Papukaijojen kuuluu jyrsiä ja tuhota!

Tämä ei ole niinkään tietoartikkeli, vaan enemmänkin mielipidekirjoitus tai avautuminen tiedon höystämänä. 

Tämän kevään lempisanani on käyttäytymistarve. Se on eläimen sisäsyntyinen tarve toteuttaa joitain toimintoja, ja näistä toiminnoista eläin saa nautintoa itsessään. Näitä ovat esimerkiksi monilla lajeilla ruoan etsiminen (ei vain syöminen), kylpeminen ja papukaijoilla (ja esim. jyrsijöillä ja kaneilla) myös jyrsiminen. Jos käyttäytymistarpeet eivät pääse toteutumaan, kokee eläin jatkuvaa ahdinkoa tästä, sillä käyttäytymistarpeiden toteutuminen on omalla osallaan pitämässä aivojen normaalia välittäjäaineiden tasapainoa yllä. Vaikka monet käyttäytymistarpeet eivät ole lemmikkinä enää käytännössä tarpeellisia yksilön tai lajin hengissäpysymisen kannalta, eivät käyttäytymistarpeet ole kerenneet jalostua pois koirilta tai kissoiltakaan, saati papukaijoilta, joista osaa on pidetty lemmikkinä vasta pari sukupolvea (tai Suomessakin on luultavasti vielä iäkkäitä, luonnosta pyydystettyjä yksilöitä). Lemmikeille on siis tärkeää tarjota olosuhteet ja tekemistä lajin käyttäytymistarpeet mielessä pitäen.

Jyrsiminen on papukaijojen aivojen hyvinvoinnille tärkeää, ja se pitää nokankin kunnossa.
Kuva: Flickr.com / Joe van petten, CC BY 2.0

Se siitä alustuksesta, ja sitten asiaan. Olen törmännyt huolestuttavan oloiseen ajatusmaailmaan välillä lemmikkipapukaijojen parissa. Jotkut lintujen omistajat, eivät onneksi kovin monet, ainakaan vielä, tuntuvat pitävän huonona asiana sitä, että lintu tuhoaa nimenomaan linnun omia tavaroita. Säpäleiksi innokkaiden nokkien armoilla menevät orret, kiipeilypuut ja lelut. Mielestäni näin on tarkoituskin: linnun omien tavaroiden tuhoamisesta on oikeasti hyötyä!

Jyrsiessään lintu saa toteuttaa luontoaan. Kun jyrsimisinto tulee purettua sallittuihin asioihin, jää asunto ja irtaimisto vähemmälle tuhoille. Kaikki eivät kuitenkaan tästä tuhoamisinnosta tykkää. Olen törmännyt ilmoituksiin, joissa etsitään metallisia kiipeilytelineitä (linnut kun tuhoavat puiset) tai erittäin kovasta java-puusta tehtyjä kiipeilypuita (linnut tuhoavat normaalista puusta tehdyt), kestävämpiä leluja (linnut kun tuhoavat monet nopeasti) tai linnuilla on pidetty kiipeilypuuna vain köysiä (koska puusilppua tulisi muuten liikaa). 

On kuitenkin omasta mielestäni papukaijan jyrsivää luontoa kohtaan väärin, jos siltä yritetään ihmisen kannalta itsekkäistä syistä evätä pääsy jyrsimisen äärelle. Jos kiipeilypuut tai lelut maksavat liikaa, kannattaa niitä tehdä itse: materiaalit ovat yleensä paljon halvempia kuin valmiiksi kasatut, tehdastekoiset tuotteet. Jos puusilppu ärsyttää, kannattaa panostaa siihen esim. pleksisuojuksin, ettei sotku leviä ympäriinsä. Orsiaan, lelujaan ja kiipeilypuutaan jyrsivä papukaija on poissa pahanteosta ja toteuttaa luontoaan, ja todennäköisesti saa suurta nautintoa tuloksekkaasta jyrsimisestä, palasia lohkaisten ja tiputellen. 

Lue lisää: 
- Lemmikkien virikkeellistämistä tiukemmalla budjetilla
- Papukaijan aiheuttaman sotkun minimointi

Kommentit