Linnuille vain lintujen leluja?

Ikuisesti linnuille sopivia virikkeitä etsiessä sitä oppii pitämään silmät auki monenlaisen tavaran kanssa. Yksi yleisimmistä lemmikinomistajan kompastuskivistä virikkeiden suhteen lienee se, että omalle eläimelle etsitään tiiviisti sen oman lemmikin kuvalla varustettuja leluja. Usein tämä rajoittaa virikevalikoimaa tarpeettoman paljon varsinkin pikkulemmikkien kanssa. Joskus tämä voi olla kompastuskivi myös toiseen suuntaan: kaikki linnuille markkinoitavat lelut eivät ole niille kovin hyviä virikkeitä.

Lue lisää, kannattaako tuoteselosteeseen aina luottaa, ja sopiiko kaikki linnunlelut kaikille linnuille: Mikä tahansa lelu ei ole virike. Lue myös mielen avartamisesta virikkeiden suhteen taloustavaroiden osalta: Silmät auki ja avoin mieli virikkeellistäessä!

Itse kierrän ilolla aina eläinkaupan/verkkokaupan kaikki osastot etsiessäni linnuille soveltuvia virikkeitä. Osa niistä on sellaisia, että niitä ei ole jostain syystä lainkaan myynnissä lintupuolella, osa virikkeistä taas löytyy useammalta osastolta, mutta eri lajin kuva etiketissä. Liekkö asiakkaat sitten hämmentyisivät, jos pupun kuvalla varustettu tuote olisikin lintujen hyllyssä, tai toisin päin?



Jyrsijä- ja kaniosastolta todella moni virike sopii myös papukaijolle. Ne on tarkoitettu samaan asiaan: tutkimiseen ja jyrsimiseen. Huomioi samat asiat kuin lintujen leluja ostaessa: arvioi, onhan virike turvallinen (vai käytetäänkö sitä vain tiukan valvonnan alaisena), eihän se kannusta lintua ei-toivottuun käytökseen, ja onko odotettavissa, että oma lintusi käyttää virikettä, vai jääkö se vain tilaa vieväksi koristeeksi?

Turvallisuus on ykkösasia (ks. merkintä Papukaijojen virikkeiden turvallisuus). Esimerkiksi koirille tarkoitetut, reiälliset kumipallot ovat oivia leluja, mutta liian isoon palloon linnun pää voi jäädä kiinni. Osa linnuista nyhtää pehmoleluista ja köysistä irti kuituja ja nielee niitä, jolloin tällaisia leluja ei kannata jättää vapaasti linnun saataville. Osa linnuista voi niellä myös kumia tai muovia, jolloin näistä materiaaleista tehtyjä leluja ei kannata antaa tarjolle. Kissan leluissa kulkuset ovat riski: linnun nokka voi jäädä kulkusen reikiin kiinni, vaatien jopa rauhoituksen/nukutuksen eläinlääkärin vastaanotolla, jotta kulkusen saa irti. Näiden ulkopuolelle jää kuitenkin paljon leluja, jotka linnuillekin sopivat, esim. monenlaiset pallot. Monet linnut myös pitävät leluista, jotka pitävät ääntä, ja tykkäävät sen vuoksi kumisista vinkuleluista.

Epätoivottua käytöstä voi olla esimerkiksi pesäkoloissa möyriminen, joka nostattaa yleistä hormonaalisuutta. Lemmikkilinnun tahallinen hormonaalisuuden nostaminen tai ylläpitäminen ei ole suositeltavaa. (Lue lisää: Kaijuli.fi: Lemmikkilinnun hormonaalisuus - ehkäisy ja hoito.) Tämän vuoksi jyrsijöiden tai kanien mökkejä en suosittele leluiksi millekään linnulle. Sen sijaan pieniä putkia voi käyttää linnuilla, jotka eivät mahdu niihin sisälle. Hiirikokoisia tunneleita voi käyttää esim. ruokavirikkeen pohjana tunkemalla sen sisälle ruokaa. Muutoinkin jyrsijäpuolella alkaa nykyään olla monenmoista jyrsittävää lelua, jotka sopivat erinomaisesti sellaisenaan myös papukaijoille.




Myös jyrsijäpuolen herkkuja voi hyödyntää: ne ovat käytännössä lähes aina turvallisia linnuille, joskin osa saattaa olla isoissa määrin epäterveellisiä. Kaneille tai marsuille tarkoitetut kuivakasvistuotteet ovat papukaijolle hauskaa tutkittavaa ja tuhottavaa, vaikka ne eivät niitä edes söisi. Rasvaisia, kuten lähinnä pähkinöistä tai auringonkukansiemenistä koostuvia herkkuja kannattaa välttää. Koira- ja kissapuolelta herkuista antaisin linnuille vain 100% kasvistuotteita, näitä ovat esim. monet "hammasharjapuruluut", joiden pehmeästä mutta murenemattomasta materiaalista linnut pitävät, vaikka ne eivät niitä syö. Nahkarullien käytöstä on monenlaista mielipidettä, itse pidän niitä linnuille melko turvallisina, joskin hieman turhina: lintu ei saa kovasta nahasta palasia helposti irti, joten tuhoamisen riemua ei ole.

Seuraavan kerran, kun olet ostamassa linnuillesi leluja eläinkaupasta, käy katsomassa myös muiden osastojen valikoima! Muista virikkeellistämisen perusaskeleet, jotka kannattaa pitää mielessä myös linnun kuvalla varustettujen virikkeiden kanssa: turvallisuus ja odotukset.