Vinkkejä virikkeellistämiseen

Wild Enrichment -sivulla oli mainio artikkeli, jossa muistuteltiin, miltä pohjalta eläintä kannattaa virikkeellistää. Virikkeitä pohtiessa ja eläintä virikkeellistäessä kannattaa pitää mielessä seuraavat asiat. 

Eläinlajin luontainen käyttäytyminen

Mihin eläin käyttää aikansa luonnossa? Mikä on sille luonnollista käyttäytymistä? Harva papukaija innostuu jahtaamaan palloa (saalistuskäytös), mutta tykkää sen sijaan jyrsimisestä (luontainen tapa etsiä ravintoa).

Eläimen luontaisesta käyttäytymisestä saa vinkkejä myös kotielämään. Papukaijalla tällaista on esimerkiksi asioiden tutkiminen, jyrsiminen, kiipeily ja kurkottelu, lentäminen ja sosialisointi.Monipuolisuus

Virikkeitä tulisi olla tarjolla monipuolinen kattaus. Erilaisia viriketyyppejä on useita, eivätkä ne kaikki ole vain palloja tai puuleluja. Katso blogissa: Erilaisia viriketyyppejä listattuna


Vaihtelevuus

Eläimen käytössä olevia virikkeitä tulisi myös kierrättää, eikä vain tyytyä samaan kattaukseen aina. Papukaijoilla tämä tulee lähes luonnostaan, koska ne hyödyntävät useat lelut tuhoamalla, jolloin uusia on pakko hankkia. Katso blogissa: Virikkeiden vaihtelevuus.


Yksilön huomioiminen

Virikkeitä tarjotessa tulee huomioida myös yksilön ominaisuudet ja tavat, eikä ainoastaan laji. Jokaisella eläimellä on oma luonteensa ja tapansa, jolla ne käyttävät virikkeitä. Papukaijojen kohdalla vaikuttaa runsaasti myös se, miten lintu suhtautuu eri materiaaleihin: osalle linnuista esim. muovi- ja foam-lelut ovat turvallisia, koska ne eivät niele materiaalia, osa taas nielee jopa paperia ja luonnonköyttä, jolloin näistä tehdyt lelut voivat olla jopa hengenvaarallisia.


Virikkeiden arviointi

Virikkeiden käyttöä tulisi tarkkailla ja arvioida, jotta saadaan selville, toteutuuko niiden käyttö. Jos eläin ei hyödynnä virikettä lainkaan, onko se silloin tarpeellinen, vai viekö se vain elintilaa joltain muulta? Katso myös blogissa: Virikeohje: Kuinka saada virikkeistä suurin hyöty irti?

Kuva: Flickr.com / mnicolem, CC BY-NC 2.0Lähde (osa artikkelista): 
Wild Enrichment: A Modern Guide to Environmental Enrichment in Zoos and Aquariums

Kommentit