Papukaijan iän päättely

Minkä ikäinen on lintuni? Yleinen kysymys lintupalstoilla ympäri somen, mutta oikeaa vastausta on hankala, ellei mahdoton sanoa. Usein vain poikasilla on piirteitä, joista linnun iän voi päätellä kohtuullisen luotettavasti, mutta aikuisen linnun iän päättely on usein mahdotonta.

Lue lisää Kaijulien sivuille kirjoittamastani artikkelista: Linnun iän määrittely

Katso myös blogissani: Miltä näyttää vanha papukaija?

Seuraavana myös kuvapareja nuoresta ja täysikasvuisesta / sukukypsästä linnusta. Valitettavasti en löytänyt kaikille lajeille kovin tarkkaa tietoa siitä, missä iässä poikaspuku muuttuu aikuisen tuntomerkkeihin. Näistä voi olla kuitenkin hyötyä päätellessä esim. eläinkaupassa tai kauppatilanteessa, onko lintu nuori vai jo aikuinen tai aikuisuutta lähestyvä. 

Harmaapapukaija on laji, jonka iän voi nuorena määritellä silmistä. Luovutusikäisen poikasen silmät ovat tummat (vasemmalla), mutta ne alkavat vaalentua vähitellen. Noin vuoden ikäisenä linnun silmät ovat jo vaalean harmaat, ja parin vuoden ikäisenä jo valkoiset tai jopa kellertävät. (Keskimmäinen lintu on arvioni mukaan vajaan vuoden ikäinen.)


Undulaatin kasvojen, silmien ja vahanahkan värin muutoksesta pystyy päättelemään jotain linnun iästä. Ensimmäinen kuva: noin 7-8 viikkoinen poikanen, jolla on raidoitusta vielä nokan tyveen saakka, tummat silmät ja vahanahka on molemmilla sukupuolilla jokseenkin vaaleanpunainen. Tätä nuoremmilla undulaateilla voi olla myös nokassa mustaa. Ensimmäisessä sulkasadossa noin 3-4kk iässä otsan raidoitus vähenee ja vahanahkan väri alkaa muuttua koirailla siniseksi ja naarailla yleensä vaaleaksi tai vaaleansiniseksi. "Teini-ikäisen" undulaatin otsa on kirkas, mutta silmät vielä vaalenemassa. Noin yli vuoden ikäisen undulaatin silmän värikehä on vaalea ja yleensä hyvin erottuva (lukuunottamatta muutamia värimuunnoksia). 

Neitokakadut näyttävät sukupuoleen katsomatta poikasena naarailta (kuva vasemmalla). Koiras alkaa saada aikuisen koiraan tuntomerkkejä ensimmäisessä sulkasadossa: kirkas maski ja yksivärinen pyrstö. Noin 6-12kk iässä koiras voi olla hauskan värinen: sillä voi olla laikukas maski ja osittain raidallinen pyrstö (kuva keskellä). Seuraavassa sulkasadossa se saa jo aikuisen koiraan värityksen. Naaraat pysyvät saman värisenä aikuisuuteen saakka. Neitokakadulla silmien väri ei vaikuta ikään. Katso myös: Neitokakadun sukupuolen määrittäminenAurinkoaratilla höyhenpuku kirkastuu poikasajoista noin kahden sulkasadon aikana. Ennen ensimmäistä sulkasatoa lintu on hyvinkin vihertävä: sillä on vihertävää rinnassa ja sen siivet ovat vihreät hyvin korkealle tai jopa kokonaan. Ensimmäisessä sulkasadossa noin 6-8kk iässä sen värit alkavat kirkastus, ja toisessa sulkasadossa noin 1-2 vuoden iässä lintu kirkastuu aikuispukuun, johon ei kuulu vihreää rintaan tai siipien yläosiin. 


Vaaleasilmäisillä aralajeilla iän voi myös päätellä silmistä. Ihan nuorilla poikasilla on tummat silmät, jotka vaalentuvat aikuisuutta kohti. Huomaa myös muutos nokassa: poikasen nokka on suhteessa hennompi, lyhyempi ja sileämpi, kuin aikuisella. Isot arat kehittyvät pienempiä lintuja hitaammin, joten aran silmien muutos alkaa vasta noin 5kk iässä. Aikuisiän silmien värin saavuttamiseen voi mennä yli 2 vuotta. Kaikkien arojen silmät eivät vaalene aikuisenakaan ihan niin vaaleiksi, kuin kuvan esimerkissä, vaan pupillin ympärille voi jäädä harmaampi kehä. 

Ruusukaijasilla poikasten kasvojen värit ovat hailakammat kuin aikuisilla, ja värien rajat eivät ole niin selvät, varsinkaan otsassa. Hyvin nuorten poikasten nokassa on mustaa, nokka muuttuu ensin normaalin väriseksi, jonka jälkeen ensimmäisissä sulkasadoissa maskin värit muuttuvat. Huomioi kuitenkin, että värimuoto vaikuttaa: esimerkiksi osalla värimuunnoksista ei ole kirkkaan punainen rinta ja kasvot aikuisenakaan! Poikasten kuva: bran delion / Flickr.com, CC BY-NC-SA 2.0


Kauluskaijan poikasilla on tummat silmät, ja sen nokka on yleensä yksivärinen verrattuna aikuisen nokkaan, jossa ylänokka on punainen ja alanokka msuta. Poikasilla ei ole värillistä kaulanauhaa, vaikka kaulanauhan kohdalla voikin näkyä jonkinlainen raja. Koiras saa tumman kaulanauhan vasta noin 2-3 vuoden iässä, sen jälkeen kun linnun silmät ovat vaalenneet sen varttuessa. Naaraille tummempaa kaulanauhaa ei tule aikuisenakaan.