Voiko yhdestä kuvasta päätellä eläimenpitoa?

Usein eläinryhmissä sosiaalisessa mediassa törmää siihen, että yhden kuvan perusteella ihmistä aletaan neuvomaan tai jopa lynkkaamaan. Usein toinen osapuoli perustelee, että eihän yksi kuva anna kokonaiskuvaa eläimen pidosta, ja rankimmin tuomitsevat tuomitsevat omistajan kyvyn pitää lintua hyvin, vain tuon yhden kuvan perusteella.

Usein kuitenkin yksi kuvakin, kuvasarja tai pieni videopätkä antaa jonkinlaisen vilkaisun linnun elämään. Jos jo yhdessä kuvassa näkyy yksi tai useampi korjattava asia, kuinka paljon niitä on kuvan ulkopuolella? Haluaisin kuvitella, ettei someryhmissä kukaan tai ainakaan suurin osa kirjoittele sillä mielellä, että haluaa tahalleen haukkua ja kohottaa omaa egoaan, vaan kommentoijat ovat aidosti huolissaan linnun hyvinvoinnista.

(Tällöin muistutan aina: huonosti lintuaan jostain syystä hoitava tai kohteleva ihminen oppii paremmin, jos asia esitetään asiallisesti. Jos ihmisen kimppuun hyökätään haukkuen, hän menee puolustustilaan, eikä ole yleensä vastaaottavainen enää asiallisellekaan palautteelle. Hyvä tapa on myös haukkumisen sijaan antaa rehellistä, hyvin kirjoitettua ja perusteltua palautetta, ja myös konkreettisia ohjeita, kuinka asiaa voisi linnun kannalta oikeasti parantaa. Pieni kehu sinne tänne ripoteltuna pitää vastaanottajan mielen positiivisena.)

Linkitän luettelon asioista, joista osa valitettavasti edelleen todella monella linnun omistajalla menee pieleen. Linnunpidon perusteet, ja olenko liian tarkka? Tuolta voit katsoa, mitkä ovat yleiset "rikkeet", ja ne ovat myös asiat, joihin seuraavissa kuvissa kiinnitän huomiota.

Aion tähän kohtaan käydä läpi muutamia esimerkkejä, mitä päättelen yhden kuvan perusteella linnun pidosta, niin ne huonot kuin hyvätkin asiat. Mitä sinä näet kuvissa? (Huomiona, että tarkkailen kuvia suomalaisten standardien pohjalta, jotka eivät ole maailmanlaajuiset.)

Kuva: Flickr.com / jimbl, CC BY-NC-ND 2.0

Tämän kuvan käyttäjä on julkaissut kuvauksella "The day we got Bert, he is getting better under our care." Olettaen lintu ei siis ole huonossa kunnossa nykyisen omistajan toimien tai välinpitämättömyyden vuoksi. Lintu saattaa myös olla väliaikaisessa karanteenihäkissä, tai vanhassa häkissä ennen muutoksien tekemistä. Mitä näemme kuvassa?

Häkki: Linnun häkin koosta ei saa osviittaa. Luultavasti se ei ole kovin suuri, mutta tästä ei voi yhdestä nurkasta enempää sanoa. Kuva on otettu salamavalolla, joten myöskään valaisusta ei voi sanoa mitään, joskin epäilen, ettei häkkiä ole valaistu asianmukaisella tavalla. Lintu on kuvassa häkissä, joka on OK asia kun lintu on vasta saapunut, mutta jos harrastaja postaa jatkuvasti kuvia linnusta häkissään, voi herätä epäilykset, pidetäänkö lintua lainkaan vapaana, jos joka ikinen kuva on häkkikuva?

Sisustus: Orret ovat melko huonot. Ne eivät ole pahimmat mahdolliset, ja ovat saattanee tulla häkin mukana ja ne ollaan aikeissa vaihtaa. Jos lintu tulee uuteen kotiin vanhan häkin kanssa, yleensä suosittelen pitämään häkin sisustuksen samanlaisena kuin ennen, ja tekemään muutoksia vasta kun lintu on alkanut kotiutua. Jos lintu taas tulee uuteen kotiin ja uuteen häkkiin, häkin tulisi olla valmiiksi sisustettu, joten luonnonorret (eri paksuiset ja erilaisissa kulmissa) tulisi olla jo asennettuna. Harjanvarsiorret eivät ole paha pienissä määrin, mutta tässäkin kuvassa näemme niitä jo kaksi ja molemmat ihan vaakatasossa. Pedikyyriorresta pieni plussa. Linnulla on leikittäviä leluja, mutta ei jyrsittävää ainakaan kuvassa. Toivon että ne ovat kuvan ulkopuolella. Plussaa myös se, että häkki, orret ja lelut näyttävät puhtailta.

Linnun kunto: Jos tämä olisi omistajan pitkäaikainen lemmikki, kyseenalaistaisin jotain muutakin linnun hoidossa. Linnun höyhenpuku on karseassa kunnossa, jonka vuoksi suosittelisin kiinnittämään huomiota valaistukseen, ilmankosteuteen, suihkutteluun, ravintoon ja stressitekijöihin. Linnun siivet (tai ainakin näkyvä siipi) ovat myös joko klipatut tai linnun itse tyngiksi repimät. Lentokyky vähentää linnun stressiä, sillä lentäessään se saa itselleen valinnanvapautta ja oivan tavan saada liikuntaa. Lintu on myös nyppijä, joka on näkyvä merkki stressistä (tai päälle jäänyt tapa).

Päätelmät:
Häkki: Ei tarpeeksi informaatiota
Orret: Voisi olla paremmat muttei ihan kamalat
Lelut: Lisää jyrsittäviä leluja
Siisteys: Hyvä
Linnun kunto: Huono, mutta voi olla kodinvaihdon peruja

Kuva: Flickr.com / cara_vsangel, CC BY-NC-ND 2.0

Häkki: Häkin koko vaikuttaisi mallin perusteella täyttävän aurinkoaratin minimisuosituksen (0,75 neliötä), vaikka silmämääräisesti se ei kovin paljoa isompi ole. Kuva on otettu salamavalolla, mutta häkin päällä tai sivuilla ei näy mitään valaistusta.

Häkin sisustus: Häkki on sisustettu linnulle sopivilla leluilla ja virikkeillä, ja siellä näkyy sekä jyrsittävää että tutkittavaa, sekä ruokavirikettä (keltainen hirssiteline vaaleanpunaisessa ketjussa). Arateille on usein ihan OK olla teltta, kunhan lintu ei nuku siellä kuin yöt. (Lue lisää: Pöntöt, pesät, mökit ja teltat lintuhäkin sisusteena) Kupolikattoinen häkki on kuitenkin sisustettu kehnoon järjestykseen: korkeimpaan osaan on laitettu keskelle iso esine tilaa viemään. (Lue lisää kupolikattoisista: Esteettisesti miellyttävät lintuhäkit, osa 1: Esittely) Puisia orsia häkissä ei näy, joka voi vaikuttaa linnun jalkojen, kynsien ja nokan kuntoon.

Lintu ja rutiinit: Kuvasta päätellen lintu saa olla vapaana, joka on plussaa. Linnun siivet on kuitenkin klipattu, mikä on ehdoton miinus. Lintu on nuori, joten sopii toivoa että klippauksen teki kasvattaja, ja nykyinen omistaja antaa siipisulkien kasvaa takaisin.

Päätelmät:
Häkki: OK kokoinen, valaistus puutteellinen
Orret: Enemmän luonnonpuuta
Lelut: Hyvä, mökin käyttötapaa pidettävä silmällä
Sisustus: Vähän epäkäytännöllinen järjestys mutta ei surkea
Linnun kunto: OK, mutta harmillisesti klipattu

Kuva: Flickr.com / mtphrames, CC BY-ND 2.0

Häkki ja sisustus: Todella pieni häkki amatsonille. Orret (tai orsi?) tasapaksu, sentään puinen eikä muovinen tai metallinen. Virikkeitä/leluja ei näy peilin ja kellon lisäksi. Häkki on myös todella matalalla.

Stressi: Toki tämä on vain yksi kuva, mutten ikinä toivoisi että omaa lintuani tuijottaisivat mitkään saalistajat noin tiiviisti. Lintu myös näyttää olevan yksin, vaikka häkki ei näy kokonaan, ja yksin eläminen on sosiaaliselle linnulle suuri kroonisen stressin aihe. Saako lintu myöskään olla koskaan vapaana, jos samassa taloudessa asuu noin tiivisti tuijottelevia petoeläimiä?

Päätelmät:
Kaikki kuvasta pääteltävät asiat pielessä. Toivon, ettei tämä todella kuvaa realistista, arkista tilannetta.

Kuva: Flickr.com / budgiejen, CC BY-NC-ND 2.0

Tämän kuvan kuvaus oli "Totally pissed. Dandelion is shut in a cage while we go out."

Häkki: Häkin yläosan kaaresta päättelen, että häkki päättyy juuri ja juuri kuvan oikean laidan ulkopuolelle. Häkki on siis undulaatille todella, todella pieni. Häkkiä ei myöskään ole valaistu. Sen sijoituspaikka korkeuden suhteen ei käy kuvassa selvästi ilmi, mutta se näyttäisi olevan normaalilla pöydällä, jolloin se on liian matalalla.

Häkin sisustus: Linnulla ei ole juuri puisia asioita, joihin kuluttaa kynsiään ja nokkaansa. Orret ovat tasapaksuja, joskin jalkajumpan edistämiseksi ne eivät ole ihan vaakatasossa. Leluja on yritetty laittaa, mutta toinen niistä on peilikeinu. Toisessa lelussa on jyrsittäväksi puukiekkoja ja tutkittavaksi kirkasvärisiä helmiä. Häkki näyttää kuitenkin puhtaalta, joka on plussaa.

Lintu ja rutiinit: En ikinä soisi, että undulaatin kaltaista, supersosiaalista lajia pidetään koskaan yksin, mistään syystä (ellei lintu ole tunnettu undulaattimurhaaja). Näin pieni häkki kävisi enintään tukikohdaksi linnulle/lintuparille, jotka ovat oikeasti aina vapaana. Jos Dandelion on häkissään kun ihmiset menevät ulos, lintu ei selvästi ole aina vapaana, jolloin häkki on auttamatta aivan liian pieni.

Päätelmät:
Häkki: Ihan liian pieni, todennäköisesti liian matalalla, ei valaistu.
Häkin sisustus: Liian vähän luonnonpuuta jyrsittäväksi, kynsiä kuluttamaan ja jalkajumppaan. Soisin myös enemmän unduille sopivia leluja.
Siisteys: Hyvä
Lintu ja rutiinit: Näin pienessä häkissä ei pitäisi olla edes ovea. Lintu ansaitsee aina lajitoverin.

Kuva: Flickr.com / audreyjm529, CC BY 2.0

Kuvatekstissä omistaja kertoo perineensä nämä linnut mummoltaan, ja lintuja ei ole tarkoituksella klipattu. Hän kertoo niillä olevan melko ison häkin, josta ne pääsevät vapaaksi kun ihmisiä on kotona.

Häkki ja sisustus: Kuvasta päätellen häkki ei ole pienimmästä päästä. Kolmelle neitokakadulle minimisuositus on kuitenkin neliömetrin luokkaa (0,95 neliötä), jota en usko tämän häkin täyttävän. Ehdoton plussa valaistusta häkistä. Sisustuksesta ei näe paljoa, mutta yksi lelu näkyy näinkin pienessä otoksessa, joten haluan olettaa leluja olevan enemmänkin. Häkki näyttää kuvassa melko korkealla sijaitsevalta, jos vertaa ovenkarmiin vieressä.

Linnut ja rutiinit: On ehdottomasti plussaa, että lintuja ei ole klipattu. Omistajan siitä mainitessa hän myös levittää tätä sanomaa. Maininta on hyvä myös siitä syystä, että oikeanpuolimmaiselta linnulta puuttuvat pisimmät siipisulat: joko se on klipattu aiemmin tai sillä on jokin terveydellinen syy, miksi sen siipisulat eivät kasva kunnolla. Ehdoton plussa on myös, että linnut saavat olla vapaana, eikä siitä mainita vain tekstissä, vaan se käy myös ilmi kuvassa. Linnuilla on seuraa toisistaan tässä kolmen koplassa.

Päätelmät:
Häkki: Hyvää kohti, vaikka tuskin tarpeeksi suuri suomalaisiin minimisuosituksiin.
Sisustus: Valaistus ehdoton plussa, lelujakin näkyy olevan
Linnut ja rutiinit: Plussaa vapaanaolo, klippaamattomuus ja varma lajiseura

Kuva: Anne Ronkainen

Koska en halunnut tästä merkinnästä yltiönegatiivista, otin mukaan myös esimerkilliset olosuhteet! Omistajan mukaan tässä on kahden neitokakadun häkki.

Häkki: Reilusti minimisuositukset täyttävä ja ylittävä häkki. Esimerkillisesti valaistu UV-lampun kanssa ja pimeiden yöunien tärkeydestä kertovat pimennysverhot.

Sisustus: Erittäin hyvät orret: luonnonpuuta, eri paksuisia ja erilaisissa kulmissa. Virikkeitä on hyvin paljon erilaisia, mutta häkkiä ei ole ängetty täyteen, vaan lentotilaa on myös jätetty.

Linnut: Juuri tästä kuvasta ei näy, mutta lintuja tiedetään olevan kaksi, jolloin lajiseura on taattu. Häkin ovi on kuvaushetkellä auki, josta voi päätellä, että linnut saavat olla vapaana häkin suuresta koosta huolimatta.

Päätelmät: Tässä on jotain, jota kohti pyrkiä!

---

Tällaista tällä kertaa! Ajattelin, että voisin joskus pyytää blogiini ihmisiltä lintuhäkkejä ja olosuhteita arvioitavaksi, mutta veikkaan että omilla "tiukoilla" kriteereillä saisin vain suututettua kanssaharrastajia. Ehkä joskus saan sen aikaan, jos saan haalittua mukaan ihmisiä, jotka oikeasti haluavat parantaa lintujensa oloja suuttumatta.