Ruokinnan tuhannet vivahteet

Vasta törmäsin Facebookin ihmeellisessä maailmassa erään eksoottisiin lemmikeihin erikoistuneen eläinlääkärin julkaisuun, jossa vertailtiin kahden linnun jalkoja/jalkapohjia. Samanikäisten lintujen ruokavaliossa oli ollut vissi ero, ja jaloissa se näkyi: toisen linnun jalat olivat puhtaat ja sileät (niin sileät kuin papukaijan jalat suomuineen ja kyhmyineen voivat olla), kun taas toisen linnun jalat olivat selvästi ilkeän näköiset, suomut olivat vinoja ja ylikasvaneita, jalat näyttivät likaisilta ja luonnolliset kyhmyt olivat litistyneet tasaisiksi.

Jalkojen dramaattisia eroja kuvattiin ruokavalion aiheuttamina. Yllätyin todella, kun eksoottisten eläinten eläinlääkäri kirjoitti, että sairaat jalat olivat seurausta ruokavaliosta, joka painottui tuoreruokaan, ja terveet jalat olivat seurausta ruokavaliosta, joka painottui pelleteihin. Tarvinneeko edes mainita, että kyseinen lääkäri ei ollut suomalainen... (Sittemmin julkaisu on poistettu näkyvistä, liekkö osansa siinä, että julkaisu sai paljon vastalauseita kommenteissa.)

Tuntuu, että pelletit nähdään yhä maailmalla ihmeravintona, joka käy papukaijoilla täysipainoiseksi ruokavalioksi. Itse olen valmis muuttamaan mielipiteeni tietty heti uusien, paikkaansapitävien tutkimustuloksien valossa, mutta edes pyydettäessä nämä eläinlääkärit eivät ole pystyneet luotettavia lähteitä tarjoamaan. Moni "tutkimus" on pellettifirmojen sponsoroimia, ja mielestäni täten hyvinkin epäluotettavia. Pellettien epäuskottavuutta syö myös se, että monesti samaa pellettiä vain eri kokoisena suositellaan niin isoille aroille, amatsoneille ja undulaateille, vaikka lajien luonnolliset ruokavaliot eroavat toisistaan melko huomattavastikin. Monesti pellettejä suositellaan myös lajeille, jotka eivät niitä pysty hyödyntämään kunnolla, kuten avoparikaijoille.

Avoparikaijat ja pelletit eivät yleensä ole hyvä yhdistelmä, sillä avojen ruoansulatusjärjestelmä soveltuu huonosti pelletin kaltaisen prosessoidun massan sulatukseen.


Siinä missä ennen parjattiin siemeniä, nykyään tunnutaan "amerikoissa" parjaavan tuoreruokavaliota ja nostavan yhä pelletit jalustalle. Siementen parjaaminen on sinäänsä ihan OK, koska suurimmalle osalle papukaijalajeista pellettiravinto on parempaa kuin siemenravinto, sillä varsinkin isojen papukaijojen siemenseokset sisältävät hyvin paljon auringonkukansiemeniä ja maapähkinöitä, jotka ovat rasvaisia, ja oikeastaan vain herkkuja. Näihin verrattuna pelletit ovatkin parempi vaihtoehto. Mutta että tuoreruokavalio pahasta, hmm..?

Jokaisella kolikolla on kääntöpuolensa. Monet pellettivalmistajat suosittelevat pellettien olevan noin 70% ruokavaliosta, ja loput 30% voi olla tuoreruokaa, jonka pääasiallinen tarkoitus on tarjota vaihtelua ja virikettä, ennemmin kuin ravintoa. Heidän mukaansa liiaksi kasvatettuna tuoreruoan osuus alkaa vaikuttaa ravitsemukseen, kuin vihjaisten että heidän pellettinsä vastaa täydellisesti lajin kuin lajin ravintotarpeita, ja huolimaton omistaja vääristää näitä ravinteita tarjoamalla harkitsemattomasti liikaa tuoreruokia.

Pieni totuuden siemen tuossa kuitenkin piilee. Pelkkä tuoreruoka sinäänsä ei ole mitenkään maailman paras. Tärkeintä on miettiä, millaista tuoreruokaa tarjoaa. Jos vertaillaan vain pellettiravintoa ja lintua, joka saa pelkkää tuoreruokaa, mutta tuo tuoreruoka on vain omenaa, salaattia ja kurkkua, ei ihme, että tuoreruokaileva lintu kärsii puutostilasta jos toisestakin. Tällöin tuoreruokavalio on haitallisempi, kuin pellettiruokavalio olisi. Sama käy, jos linnulle tarjotaan ruokaa niin paljon, että se pääsee valikoimaan liikaa.



Oma mielipiteeni on, että luonnollisin ja paras on tuoreruokavalio, joka on suunniteltu tarkoin, ja tarjotaan siinä määrin, että lintu kuluttaa sen. Valitettavasti tämä on vain mielipiteeni, koska netistä löytyy tuhat ja yksi artikkelia tätä puolesta ja vastaan. En siis pysty aukottomasti perustelemaan omaa kantaani muuttaakseni sen faktaksi. Olen kuitenkin valmis muuttamaan mielipidettäni mihin suuntaan tahansa, kunhan jompaan kumpaan suuntaan tarjotaan vakaampaa tietoa ja tutkimusta. Tällä hetkellä luotan siihen, että papukaija on luonnossakin monipuolisen ruokavalion kuluttaja, mutta lintujen tarkalleen kuluttamaa ruokavaliota on tutkittu niin rajallisesti, että siitä ei voida luoda yhtä mahtipellettiä, joka sopii kaikille lajeilla.

Mites sinulla? Mihin asiantuntijaan sinä voit luottaa? Itse en voi luottaa suoraan edes eläinlääkäreihin, koska tuntuu, että he ovat voineet altistua pellettivalmistajien "propagandalle", ja uskoa vakaasti pellettien olevan ainut oikea vaihtoehto ruokintaan.

Lisää aiheen tiimoilta blogissa:

Papukaijat ovat sopeutuvia syömäreitä
Samat ruoka-aineet, täysin eri ruokavaliot
Runsauden sarvi: ongelma lemmikkien ruokinnassa
Foliohatut päähän: Tieto ja "tieto" lemmikkien hoidosta
Mikä on hyvä määrä ruokaa lemmikkilinnulle?

Kommentit