnasta kertovaa kirjaa, joka pohjautuisi villilinnuilla tehtyihin tutkimuksiin, eikä uskomuksiin pellettien ylivoimaisuudesta. Papukaijojen ruokapyramidin kirjoittajan mukaan pellettien ainesosat pohjautuvatkin lähinnä siipikarjalla käytettyihin pelletteihin! Itse olen valmis uskomaan pellettien ylivoimaan sitten, kun pelletit on valmistettu papukaijojen luonnollista ruokavaliota myötäillen, eikä kuukausissa mittoihinsa kasvavan tehotuotantokanan tarpeita ajatellen...

Lue myös blogimerkinnät:
Papukaijat ovat sopeutuvia syömäreitä
Voiko tai kannattaako luonnonmukaista ruokavaliota jäljitellä?

Kommentit