Neitokakadun iän päätteleminen

Minkä ikäinen neitokakaduni on? Miten päätellä neitokakadun ikä? Nämä ovat kysymyksiä, jotka toistuvat neitokakadupalstoilla tuon tuosta. Joskus myös kokeneiden harrastajien silmään tulee tapauksia, joissa omistaja kertoo lintunsa olevan tietyn ikäinen tai tiettyä sukupuolta, mutta linnun ulkonäkö ei täsmää omistajan sanaan.

Koska neitokakadu ei ole CITES-liitteen laji, neitokakadun saa laillisesti myydä ja ostaa myös ilman tunnistemerkintää tai alkuperätodistusta. Tällöin lintu saattaa laillisestikin vaihtaa kotia ilman, että sen tarkka ikä on käytännössä kenenkään tiedossa. Ihmisen muistiin ei voi luottaa. Tiedän itsekin tapauksia, joissa sama lintu on ollut "noin 5-vuotias" useita vuosia. Vuodet tuntuvat kiitävän, mutta linnun ilmaistu ikä saattaa jumittua ajattomuuteen. Ihminen saattaa siis muistaa linnun iän väärin kuukausilla tai vuosilla. Toisaalta, ihminen on myös erehtyväinen, ja varsinkin kotia vaihtavan linnun ikä saatetaan vain ilmoittaa väärin, vaikka uusi omistaja muistaisi "ikäännyttää" lintuaan sanotusta iästä vuosien mittaan.

Itse pidän täten todennäköisempänä, että epäselvissä tapauksissa on kyseessä ennemmin inhimillinen erehdys, kuin lintu, joka kärsii esim. hormonihäiriöstä ja on täten säilyttänyt nuorekkaan ulkoasun. Tällaisiakin kuitenkin on, mutta olen varmuudella törmännyt liki 20 harrastusvuoden aikana tällaiseen vain kerran. 

Neitokakaduja koskee sama, kuin monia muitakin papukaija. Papukaijan ikää ei näe vuosirenkaista tai hampaista. Monesti poikasajan ylittäneistä linnuista on lähes mahdoton sanoa tarkkaa ikää. Neitokakaduilla on lisäksi tummat silmät aikuisenakin, joten silmien värin muuttuminen ei tarjoa lisätietoa.  Katso myös: Blogissa: Miltä näyttää vanha papukaija? ja Kaijuli.fi: Linnun iän määrittely.

Valitettavasti neitokakadunaaraan sulkapuvussa ei yleensä tapahdu sulkasadon tuomia värimuutoksia. Tämän vuoksi luovutusikäinen naaras voi näyttää tismalleen samalta, kuin 20-vuotias naaras. Tämän merkinnän ohjeet pätevätkin lähinnä koiraisiin.

Vauva vai vaari? (Kuvamanipulaatio.)


Johdanto: Miten neitokakadun väri muuttuu?

Jos neitokakadulla on ikään liittyviä värin muutoksia, tapahtuvat nämä muutokset tavallaan rykäyksittäin. Sulkasato on aika, jolloin lintu vaihtaa osan sulkapuvustaan. Sulkasadon aikana vanhat sulat tippuvat pois, ja uusia kasvaa tilalle. Sulkasadon aikana on mahdollista tapahtua värin muutoksia sulkapuvussa. Yksittäinen sulka ei vaihda väriään sulkasadossa, vaan vanhan tilalle kasvaa vain eri värinen. Tämän vuoksi neitokakadun ikään liittyvät värin muutokset voidaan yleensä vain linkittää läpikäytyjen sulkasatojen määrään.

Ensimmäinen sulkasato tapahtuu noin 4-8 kuukauden iässä, hieman yksilöllisesti vaihdellen. Seuraava sulkasato tulee noin 6-12kk kuluttua. Sen jälkeen sulkasato seuraa yleensä noin vuoden välein. Ensimmäiset sulkasadot ovat ratkaisevia neitokakadun iän määrittämisen kannalta. 

Poikaset

Neitokakadulla poikaset näyttävät samalta väritykseltään, kuin saman värimuodon aikuiset naaraat. Luovutusiässä olevat poikaset ovat käytännössä jo aikuisen kokoisia. Luovutusiän ja aikuisiän koko vaihtelee enemmän sukujen ja genetiikan mukaan, joten isokokoisen suvun poikanen voi olla luovutusiässä jopa hieman hentoa aikuista isompi. Poikasilla on kuitenkin yleensä sileä ja hieman kiiltävä nokka, joka voi olla kooltaan hieman aikuisen nokkaa pienempi. Nokan väri kuitenkin riippuu enemmän värimuodosta, kuin iästä. Töyhdön koko on myöskin enemmän kiinni geeneistä, koska näyttelypiireissä suurta töyhtöä pidetään positiivisena asiana. Normaalisti poikasen töyhtö on kuitenkin hieman vaatimattomampi kuin aikuisella. 

Nuorella poikasella on lyhyempi pyrstö ja lyhyemmät siivet kuin aikuisella ja hyvin nuoren poikasen kupu saattaa erottua herkemmin. Joskus kuvun kohdalla on vielä kaljua. Tällainen lintu ei ole yleensä vielä luovutusiässä, vaan kaipaa yhä vanhempien hoivaa! Yleensä luovutusikäisen poikaset siivet ja pyrstökin ovat jo sopusuhtaiset ja vastaavat hyvin pitkälti aikuisen linnun mittasuhteita, ainakin siinä määrin, että ilman hyvää vertailukohtaa poikasmaisia piirteitä ei välttämättä voi havaita. 


Harmaan värimuodon juuri pesästä poistunut poikanen sekä aikuinen naaras (yllä) ja koiras (alla).
Kuvat: Kiuru Koponen / Teranymphicus.com

Jos linnusta ollaan varmoja*, että se on koiras ja että se on alle 4-8kk vanha, se näyttää tässä iässä vielä naaraalta. Yleensä nuoruudessa tuleva värinmuutos on kuitenkin omistajalle yllätys, koska poikasena naaras ja koiras ovat identtisiä. Jos omistaja on kuitenkin ostanut "naaraan" joka pari kuukautta ostosta vaihtaakin sulkapukunsa koiraan sulkapukuun, on kyseessä ollut vain nuori koiras, ja täten linnun ikä on parin kuukauden heitolla selvillä. Koiraan sulkapuku alkaa vaihtua poikaspuvusta kohti aikuisen koiraan sulkapukua jo ensimmäisen sulkasadon aikana.

(*Sukupuolen voi määrittää varmaksi DNA-testillä tai joissain tapauksissa sukupuolisidonnaisten värien periytymisen kautta, esim. lutino-isän tyttäret ovat aina lutinoita, jolloin jos lutino-isän poikueessa on myös muita kuin lutinoita, ne ovat koiraita.)

Nuoret

Neitokakaduilla väriin katsomatta poikaskoiraat ja minkä tahansa ikäiset naaraat ovat saman värisiä, vaikka värimuodot eroaisivat ulkonäöltään aikuisena. Poikaset ovat saman värisiä, kuin saman värimuodon aikuinen naaras. 

Värejä, joista nuoren koiraan voi tunnistaa, ovat esimerkiksi harmaa, kaneli, valkokasvo sekä näiden yhdistelmät. Lutino tekee muutosten näkemisestä vaikeaa ja harlekiinilla sukupuolen määrittäminen ulkoisin keinoin on hyvin vaikeaa, käytännössä mahdotonta.

Nuoruudessa alkaa kuitenkin koirailla tapahtua. Noin 4-8kk iässä linnulle tulee ensimmäinen sulkasato. Koiraalla poikaspuvun harmaa maski alkaa poistua, ja tilalle alkaa kasvaa aikuisen koiraan kirkkaita maskisulkia. Normaalilla värimuunnoksella nämä ovat keltaisia ja punaisia, valkokasvolla taas täysin valkoisia. Siivet menettävät pilkkunsa ja pyrstö raitansa. Yleensä koiras ei saa aikuispukuaan ensimmäisessä sulkasadossa, vaan sulkapuku vaihtuu loppuun seuraavassa sulkasadossa, joka seuraa jälleen noin 4-8 kuukauden päästä. Kahden ensimmäisen sulkasadon välissä koiras on hyvin tyypillisen "teinikoiraan" näköinen. Sen maski ei ole todennäköisesti ihan niin kirkas kuin aikuisella koiraalla, ja sen pyrstössä saattaa näkyä vielä hentoa raidoitusta varsinkin pyrstön tyvessä.

Koirasneitokakadun maskin vähittäinen kehittyminen tapahtuu yleensä 1-2 sulkasadon aikana. Osalla linnuista maski paljastuu laikukkaammin kuin toisilla. Kuvissa kolme eri yksilöä, harmaan määrä ei enää tässä vaiheessa maskissa lisäänny (kuvien 3 ja 4 otsa). Ensimmäiset neljä kuvaa: Maarit Virsu.

Toisen sulkasadon jälkeen koiras on saavuttanut aikuispukunsa, joka säilyy saman näköisenä sen elämän loppuun saakka. Naaras valitettavasti säilyy koko ikänsä samanvärisenä, jonka vuoksi naaraan ikää on käytännössä mahdotonta määrittää sen ulkoasusta. 

Nuoriin vielä pieni lisä helmiäiskoiraiden kanssa: Helmiäiskoiras sekin kasvaa poikasikänsä helmiäisnaaraan näköisenä ja alkaa jo ensimmäisessä sulkasadossa menettää helmiäiskuvioitaan. Noin parin vuoden iässä koiras on karistanut lähes viimeisetkin rippeet näkyvästä helmiäiskuviosta, joskin pieniä rippeitä saattaa jäädä pyrstöön tai siipiin koko linnun loppuiäksi. Harlekiini-helmiäinen on taas poikkeuksen poikkeus: harlekiini saa helmiäiskuvion pysymään koiraillakin pidempään tai jopa pysyvästi.

Helmiäiskoiraan sulkapuvun kehitystä (valkokasvo-kaneli-helmiäinen). Ensimmäisessä kuvassa lintu on noin 4kk (naaraan näköinen), keskimmäisessä noin 11kk, viimeisessä 18kk. Helmiäinen on nähtävissä enää pienestä määrästä vaaleaa yksittäisissä sulissa, kuten pyrstön tyvessä tällä yksilöllä. Kuvat: Ville Toivonen

Jos koiras on siis "teini-ikäisen" asussa, se on käynyt tai parhaillaan käymässä läpi ensimmäistä sulkasatoaan, muttei ole vielä todennäköisimmin käynyt läpi toista sulkasatoaan. Sen ikä on tällöin arviolta jotain neljän kuukauden ja 1,5 vuoden välillä.

Jos koiras omistajalla ollessaan saavuttaa aikuisuuspuvun, jossa sen maski kirkastuu täysin ja pyrstön raidat katoavat, on toista sulkasatoaan läpi käyvä lintu iältään arviolta jotain 8 kuukauden ja 1,5 vuoden välillä. 

Jos koiraalla on edelleen runsaasti helmiäiskuvioita, joita se kadottaa jokaisessa sulkasadossa, on lintu todennäköisimmin alle 2-vuotias (ei koske harlekiinia). 

Aikuiset

Valitettavasti aikuisella linnulla luotettavaa keinoa linnun iän määrittelemiseen ei ole. Harrastajat tai jopa eläinlääkärit voivat antaa valistuneita arvauksia, mutta niihin ei kannata luottaa suinpäin. Linnun yleiskunto voi riippua iän vuoksi myös ulkoisista tekijöistä, kuten aiemmasta hoidosta ja pito-olosuhteista, sekä sen saamista geeneistä.

Vanhemmiten linnutkin rauhoittuvat ja ne saattavat olla kömpelömpiä, uneliaampia ja raihnaisemman näköisiä kuin ne olivat nuorena. Heikosti pidetty lintu voi kuitenkin "vanhentua" nuorempana, ja hyvin pidetty lintu voi säilyttää elinvoimansa yli kaksikymppiseksikin. 

Katso myös merkintä: Miltä näyttää vanha papukaija?

Katso myös: 
Neitokakadun sukupuolen määrittäminen (asiaa myös iän tuomista ulkonäkömuutoksista)
Neitokakadun värimuutokset (asiaa myös iän tuomista ulkonäkömuutoksista)


Kommentit