Isot papukaijat haluavat pidellä ruokaansa jalalla

Kaikkea sitä tutkitaankin, mutta hyvä että tutkitaan! :) Kultaposkiamatsoneilla tutkittiin, suosivatko ne normaalin kokoisia vai suuria pellettejä. Normaalin kokoiset pelletit ovat painoltaan noin 0,16 grammaa per kappale, kun taas jättipelletit olivat kooltaan noin 30-kertaa isompia, painaen 3-5 grammaa kappaleelta. Jättipelletit linnut saivat pidettyä jalassaan syödessään tukevammin.

Tulokset puhuvat puolestaan: annettaessa vaihtoehto valita pellettien välillä, linnut valitsivat suuret pelletit seitsemän kertaa useammin.

Kannattaa siis ajatella, miten ruokaa linnuille tarjoaa, että ne voisivat käyttäytyä ruoan parissa normaalisti: ruokaansa jalassa pidellen, jos laji on siihen taipuvainen. Esimerkiksi hienonhienoksi jauhettu chop ei tarjoa linnulle tähän mahdollisuutta, kuten eivät myöskään paikoilleen kahlitut ruoat, esim. tuoreruokatikussa tai ruokapidikkeessä.

Kultaposkiamatsoni kuuluu lajeihin, jotka haluavat pidellä ruokaa jalassaan syödessään. Niille on yllättävän tärkeää päästä toteuttamaan tätä toimintaa ruokaillessaan. Kuva: Flickr.com / johnmorris, CC BY-NC-ND 2.0


Cchop ja tuoreruokatikusta tai baffle cagesta tarjoilemalla hävikki on kuitenkin pienempää, sillä pitelyyn sopivien palasten tarjoileminen saa jotkut linnut heittämään koko ruokakuppinsa sisällön nopeasti häkin pohjalle. Jos linnulla on tällaisia taipumuksia, eikä suurempia ruokapaloja kannata tarjoilla, voi asiaa yrittää kompensoida muilla keinoin: tarjoamalla pideltävän kokoisia puunpalasia, joissa olevissä rei'issä on muutamia kuivaruoan palasia piilotettuna. Tällöin lintu joutuu kohtaamaan luonnollisia foraging-haasteita ruoan parissa, ja saa pidellä ruokaa jalassaan kuten se haluaa.

Samaa havaittiin tutkimuksessa: linnut, joilla oli tarjolla vain pieniä ruokapaloja, tuhosivat enemmän puukuutioita, kuin ne linnut, jotka saivat toteuttaa luonnollisemmin tutkimus- ja tuhoamisvaistojaan jättipellettien parissa.

Nämä tulokset voisi yleistää kaikkiin lajeihin, jotka pitelevät luonnostaan ruokaa jalassaan ruokaillessaan. Näitä ovat kaiketi kaikki isot papukaijat, ja näppärimmät pienistä. Esimerkiksi neitokakaduilla ja undulaateilla se on harvinaisempaa.

Tutkimus:
Over-sized pellets naturalize foraging time of captive Orange-winged Amazon parrots (Amazona amazonica)

Kommentit