Helppoja ja nopeita virikkeitä papukaijoille

Lintujen ollessa pitkäikäisiä lemmikkejä, aina omistajan elämäntilanne ei ole linnun kannalta optimaalinen. Kirjoitin jo aiemmin merkinnän arjen helpottamisesta, josta saa muutamia vinkkejä siihen, kuinka jaksaa vuosikymmeniä lintuarjessa, myös silloin kun oma elämäntilanne ei ole ideaali, tai ihan vain helpottaa nykyistä arkea ja välttää ja ennaltehkäistä uupuminen.

Tähän merkintään kasaan muutamia vinkkejä virikkeistä, jotka ovat omistajalle helppoja tarjoilla, mutta lintu voi viettää niiden parissa kauan aikaa. Osa näistä saattaa vaatia vähän enemmän alkuinvestointia kuin toiset, ja osassa valitettavasti pallottelen vasta ajatuksen tasolla ja pohdin omaa lelulinjastoa...

Lue myös: Virikeruokailun aloittaminen: aloita helposta!



Dyykkauskulho

En ikinä kyllästy mainostamaan tätä virikettä! Dyykkauskulho on loputtoman helppo virike, joka on vain jokin normaali astia, johon lisätään jotain lintuturvallista tavaraa ja/tai kuiviketta ja lisäksi sekaan päivän annos kuivaruokaa. Tämän voi tehdä ihan normaalista ruokakupista, tai hankkia linnulle sen kokoon nähden erittäin ison ruokakupin, kuten koirien matkahäkkiin kiinnitettävän juomakulhon, jonka halkaisija on yli 20cm, tai kanien kulmavessan, jonka voi kiinnittää häkin nurkkaan pinnoihin. Jos lintu viihtyy häkin pohjalla, kulho voi sijaita myös häkin pohjalla, kunhan siihen ei pääse tippumaan ulosteita. Itse olen käyttänyt tähän lintuhuoneessa myös vanhan häkin pohjalaatikkoa, jolloin astiasta saa todella laakean ja ison.

Dyykkauskulhon ylläpito on todella helppoa ja nopeaa. Aluksi sinne valitaan jokin pohja, esim. puhdas haapahake, hamppu- tai pellavakuivike, tai muu saatavilla oleva puhdas ja lintuturvallinen kuivike (tai näiden sekoitus). Pohjan sekaan voi linnulle ripotella aina päivän annoksen kuivaruokaa. Lisähaastetta saa lisäämällä esim. paperisilppua ja muita lintuturvallisia materiaaleja, itse hyödynsin myös linnuilta tulevaa puhdasta roskaa (esim. lelusilppu) laittamalla ne dyykkausastiaan. Lisämateriaaleja voivat olla esim. paperisilppu tai paperin palaset, homeeton ja pölytön heinä, puun palaset, risut ja tikut, lelujen palaset, korkit, kävyt, puuhelmet ja luffa-palaset, sekä linnuille jotka eivät syö muovia, myös esim. legot ja dublot ja muut muovilelut. Harhauttavien esineiden tulee olla niin isoja, ettei lintu voi niitä niellä, esim. marmorikuulat ja sileät koristekivet käyvät hyvin undulaateille, mutta huonosti isoille aroille tukehtumisriskin vuoksi.

Dyykkauskulholla virikkeellistäminen vaatii omistajalta viitseläisyyttä lähinnä vain aloituksen suhteen. Dyykkausastioita voi olla myös useampia, varsinkin jos ne ovat pieniä, kuten normaaleja ruokakuppeja. Astian täyttäminen on yhtä vaivalloista kuin normaalin kuivaruoan lisääminen, mutta dyykkauskulhon parissa linnulle riittää monin verroin kauemmin puuhaa. Puuhailu ehkäisee tylsistymistä ja siitä aiheutuvaa stressiä.

Astia on puhdistettava silloin tällöin, kun sen sisältö alkaa näyttää nuhjuiselta tai heti jos se on likaista (eli sinne päätyy esim. kakkaa tai pilaantuvaa tuoreruokaa). Muutoin sen ylläpito on yhtä helppoa ellei jopa helpompaa kuin normaalin ruokkimisen.

Dyykkauskulhoa varten suosittelen selvittämään linnun/lintujen syömän kuivaruoan määrän etukäteen, koska astiasta ei näe päältäpäin, paljonko ruokaa siellä on jäljellä, toisin kuin normaalista ruokakupista. Dyykkauskulhoon kannattaa siis lisätä päivän annos kuivaruokaa päivittäin, vaikka kuivaruoka ei miksikään päivien mittaan menekään.

Normaalia, pientäkin kulhoa voi käyttää dyykkausastiana. Isomman astian voi asettaa häkin pohjalle, kunhan siihen ei kerry kakkaa. Kanien kulmavessoja voi myös ripustaa kaltereihin.

Tuoreet kasvit ulkoa

Monen papukaijan lempipuuhaa on tuoreiden oksien silppuaminen. Oksia ja risuja voi tuoda ulkoa vuodenajasta huolimatta, myös talvisin. Tämä on omistajalle hyvin helppo ja nopea virike: oksa katkaistaan oksasaksin (tai ohuemmat myös normaaleilla saksilla), pestään kuumalla vedellä ja asennetaan häkkiin. Joskus vain häkin päälle jättäminen tai häkin pinnojen väliin pujottaminen riittää, joskus voidaan tarvita kiinnitykseen esim. narua. Linnulle oksista on paljon hupia. Turvallisia puulajeja ovat esim. koivu, paju, pihlaja, haapa, omenapuu ja leppä.

Ulkoa voi tuoda myös muita kasveja kuin oksia. Kesäisin ulkomaailma on aarreaitta virikkeille! Erilaiset kukat ja kukinnot ovat oivaa virikettä kaiken kokoisille linnuille, mutta varsinkin pienemmät saavat paljon iloa irti esimerkiksi heinäntähkistä. Turvallisia ja helposti tunnistettavia kasveja pihamaalta ovat esim. voikukka, piharatamo, apilat, auringonkukka, päivänkakkarat, pujo ja heinäkasvit.

Tämä on hyvin nopea ja helppo virike, jos ottaa asiakseen tuoda jokaisen ulkoilun päätteeksi jotain ulkoa myös linnuille. Tällöin virikkeitä ei tarvitse lähteä varta vasten metsästämään.

Oksia varten voi myös rakentaa helpon telineen putkesta, johon oksat on helppo ja nopea tökätä pystyyn. Muista putkea käyttäessä putken halkaisija ja sen suhde lintuun, ettei lintu voi jäädä jumiin!

Neitokakadu ja voikukkia. Kuva: Kiuru Koponen

Tuoreruokatikku

Vaikka tätä tuoreruokatikuksi kutsutaan, todellisuudessa tikkuun voi ripustaa mitä vain. Niitä myydään monissa eläinkaupoissa, tosin joskus paketissa on kanin kuva linnun sijaan. Tuoreruokatikusta linnun on hankalampi heittää pois isot palaset tuoreruokaa. Se sopii myös linnuille, jotka katkaisevat lelun runkona toimivat narut alta aika yksikön. Itse koen, että metallitikkuun lelujen tekeminen on myöskin vaivattomampaa, sillä tikun pää ei harsuunnu kuten narun pää. Tuoreruokatikkua on myös helppo täyttää, koska sen voi helposti ruuvata auki. Suosittelen hankkimaan muutamia näitä tikkuja, ja kasaamaan lelut niihin, ja lisäämään rei'itettyjä lelun palasia (tai vain paperia, pahvia, puun lehtiä) aina tilaa vapautuessa.

Ruokahäkit

Olen jo aiemmin esitellyt normaaleita ruokahäkkejä niille omistetussa merkinnässä Erilaiset ruokahäkit. Näistä kätevimmät ovat ehdottomasti ne, jotka saa avattua, ja täytettyä täten nopeasti ja kätevästi. Itse olen lisäksi suunnitellut vielä nopeampitäyttöistä ruokahäkkiä, jota ei tarvitsisi edes avata täytön vuoksi: pinnaväli olisi päällä suurempi kuin muualla, ja ruoka- tai lelupalat voisi vain tiputtaa päältä sisälle ilman, että ne tippuvat suoraan läpi.

Joillekin lajeille myös grillaamiseen tarkoitettu halsteri käy virikkeellistämiseen, mutta on huolehdittava siitä, että risteilevät pinnat eivät muodosta ansoja, joihin linnun pää, jalka tai varvas voi jäädä jumiin. Halsteri on helppo täyttää, koska se aukeaa kokonaan.

Vaikka kutsun näitä ruokahäkeiksi, voi niihin laittaa sisälle mitä tahansa lintuturvallista. Pänniikö lelupalojen kasaaminen, saati reikien poraaminen puupalikoihin? Heitä ne vain ruokahäkkiin! 

Baffle cageen voi laittaa ruoan lisäksi tai sijasta myös mitä tahansa linnulle turvallista, kuten lelun osia, tai kuten kuvassa: puun palasia ja pahvirullia. Kuva. Hookbills.eu

Pipe feeder

Käytännössä tämä virike on vain erittäin haastava versio ruokahäkistä.

Tämänlaista virikettä käytettiin virikkeenä tutkimuksessa, jossa tutkittiin ruokavirikkeen tarjomisen yhteyttä harmaapapukaijojen höyhenten kuntoon ja nyppimiseen. Ei kovin yllättävää, että tutkimuksessa niiden harmaapapukaijojen höyhenpuvun kunto parani (eli stressi väheni), jolla oli pääsy ruokailuun virikeruokailun kautta. Tämä virike sopii parhaiten hieman isommille papukaijoille.

"Putkiruokkija" on elintarviketurvallista PVC-putkea, jonka molemmat päät ovat suljetut, ja molemmissa tai toisessa päässä on korkki. Putken keskellä on pari pientä reikää, josta lintu voi nyppiä esiin putkeen piilotettua ruokaa. Reiän tulee olla vähintään niin suuri, että linnun nokan kärki mahtuu siitä putken sisälle. Tämä virike voi olla jalkalelu, häkin pohjalla tai roikkua ketjusta. Ihmisen on helppo täyttää se avaamalla päädyn iso korkki, kun taas linnun pitää tonkia haluamansa ruoka pienistä rei'istä. Suositeltavaa ruokaa putkeen ovat pelletit, sillä kuivaruoka ei pilaannu kovin herkästi, mutta ruoan on oltava sellaista, että lintu saa lohkaistua siitä palasia irti helposti. Liian kovan tai sitkeän ruoan kanssa lintu kyllästyy eikä enää käytä virikettä.

Samanmoisen virikkeen voi tehdä myös itse muovipullosta tekemällä siihen sopivan kokoisia reikiä. Tämä sopii tietenkin vain yksilöille, joka ei niele muovin palasia. Normaalia limupulloa kovempaa materiaalia ovat esim. soda stream -pullot sekä urheilujuomapullot. Nekin on helppo täyttää ison suuaukon kautta. Reiät kannattaa porata niin, että virike on linnulle aluksi helppo, ja vaikeuttaa seuraavaan versioon vähitellen. Esimerkiksi kaulastaan pystysuunnassa roikkuvaan pulloon ei aloittelevalle virikeruokailijalle kannata porata reikiä keskelle tai ylös, vaan ihan pohjaan, jotta lintu yltää pohjalle laskeutuneisiin ruokapaloihin helpoiten.

Putkileluja on eri kokoisia, tämä on kooltaan melko pieni, mutta sopii keskikokoisen tai ison linnun jalkaan hyvin. Vastaavia voi tehdä myös itse. Kuva: Hookbills.eu

Ruokakouru

Käytännössä idea on sama kuin lemmikkikanien heinätelineessä, joka asennetaan häkin ulkopuolella. (Heinäteline, heinäräkki, englanniksi hay rack.) Helpoiten tämä virike onkin toteuttaa kanien heinätelinettä käyttäen.Tätä virikettä voi käyttää vain häkeissä, joissa on turvalliset pinnat, eli ei häkeissä, joissa on sinkittyä verkkoa!

Kouru asennetaan häkin ulkopuolelle. Sinne voidaan päivittäin tai jopa monta kertaa päivässä tiputtaa linnuille sopivia leluja tai ruokapaloja, jotka putoavat kourun pohjalle, ja lintu yltää niihin kaltereiden läpi. Tiputettavien asioiden tulee olla sen kokoisia, että ne eivät suoraan sujahda häkin pinnojen läpi. Jos käytät tuoreruokaa, häkin pinnat on puhdistettava välillä, koska ne sotkeentuvat tuoreruoasta.

Suosittelen käyttämään umpinaista telinettä, sillä verkosta tehdystä osa sotkusta tulee tarpeettomasti häkin ulkopuolelle. Itse tällaisen voi tehdä myös puusta/levystä, tai taitavimmat myös metallista. Jos lintu ei jyrsi muovia, voi telineen tehdä myös itse isosta muoviastiasta (käytäthän elintarviketurvallista muovia, esim. isoja karkkirasioita tai mehukanistereita).

Pienille papukaijoille tällaiseen sopivat parhaiten kaikki pienet nyprättävät ja revittävät jutut, kuten tuppo paperisilppua, heinää tai risuja, jonka sekaan voi tiputtaa saksilla pätkittyjä palasia hirssiä. Isommille linnuille voi laittaa mitä tahansa: puun palaset ne saavat rikottua pois tieltä, ja rikkoutumattomat (esim. sileät muovipallot tai sopivan kokoiset kivet) ne voivat älyllään ja voimallaan siirtää pois tieltä.
Jo vuosia sitten Paintilla piirtämä mahtava hahmotelma virikkeen toiminnasta.

Virikkeet häkin päällä

Helposti virikkeitä ja leluja voi laittaa myös tarjolle heittämällä ne häkin päälle. Tämä toimii myös silloin, kun lintu on häkissä. Tämä toimii tietenkin parhaiten, jos häkin päällinen on tasainen, eikä kupolimainen tai harjakattoinen. Häkin katto ei voi olla tätä varten umpinainen. Näitä virikkeitä hyödyntävät parhaiten kiipeilystä pitävät linnut, mutta ne sopivat kaikille lajeille. Jos lintu ei innostu kiipeilystä ja pää alaspäin roikkumisesta, kannattaa laittaa orsi tai pari niin korkealle, että lintu yltää vaivatta tutkimaan virikkeitä pinnojen välistä. Virikkeen tulee olla kooltaan tai muodoltaan sellainen, ettei se sujahda suoraan pinnojen välistä läpi. Näitä voivat olla esim. oksat, heinät, lehdet, sanomalehden suikaleet, kävyt, korkit, pallot, puukappaleet ja muut sopivan kokoiset ja lintuturvalliset tavarat.

Häkin päälle virikkeet on nopea laittaa, eikä niitä tarvitse erikseen asentaa. Niistä on iloa linnulle myös sen ollessa vapaana, jos lintu tällöin pääsee häkkinsä päälle.

Tätäkin virikemuotoa käyttäessä on muistettava turvallinen pinnamateriaali. Vaikka sinkkiä ei paljon irtoa, jos sitä käsitellään kuivana (esim. kuiva puulelu häkin päällä), en silti kannustaisi lintua tarkoituksella nokallaan kokeilemaan sinkittyä verkkoa.

Turvallisen verkon kanssa tätä menetelmää pystyy käyttämään myös ruokkimiseen tarjoamalla suuret kasvispalaset, siementangot ja lintuleivän häkin päältä. Tuoreruoan kanssa häkin pinnoja joutuu taas pesemään useammin.

Katso myös: Virikkeitä häkin ulkopuolelle häkistä käytettäväksi

Tuoreita kasveja sinikelta-aran häkin päällä tutkailtavana ja revittävänä.
Kuva: Flickr.com / Mel Vincent, CC BY-NC-ND 2.0

Tuoreruoka isoina palasina

Nopeutta ja näppäryyttä virikkeellistämiseen saa myös jättämällä tuoreruoan ylimääräisen pilkkomisen sikseen. Lintu pystyy kyllä syömään jopa kokonaisia (tai vähintäänkin puolitettuja) hedelmiä ja kasviksia! Tietty tällöin on pidettävä huoli ruokamäärästä per päivä.

Isojen ruokapalasten kanssa joskus kulho ei käy tarjoilupaikaksi, jos lintu heittää palat heti pois. Tällöin voi käyttää tuoreruokatikkua tai lintuturvallista klipsiä. Joskus myös ruokien lävistäminen orsiin auttaa, joskin silloin orret voivat sotkeentua herkemmin. Pinnojen väliin kiilatessa ruoka sotkee pinnoja, ja on pidettävä huoli että pinnojen materiaali on turvallinen: hedelmien mehu irrottaa sinkistystä verkosta todella paljon sinkkiä!

Kauluskaija syö orteen lävistettyä omenaa. Kuva: Flickr.com / franekn, CC BY-NC-ND 2.0

Kirjat virikkeenä

Tätä en suosittele linnuille, joilla on taipumusta nostattaa hormonaalisuutta. Muille sopivat tuhottavaksi esim. niitittömät lehdet ja kirjat, esim. puhelinluettelo on monen linnun suosikki! Runsas, helppo silppuaminen (paperi, pahvi) voi olla linnulle pesinnän merkki, koska samaa lintu tekee luonnossa kaivertaessaan pesäkoloaan (usein lahopuussa) suuremmaksi.

Kokonaiset klapit/lankut

Varsinkin isompien lintujen kohdalla tehtyjen ja ostolelujen kanssa voi tulla se raja vastaan, että uusien lelujen ostaminen ei ole enää kovin järkevää. Omistaja värkkää itse lelua tunnin, ja lintu pistää sen silpuksi vartissa... Papukaijoille kokoon katsomatta toimivat virikkeinä klapit, joissa on jokin terävämpi reuna (esim. puolikkaat, neljäsosa tai kuudesosa halot). Parhaiten näitä pääsevät hyödyntämään jyrsimisintoiset isot ja keskikokoiset linnut.

Tutkittavat virikkeet

Jos virikkeet kuitenkin pysyvät omistajalla mielessä päivittäin, niiden keksiminen ja tarjoaminen on helpompaa, kuin tarkoituksella pohtiminen, joka voi olla ajoittain uuvuttavaa. Papukaijat ovat uteliaita otuksia, jota voi hyödyntää päivittäisessä virikkeellistämisessä. Oli se sitten lusikka, pahvimuki tai vaikka kengännauha, uusia (turvallisia) esineitä arjesta voi laittaa linnulle tutkittavaksi ja ihmeteltäväksi.

Lue lisää: Uudet esineet, ruoat ja kokemukset virikkeenä

Virikkeitä roskista

Tutkittavien virikkeiden ohella älykkään linnun omistajan kannattaa pitää avoin mieli myös roskien kohdalla. Voisiko tämä roska olla turvallinen ja mieluisa virike linnulle jotenkin? Kun tämän ottaa tavaksi, se ei vie aikaa, mutta voi johtaa linnun suurempaan virikkeellistämisasteeseen! Sen sijaan, että jokin roska heitetään roskikseen, voi roskiksen viereen lisätä toisen korin, johon laitetaan kaikki linnulle sopiva roska. Tällä voi täyttää esim. tässä merkinnässä mainittuja virikkeitä, kuten dyykkauskulhoa, ruokahäkkiä tai laittaa tutkittavaksi häkin päälle, pohjalle tai normaaliin kulhoon.

Lue lisää: Virikkeitä roskista... kirjaimellisesti..!

Virikkeiden teko etukäteen

Jos päivittäisten virikkeiden tarjoaminen tuntuu hankalalta joko ajankäytöllisistä tai motivaationallisista syistä, kannattaa virikkeitä tehdä myös varastoon silloin kun niille on aikaa ja jaksamista. Moni tässä merkinnässä esitellyistä virikkeistä on nopeita päivittäiseen käyttöön, pitäähän lintu hoitaa silti joka päivä.

Säilyvien lelujen kanssa voi puuhailla silloin, kun aikaa ja motivaatiota on enemmän. Itse pyörittelen usein telkkaria katsellessa paperipalloja, joissa on sisällä ruokaa. Tällöin tälle tekemiselle ei tarvitse hankkia erikseen aikaa. Näitä palleroita on sitten helppo lisätä ihan sellaisenaan dyykkauslaatikkoon, ruokahäkkiin tai pinnavälin sen salliessa myös häkin päälle tai ruokakouruun.