Ympäristönhallinta osana sujuvaa arkea

Parrot Life Behaviour and Training -sivusto postasi julkaisun ja pohdinnan otsikolla "Environmental Management + Creative Solutions," jossa kirjoitettiin ympäristönhallinnan nikseistä. Järkevällä ympäristönhallinnalla voidaan säästää hermoja, aikaa, rahaa ja jopa säästyä fyysisiltä vammoilta.

Ympäristönhallintaa koskee myös sama kuin koulutusta, eli onnistumisiin tähtääminen. Lue edellinen merkintä: Tähtää onnistumisiin!

Suunnittelemalla järkevän ympäristön lemmikkilinnuillemme yhteiselo ja arki ovat sekä ihmisille että linnuille mukavampia. Ihminen voi olla enemmän rauhassa ja lepuuttaa hermojaan myös linnun ollessa vapaana, kun lintu ei ole tuholaisena jyrsimässä jokaista kulmaa ja änkeämässä jokaiseen kiellettyyn nurkkaan. Lintu taas kaipaa ympäristön, jossa se voi toteuttaa luontaisia tarpeitaan kuten liikkumista, jyrsimistä ja korkealla olemista. Ihmisen ja linnun toiveet arjelta voivat olla joskus ristiriidassa, mutta luovalla ja ennakoivalla ympäristönhallinnalla hankaluudet jäävät historiaan!

(Huomiona tähän, että vaikka puhun luonnollisen käyttäytymisen toteuttamisen puolesta, lasken tästä pois pesimäkäytöksen. Hormonaalisuus on linnulle stressaava tila, joka on pääasiassa riippuvainen ympäristöstä. Sen sijaan, että sallisimme lemmikeillemme hormonaalisen käytöksen ja ympäristön, joka siihen kannustaa, voimme kitkeä hormonaaliseen käytökseen ajavat tekijät ympäristöstä, ja täten myös kitkeä hormonaalisuuden ja sen aiheuttaman tarpeettoman stressin linnun elämästä.)

Onnistumisiin tähtäämällä tarkoitan sitä, että linnun ympäristöön ei kannata vartavasten jättää tai luoda paikkoja, jotka ovat linnulta kiellettyjä, mutta jotka lintu voi kokea arvokkaiksi paikoiksi oleskella.  Lisäaskeleena on sitten tarkoituksenmukainen koulutus, jolloin lintua koulutetaan pysymään sallituilla alueilla.

Verhotangolla oleskelu on linnuille yleistä. Kuva: Flickr.com / mnicolem, CC BY-NC 2.0


Pari tosielämän esimerkkiä...

1.) Lintu, joka viihtyy korkealla, hengailee jatkuvasti verhotangolla, josta se kakkaa verhoihin ja jyrsii kattoa, seiniä ja verhoja. Omistaja ei ole tästä järin iloinen. Linnulla ei ole muuta korkeaa paikkaa, jossa oleskella, joten tietenkin se on verhotangolla. Ympäristönhallinnan kaksi keinoa otetaan käyttöön: tehdään kielletystä paikasta hyvin vaikeasti saavutettava, ja lisätään sallittuja, mieluisia paikkoja. Verhotangon ympärille voidaan rakentaa umpiainen verholauta tai verhokotelo, joka yltää kattoon saakka. Lintu ei voi enää oleskella tangon päällä, koska se ei fyysisesti mahdu sen päälle enää. Samalla linnulle lisätään sille arvokkaita oleskelupaikkoja muualle: jos lintu viihtyy korkealla, sille tehdään korkea kiipeilypuu, josta se voi tarkkailla tapahtumia. Ennakoiminen kannattaa myös: jos on uhkana, että lintu siirtyy vain toiselle verhotangolle (kuten riskinä tässä tapauksessa on), myös muut verhotangot kannattaa koteloida etukäteen.

2.) Lintu möyrii jatkuvasti TV-tason alla ja takana nostattaen hormonaalisuuttaan ja pelkona on, että se jyrsii myös sähköjohtoja. Tämä voi olla vakava riski linnulle, mutta ei mukavaa omistajallekaan. Ahtaissa koloissa mönkiminen myös kohottaa linnun hormonaalisuutta. Ympäristönhallinnan keinona linnun pääsy TV-tason alle tukitaan kokonaan tarpeeksi jykevin keinoin. Lintu luultavasti yrittää etsiä koloja muualta asunnosta, joten ne kannattaa myös tukkia etukäteen. Ennaltaehkäisy on hormonaalisuuden hallinnassa tärkeää, joten jos on aavistus, että lintu saattaa olla koloilevaa sorttia, kannattaa asunnon kolot tukkia ja peittää jo ennen kuin lintu niistä on kiinnostunut.

Kaukosäätimen jyrsiminen on myös yleinen ongelma. Ratkeaako ongelma lintua rankaisemalla, vai vain ottamalla tavaksi kääntää kaukosäädin nappipuoli alaspäin, tai laittamalla se kahvipöydän laatikkoon piiloon? Osa harrastajista antaa myös linnuille omia kaukosäätimiä kiipeilypuuhun revittäväksi. Kuva: Flickr.com / rebeccakoconnor, CC BY-NC 2.0

Pienillä tai ei-niin-pienillä muutoksilla arjesta saa linnulla ja ihmiselle sujuvamman. Ympäristönhallinnalla lintu on mukavampi lemmikki, kun se ei ole jatkuvasti "pahanteossa." Linnun ja omistajan suhde on stressivapaampi, kun omistaja ei joudu jatkuvasti huolehtimaan, mitä jäynää lintu keksii seuraavaksi, ja lintu ei joudu stressaamaan siitä, jos se jatkuvasti häädetään kielletystä (mutta linnulle arvokkaasta) paikasta pois.

Kannattaa lukea tästä aiheesta myös seuraavat merkinnät:
Asunto papukaijoille sopivaksi
Lintu- ja eläinasunnon sisustus-/arkkitehtuuriratkaisuja