Lemmikkien virikkeellistämistä tiukemmalla budjetilla

Eläinten virikkeellistämisen ei välttämättä pidä olla kallista! Omistajasta rakkaudesta tai eläimen elämänlaadusta ei kerro eläimen virikkeisiin käytetty rahamäärä, vaan se, että eläimelle sopivia virikkeitä tarjotaan sille sopivissa määrin. Oli sitten säästeliäs, tai ostaa kalliita virikkeitä, tärkeää on että eläin viihtyy niiden parissa turvallisesti.

Yleistä tuntuu olevan, että omistajat haluavat säästää hieman rahaa eläintä virikkeellistäessä. Syitä voi olla monia. Esimerkiksi tiukka taloudellinen tilanne, mutta myös se, että eläin joko ei välitä kamalan paljon kalliista ostetuista virikkeistä, tai vastavuoroisesti käy niitä läpi niin paljon, että kymmenien eurojen päiväbudjetti eläimen virikkeellistämiseen alkaa olla jo liikaa.

Lue myös merkintä: Virikkeellistäminen: Toisen roska on toisen aarre ja Virikkeitä roskista... kirjaimellisesti..!

Pahvi- ja paperiroska on oivaa virikettä niin monelle eläimelle. Turvallisuus tulee muistaa: jos on tiedossa, että oma lemmikki syö ja nielee materiaalia, sitä ei tule laittaa tarjolle! Keittiössä syntyvästä pahviroskasta saa helppoja ruokavirikkeitä kaiken kokoisille nisäkkäille ja linnuille: murolaatikko isommille, ja vaikkapa pastillirasiat pienimmille. Laatikko täytetään esimerkiksi paperisilpulla ja paperiin käärityillä herkuilla, ja eläin joutuu etsimään ruokansa roskan seasta. Isommille eläimille voi käyttää myös isompia pahvilaatikoita tähän tarkoitukseen, sillä aaltopahvi on jämäkämpää. Aaltopahvin "aaltoihin" voi myös piilottaa pieniä herkkuja varsinkin papukaijoille, sillä auringonkukan- ja kauransiemenet sopivat koloihin vallan mainiosti. Pahvilaatikot soveltuvat joillekin lajeille muuhunkin: kissat, kanit, fretit ja jyrsijät nauttivat vaihtelevista piilopaikoista, joiksi pahvilaatikot sopivat vallan mainiosti. Pahvirullia tulee kotitalouksista, ja jotkut värväävät myös tuttunsa keräämään talouspaperirullia lemmikeilleen. Paksumpia pahvirullia voi käydä kysymässä kangaskaupoista: niitä saa usein maksutta pyytämällä. Ohuempia, mutta pahviltaan paksumpia pahvirullia saa monesti ilmaiseksi ruokakaupoista: ne ovat hedelmäpussien rullia.

Pahvirullista tehty virike, jossa rullien sisään voi piilotella herkkuja. Sopii monille pienille eläimille, kuten linnuille, kaneille ja jyrsijöille, kunhan ottaa huomioon oman lajin ruokavalion. Laittamalla rullia enemmän raot ovat tiiviimmät, ja pitävät sisällään pieniäkin ruokapalasia.

Papukaijoille, jyrsijöille ja kaneille lisäksi halpaa ja hyvää virikettä on puu. Puuta saattaa saada omilta tai sukulaisen mailta ilmaiseksi, tai papukaijan leluihin verrattuna erittäin halvalla jopa rautakaupasta, tai jopa ilmaiseksi jätepuuta puusepänverstaalta tai tutulta puutyöharrastajalta. Ostetussa puussa pitää muistaa turvallisuus: puun pitää olla käsittelemätöntä, liimatonta ja lakkaamatonta, ja turvallista puulajia (mänty on yleisin, ja se on turvallinen). Oksien käsittelyyn saha tai oksasakset ovat tarpeen, ja lisäksi reikien tekoon tarvitsee poran. Puunpaloja voi kuitenkin laittaa tarjolle myös ilman reikään ripustaen, mm. kulhoihin, häkin pohjalle, häkin päälle tai pinnoihin kiinnittäen. Poran ja/tai sahan avulla puuhun saa tehtyjä reikiä herkkupaloille, jolloin virikkeestä tulee ruokavirike. Lankun voi laittaa tarjolle myös sellaisenaan, sillä kulmien pyöristäminen jyrsien on kivaa ajanvietettä monelle papukaijalle, kanille ja jyrsijälle. Myös oksanpätkän tai jopa halon voi laittaa tarjolle sellaisenaan, ja varsinkin papukaijat tykkäävät kuoria puuta.

Kesä avaa omat ovensa monen eläimen, varsinkin "häkkieläinten" virikkeellistämiseen. Moni niistä syö myös kasvipitoista ravintoa, jolloin ulkoa kannetut kasvit ovat myös oiva lisä ruokavalioon. Muuten risuja, lehtiä ja heiniä voi vähintäänkin repiä tai käyttää pesänpehmikkeenä. Ulkoa kerätyt kasvit ovat ilmaisia, joten niiden tarjoamisessa ei tule ainakaan raha vastaan. Omaa vaivaansa kerääminen kuitenkin vaatii: on tunnettava myrkyttömät kasvit, ja hyvät keräyspaikat. Oksia ja varpuja ei saa kerätä jokamiehenoikeuksien puitteissa.

Jos omaa pihaa ei ole, kesäisin oksia voi saada ilmaiseksi helposti, kun tarkkailee mitä pensaita ja puita lähipiirissä harvennetaan. Kotipihasta esimerkiksi terijoensalava (kuvassa), syreeni ja omenapuu kohtaavat harvennussahaa tuon tuosta.

Virikkeiden rakentaminen on kannattavaa tehdä itse. Varsinkin papukaijat käyvät joskus läpi leluja uskomattomalla tahdilla, jolloin lelujen tekeminen itse on silkkaa säästöä. Kirpputoreilla tai kierrätyskeskuksissa kiertäessa kannattaakin pysähdellä välillä outojenkin esineiden kohdalle, ja pohtia, voisiko sitä käyttää oma lemmikin virikkeellistämisessä. (Katso merkintä: Silmät auki ja avoin mieli virikkeellistäessä!) Esimerkiksi vauvojen lelut ovat monelle isolle papukaijalle mieleen, ja kirpputoreilla ne eivät montaa euroa käytettynä maksa. Samoin kissat yleensä saavat hupia yhtälailla eläinkaupan viiden euron leluhiirestä, kuin kirpputorin 20 sentin pikkupehmosta.

Tässä vielä muutamia konkreettisia vinkkejä säästämiseen virikkeiden parissa:

Yleensä ilmaisia: 
- Kotitalousjätteenä syntyvät pahvilaatikot, kuten muro- ja riisipaketit, pastillirasiat ja kananmunakennot jne. virikkeiden pohjina jokon sellaisenaan täytettäväksi tai askartelumateriaalina.
- Pahvilaatikot piiloina ja pesinä eläimille, joille ne sopivat (kani, kissa, fretti, jyrsijät, ei linnuille!).
- Pahvirullat, kuten WC- ja  talouspaperirullat erilaisissa virikkeissä, mutta myös kaupoista yms. ilmaiseksi saatavat paksummat pahvirullat, esim. kauppojen hevi-osastojen kapeat pahvirullat tai kangaskaupasta saatavat isommat pahvirullat.
- Kennopahvi, johon tulevat pakattuna esim. Ikean keittiöt.
- Paperi (sanomalehti, tulostuspaperi, pakkauspaperi jne.) herkkukätköjen täytteenä, tai herkkupalojen ympäri käärittynä, tai niin vain silputtavana, esim. puhelinluettelo. Paperista voi tehdä myös kierittämällä "putkia", joiden sisään jätetään herkkuja. Tämä toimii helpommin pehmeällä paperilla, esim. talouspaperilla. Pitkät pätkät ruskeaa, ryppyistä pakkauspaperia ovat monissa firmoissa roskaa, jota voi saada itselleen pyytämällä.
- Paperipussit, esim. sokerista tai jauhosta jäävä paperipussi tai karkkipäivästä jäävät paperipussit täytettäväksi ruokavirikkeeksi.
Korkki jyrsittävänä tai leikittävänä materiaalina: viinipullon korkkeja saa yleensä ilmaiseksi, sillä ne ovat roskaa. Jotkut ihmiset tekevät sopimuksen ravintolan kanssa, että he saavat heiltä tulevat korkit itselleen. (Sopii esim. jyrsijöille, kaneille, papukaijoille jyrsittäväksi ja kissoilla läpsittäväksi.)
- Muovi: Pullonkorkit sopivat tutkittavaksi ja leluiksi pienille eläimille. Muoviset astiat sopivat myös virikkeeksi joillekin, mutta terävää, ohutta ja helposti lohkeavaa muovia (esim. kertakäyttöastioissa ja jugurttipurkeissa) kannattaa välttää.
- Kasvit, oksat, risut, heinä, lehdet, kukat, kävyt jne. ulkoa (kasviravintoa käyttäville ruuaksi ja silputtavaksi ja kaikille tutkittavaksi)
- Vanhat tekstiilit riippumattoina niistä pitäville eläimille, kuten rotille ja freteille.
- Jäätelötikut sopivat jyrsittäväksi monelle pienlemmikille, niitä voi ostaa askartelukaupoista, mutta myös käytetyt käyvät vedellä pestyinä.

Edullisia: 
- Paperiset kertakäyttöastiat ovat edullisia pohjia virikkeille (esim. papukaijoille).
- Rautakaupasta tai puusepän pajalta ostettava puu on edullisempaa kuin valmiit puulelut, mutta vaatii yleensä hieman käsittelyä sahaten ja poraten (jyrsiville eläimille).
- Muovisten mökkien korvike jyrsijöille voi olla kirpparilta tai halpakaupasta ostetut keittiökulhot tai muoviset karkkien tukkurasiat joihin leikataan kulkuaukko ja tarpeen tullen ilmastointiaukkoja.
- Kirpparin pehmolelut eläinkauppalelujen sijaan, jos eläimen leikkimistavat sen sallivat (koirat, kissat, fretit)
- Kirpparilta ostettavat käsittelmättömät luonnonmateriaalista tehdyt korit ovat hyvää jyrsittävää monille jyrsijöille ja papukaijoille.
- Puinen viinipulloteline on oiva kiipeilyteline monelle kiipeilevälle pienelle lajille.
- Nahkakaupoista saa usein halvalla tai ilmaiseksi nahkaa, joka on firmalle roskaa. (Parkitsematonta) nahkaa voi käyttää lelun osina tai ripustamiseen esimerkiksi papukaijoilla.
- Kirpparilta saatavat muoviset vauvanlelut ja lasten muovilelut sopivat varsinkin papukaijoille tutkittavaksi, sillä linnut monesti pitävät väreistä.

Isot papukaijat pitävät monesti vauvojen leluista, mutta on huomioitava turvallisuus: lintu ei saa niellä muovia jos se sitä innostuu jyrsimään. Jos lelu on mekaaninen kuten kuvassa, lelua ei kannata jättää linnulle valvomatta, ettei linnun varvas tai jalka jää puristuksiin liikkuvien osien väliin. Kuvan lelu maksoi kirpputorilla 50 senttiä.

Joskus tulevaisuuteen kannattaa satsata. Esimerkiksi papukaijojen ja jyrsijöiden virikkeellistämisessä kauan säilyvät "ruokahäkit" ja metalliset tuoreruokatikut luovat pohjat lukemattomille tuleville leluille. Papukaijoille tarkoitetut ruokahäkit (kuten Baffle cage) ovat hieman hintavia, mutta käytännössä ikuisia. Metallihäkkiin laitetaan erilaisia leluja ja jopa ruokaa, ja eläin joutuu häkin pinnojen läpi tonkimaan ne itselleen. Halpisversio sopii pienille eläimille: talipalloautomaatit ovat idealtaan samanlaisia. Tällaiset häkkilelut, joihin lukeutuvat myös salaattipallot, porkkananpidikkeet ja kanien heinähäkit, voidaan täyttää kaikenlaisella turvallisella ja puhtaalla sälällä, joka muuten menisi roskiin.

Tuoreruokatikkuja saa jopa parilla eurolla, ja ne toimivat perustana hyvin monenlaisille tutkittaville, jyrsittäville ja syötäville virikkeille. Metallinen tikku kestää käytössä kauan.

Dyykkauskupin erinomaisuutta voin suositella kaikille lajeille, jotka vähääkään ruokailusta innostuvat: normaaliin ruokakuppiin tai laakeaan astiaan laitetaan ruokaa, mutta myös kaikkea sälää, jonka joukosta eläin joutuu erottelemaan ruoaksi kelpaavat asiat. Virike on käytännössä ilmainen, jos ruokaa ei lasketa: sen alustaksi käy eläimen koosta riippuen matalareunaiseksi leikattu pahvilaatikko (tai oma ruokakuppi, joka on jo valmiina), ja sekaan laitetaan ruoan lisäksi esim. silputtua pahvia ja paperia, sekä muuta turvallista "roskaa".

Itse olen ottanut tavaksi säästää kaikenlaista materiaalia kotona, ostaa halvalla kirppareilta, halpakaupoista tai eläinkauppojen alennusmyynneistä jne. mitä vain sattuu tulemaan vastaan. En välttämättä hetkessä tiedä, miten aion sen materiaalin hyödyntää, mutta kun tarvikkeet levittää näkyville askarteluun alkaessa, niin kyllä luovuus kukkii siinä vaiheessa, ja jokaiselle materiaalille löytyy paikkansa.

Lopulta virikkeellistämisen ei tarvitse olla kallista lystiä, sillä eläin ei virikkeensä hintalappua katso! Itse virikkeitä tekemällä ja keksimällä omistaja voi tarjota lemmikilleen virikkeellisemmän elämän, kuin vain kukkaron varassa ollen.

Tässä vielä esimerkkinä muutamia virikkeitä, joiden hinta ei kaikenkaikkiaan päätä huimaa.

Paperista, narusta ja jäätelötikusta tehty virike. Hinta käytännössä: noin 0 euroa, jos tarvikkeet löytyy ennalta.
Naru 70m/3,50€ Honkkarista, eli hinta noin 5 centtiä metri. Narua meni tähän virikkeeseen noin 20 cm, eli 1 centin edestä. Jäätelötikkuja löytyy yleensä kotoa jäätelönsyönnin ohella, mutta tässä sen voi myös korvata pahvinpalalla. Tarkoitus on estää paperinpaloja lipsumasta pois narusta, pelkkä solmu narun päässä ei välttämättä riitä.

Hinta: Narua noin 40 cm, eli 2 centin edestä. Kaarnat ilmaisia puun kaatamisen yhteydessä hankittuja. Luffa-sieni: 2€ per kokonainen sieni, noin 10 centtiä per senttimetri, tässä siis 7 palaa luffaa, eli 70 centillä. Pahvirullat ilmaiseksi ruokakaupasta, leikattu sopivaksi. Korkki kirpparilta ostetusta pannunalusesta, hinta noin euron, mutta ei käytetty tässä kokonaan. Hinta yhteensä noin 2+70+50 cnt, eli 1,22€.

Pienille linnuille, jotka eivät saa lusikkaa rikki käyvät myös hieman kertakäyttölusikkaa jämäkämmät muovilusikat, joita saa ilmaiseksi monesti jäätelöaltaasta. Tämä neitokakadu tykkäsi avata solmuja helminarusta, jota löytyi iso kerä kirpparilta noin 50 centillä.

Virike, jossa on käytetty pakkaus- ja maalarinteipin rullia, paksuja, kapeita pahvirullia, korkkia ja narua. Narun hinta noin 2 cnt, korkit 50 cnt (kirpparilta), pahvit ilmaisia. Lelun hinta noin 0,52€.

Kaura on oiva virike monelle linnulle. Sitä ei tulisi käyttää kovin paljoa kerrallaan, sillä kaura ei ole ideaalia ravintoa monelle lemmikille. Syksyllä ostettu ulkolintujen talviruokintaan tarkoitettu lyhde riittää pieninä nippuina tarjoiltuna koko talven ajan. Lyhteen hinta alle 5 euroa, jaettuna talven ajalle yhden tarjoilun hinta vain kymmeniä senttejä. Huomiona, että ulkoa kerätyt heinäkasvit ovat ilmaisia, ja niitä voi myös kuivattaa talven varalle.

Pahvirullista tehty virike. Narun hinta noin 2 cnt, pahvit ilmaisia. Isommat rullat ovat kangaskaupasta saatuja, ja pienet ovat normaaleja WC-paperirullia. Laittamalla rullia enemmän tai vähemmän lelun sisään lelusta saa väljemmän tai tiivimmän, ja sinne voi piilottaa omalle lemmikille sopivan kokoisia ruokapalasia. Muutama tippa myrkytöntä liimaa (esim. laimennettua Erikeeperiä) pahvien väliin saa lelusta jämäkämmän, kun sisempiä rullia ei voi vetää irti.

Kävyt ovat ilmaisia, ja niiden väliin voi piilottaa erilaisia herkkuja monille eläimille.

Narun hinta noin 2 cnt, kaarna ilmaista, kävyt ilmaisia, leikattu mänty noin 2 cnt per pala. Käsittelemätön kakkoskakkonen mänty rautakaupasta noin 1,55-2,40€ metri, josta saa leluntekoon sahaten ja poralla rei'ittäen noin 100 kpl 4,5*4,5*1 cm palasta, jolloin yhdelle puupalalle tulee hintaa noin 1,6-2,4 centtiä. Yhteensä tämän lelun hinnaksi tuli siis noin euro.

Talouspaperin palasen päälle on siroteltu muutamia siemeniä, jonka jälkeen paperi on rullattu rullalle ja solmittu häkin kaltereihin. Käytännössä tämä virike maksaa herkkujen ja yhden talouspaperiarkin verran. Samanlaisen solmun voi tehdä myös täysin ilmaisesta sanomalehtipaperista.

Pakkauspaperi on firmoille yleensä roskiskelpoista kamaa, mutta puhtaana yksikin palanen on suuri määrä silputtavaa. Suurensuuren paperisolmun sisään voi piilottaa vaikkapa ruokaa, tai pienempiä leluja linnun löydettäväksi. Kuva: Anni Pohja

Kommentit