Korkeasaaren valkopääsakit tällä kertaa videoiden äärellä

Media uutisoi syksymmällä Korkeasaaren eläintarhan valkopääsaki-apinoilla tehdystä tutkimuksesta, jossa tutkittiin apinoiden äänimaailmallisia mieltymyksiä. Kirjoitin tästä tutkimuksesta myös blogissani.

Nostan tämän epälintuaiheen blogissani jälleen sen takia, että eläinten virikkeellistäminen koskee vankeudessa eläviä eläimiä kautta eläinkunnan: apinoista papukaijoihin (ja myös muihin eläimiin). Aihe ei ole tässä blogissa ennen kuulumaton muutenkaan, sillä papukaijojen digivirikkeistä julkaisin pidemmän merkinnän jo viime vuoden keväällä. 

Nyt samoilla valkopääsakeilla on tutkittu apinoiden mieltymystä videomuotoisiin virikkeisiin. Apinoiden elinympäristöön rakennettiin tunneli, jossa oli näyttö. Näytöllä näytettiin viikoittain vaihtuvia videoita, ja apinoiden mieltymyksiä havainnoitiin ruutuaikaa tarkkailemalla.

Apinat vaikuttivat kyllä osittain olevan kiinnostuneita videoista. Valinnanvapaus lisää eläinten hyvinvointia, joten on merkityksellistä, että apinat saivat itse päättää, hakeutuako apina-TV:n äärelle vai ei. Eniten apinoita vaikutti kiinnostavan madoista (kastemadot ja jauhomadot) videot. Ne yrittivät näitä pyydystää näytöltä. 

Ei ole kuitenkaan täysin selvää, lisääkö itsessään TV:ssä näkyvät videot eläinten hyvinvointia. Ruokavideot voivat aiheuttaa myös kiihtymistä ja turhautumisen tunteita, jos eläin ei saa ruokaa kuitenkaan syötyä. Valinnanvapaus virikkeen äärelle hakeutumisesta kuitenkin lisää hyvinvointia verrattuna ruutuun, jonka ääreltä ei pääsisi lainkaan pois. 



Lue lisää: 

Korkeasaari: Korkeasaaren valkopääsakit katselivat videoita – suosikkeja madot ja vedenalainen maailma

HS: Tutkijat selvittivät, millaisista videoista Korkeasaaren pikkuapinat pitävät

Kommentit