Tee arjesta / hoitajan elämästä helppoa

Linnut elävät hyvin pitkään verrattuna muihin lemmikehin, ja joskus elämän varrella on aikoja, jolloin linnulle ei ehkä olisi niin paljon aikaa tai jaksamista kuin toivoisi. Joskus linnun pitkän elämän aikana omistajan motivaatio linnun parhaaseen hoitoon voi heilahdella myös muista kuin ajankäytöllisistä syistä. Joskus paras ratkaisu linnulle on kodinvaihto, jos motivaatio on totaalisen lopussa, mutta yleensä ei tarvitse ottaa näin radikaaleja keinoja käyttöön. Jos arjesta voi kuitenkin tehdä helpompaa ilman että se kostautuu linnulle, miksipä tällaisia keinoja voisi ottaa käyttöön? Osa näistä käy myös silloin, jos omistajan on reissussa, ja hoitajan hoitotyötä kotona halutaan helpottaa. Nämä käyvät myös motivoituneelle omistajalle arkeen, jos haluaa jotenkin silti helpottaa omaa päivittäistä työtä lintujen kanssa. Ehkä silloin jää paremmin aikaa vielä johonkin muuhun puuhailuun lintujen tai niiden virikkeiden kanssa.

Ympäristö

Näppäryyttä voi lisätä arkeen tekemällä ympäristöstä lintuystävällinen ja -turvallinen. Turvalliseksi tehdyssä huoneessa/asunnossa lintu voi ulkoilla häkistään myös vähemmällä valvomisella. Kehnommissa tiloissa lintu voi joutua vaaraan (sähköjohdot, karkaaminen, litistyminen jne.) tai lintu on vaaraksi itse kalusteille tai irtaimistolle sotkun ja tuhoamisen muodossa. Jos linnun lentelytilat ovat sille sopivat, siis turvalliset eikä lintu voi niitä järjettömän paljon tuhota tai sotkea, linnun vapaana pitäminen on omistajalle (tai koko perheelle) helpompaa ja stressittömämpää.

Jos lintua pitää vahtia silmä kovana kaiken aikaa, joka ikinen sekunti, lintu saattaa jäädä yhä useammin ja useammin häkkiin. On omistajallekin helpotus, että hän voi kääntää linnulle selkänsä ilman, että lintu on välittömästi vaarassa tai itse vaaraksi asunnolle. Häkin ulkopuoliset, mukavat kiipeilypuut lisäävät linnun todennäköisyyttä puuhastella sallittuja puuhia sallituissa paikoissa kiellettyjen sijaan. Puissa kannattaa huomioida linnun luonne: jos lintu tykkää olla korkealla, kannattaa puunkin olla korkea. Jos lintu tykkää olla ihmisen lähellä, kannattaa puunkin olla ihmisten lähellä ja palkata lintua huomiolla, kun se on puussa. Myös leluja ja muuta kiintoisaa tekemistä kannattaa lisätä puuhun, ettei lintu etsi tekemistä irtaimistoa jyrsimällä. Varsinkin linnunpidon alkuaikoina, kun palo linnun kanssa olemiseen on kovimmillaan, kannattaa lintua myös kouluttaen motivoida pysymään vapaana sallituissa paikoissa, (vaikka houkutus kantaa lintua jatkuvasti mukana olisikin suuri).


Linnulle sopivassa kiipeilypuussa lintu viihtyy. Kuva: Noora Warteva

Toinen arkea helpottava on sujuva häkkiin palaaminen. Jotta lintu päästettäisi vapaaksi mahdollisimman usein, sen on palattava häkkiin sujuvasti. Takkuileva häkkiin paluu joka päivä nostaa omistajan kynnystä päästää lintua edes vapaaksi, ja jälleen lintu jää häkkinsä vangiksi enemmän ja enemmän. Häkin tulisi olla linnulle viihtyisä: pinta-alaltaan suuri, tarpeeksi korkea/korkealla, hyvin valaistu ja sisustettu mukavaksi kodiksi. Häkkiin paluuta kannattaa treenata ja kouluttaa myös tarkoituksella, sillä johdonmukaisella koulutuksella lintu menee häkkiin myös rutiinista poikkeavissa tilanteissa. Rutiinit kuitenkin auttavat varsinkin villimpien lintujen kohdalla, ja myös moni ei-käsikesy lintu palaa itsekseen iltapalalle häkkiin jääden sinne yöksi nukkumaan.

Jos elämäntilanne on muuttunut niin radikaalisti, ettei linnun vapaana pidolle löydy enää aikaa tai motivaatiota, kannattaa harkita isomman häkin hankkimista tai kokonaisen lintuhuoneen sisustamista. Suuressa, useamman neliön häkissä tai lintuhuoneessa lintu saa "normaalin kokoiseen" häkkiin verrattuna enemmän liikuntaa, vaikkei se toki pitkien matkojen lentämistä ja huoneistossa kulkemista korvaakaan täysin.

Itse suosin helppokulkuista ympäristöä lintuhuoneiden kanssa. Linnut kuitenkin viihtyvät eniten yläorsilla, joten laitan lintuhuoneen orret kulkuväylillä niin ylös, että pääsen niiden ali kulkemaan helposti kumartelematta. Sivuille voi sitten laittaa myös alemmas orsia, koska sivuilla ei ole ihmiselle kulkua. Lintuhuoneessa suosin myös ruokapaikan järjestämistä lähelle ovea, jolloin siihen on helppo mennä, joskin oven läheltä ruokintaan liittyvä roska ja lika kulkeutuu helpommin myös muualle asuntoon. Ruokkiminen, virikkeiden lisääminen, lintujen kanssa seurustelu ja siivoaminen ovat kuitenkin kaikki helpompia ja miellyttävämpiä tehtäviä, kun ei joudu pujottelemaan kuin viidakossa konsanaan päästäkseen oksien seassa etenemään. Sama koskee myös häkkejä: linnun ruoan, veden tai virikkeiden vaihtaminen on mukavampaa, jos ne ovat helposti saatavilla eivätkä toisella puolella häkin oksaviidakkoa.

Lue lisää lintuystävällisestä ympäristöstä seuraavista merkinnöistä: Asunto papukaijoille sopivaksiLintu- ja eläinasunnon sisustus-/arkkitehtuuriratkaisuja.  ja Lintuhuoneen sisustus.

"Tuhma" papukaija on usein vain papukaija vääränlaisessa ympäristössä. "Tuhma" lintu jää muita herkemmin todennäköisesti häkkiasukiksi, joka ei ole sopiva kohtalo älykkäälle ja aktiiviselle eläimelle.

Ruokinta

En voi kyllin kehua, kuinka hyvä keksintö ulkoa vaihdettavat ruokakupit ovat! Ne tulevat kyseeseen sekä niille pelokkaille linnuille, jotka saattavat vahingossa paniikissa karata häkin luukun rakosesta, niille kesyille ja vapautta kaipaaville linnuille, jotka saattavat tarkoituksella ängetä ulos häkistä, ja ovat erittäin tarpeelliset niille linnuille, jotka voivat purra ruokkivaa kättä. Oli tilanne sitten mikä tahansa, ja kyseessä rutiininomainen aamuruokinta kotona, tai hoitojakso, jolloin lintua ei voi pitää vapaana, ulkoa vaihdettavat kupit ovat käteviä. Nykyään on myynnissä myös elementtejä, joissa on ulkoa vaihdettavat kupit, ja ne voi asentaa itsetehtyyn häkkiin tai pienellä metallityöllä myös valmiiseen häkkiin. (Esimerkkituote, jossa kupit kuvauksen mukaan myös lukittuvat paikoilleen, ettei lintu voi niitä telineestä tiputtaa.)

Jos kuppeja ei voi vaihtaa ulkoapäin, ja linnun livahtaminen ulos tai tuleminen näpeille arveluttaa, kannattaa kupit sijoittaa järkeviin paikkoihin. Häkin sisustamisen voi aloittaa kupeista: laittaa ne tyhjässä häkissä paikkoihin, joissa ne on helpoin vaihtaa, esim. oveen tai oven lähelle, ja sisustaa muu häkki kunnioittaen näitä paikkoja. Kuppien asettaminen kauas ovesta ei ole välttämättä kovin kätevää, jos kuppien vaihto pitää jostain syystä tehdä nopeasti tai harkiten. Arjessakin kuppien sijoittelu helposti saatavilla olevaksi sujuvoittaa hoitotoimenpiteitä. 

Tässäkin kannattaa harkita linnun koulutusta etukäteen: linnulle opetetaan oma paikka, johon se menee kauas kupeista, odottamaan nätisti. Tämä on hyödyksi varsinkin silloin, kun lintu ei vain saa tulla pois häkistä ruoan lisäyksen yhteydessä, kuten kiireisenä aamuna.

Linnun ruokinnassa voi käyttää myös mielikuvitusta, jos lintu on erityisen altis karkaamaan. Linnun voi myös ruokkia täysi häkin luukkuja avaamatta: ruoan pystyy myös pujottamaan häkkiin pinnojen välistä. Esimerkiksi häkissä, jossa pinnaväli on isompi, tuoreruoka leikataan vain hieman pinnaväliä kapeammaksi ja asetetaan tuoreruokatikkuun. Tämän tikun voi pujottaa pinnojen välistä paikoilleen. Kuivaruoan voi laittaa kulhoihin paperia tai suppiloa hyväksikäyttäen myös pinnojen välistä. 

Tuoreruokatikun asennus pinnojen lomasta, häkin luukkuja avaamatta.


Jos lintu alituisesti tiputtelee kuppeja, kannattaa hankkia kupit, joita se ei voi tiputtaa. Tällaisia ovat esimerkiksi muoviset, ruuvattavat kupit (esimerkkituote), mutta muitakin vaihtoehtoja on. Omistajan arkea helpottaa, jos hän ei joudu jatkuvasti keräämään kuppeja lattialta, ja linnun hyvinvointikin on vaarassa, jos se tiputtaa ainoan vesikupin heti aamusta yksin ollessaan. Kuppien kannattaa olla myös sellaiset, jotka menevät paikoilleen hyvin. Kaikkien kuppien pidikkeet eivät sovi kaikkien pinnavälien kanssa yhteen. Pienten lintujen muovikuppien metallipidikkeet voivat myös löystyä ympäriinsä pyöriviksi, jolloin niiden asettelu vaatii kaksi kättä (ja joskus myös pitkää pinnaa!). Tällaisia pyöriviä pidikkeitä voi yrittää korjailla pienellä määrällä Erikeeperiä tai muuta myrkytöntä liimaa, mutta joskus vain kuppien vaihtaminen erilaisiin korjaa ongelman. Huonosti paikalleen menevät kupit vetää pinnan kireälle jo heti aamusta.

Vesikupin sijasta voi käyttää juomapulloa. Juomapullossa vesi kuuleman mukaan pilaantuu nopeammin sellaisenaan, mutta kupissa pilaantumista voi kiihdyttää linnun sinne kantamat ruoanpalat. Itse pidän siitä, että linnuilla on mahdollisuus dippailla ruokaansa, mutta jos vettä joutuu vaihtamaan alituisesti, ehkä pullo säästää omistajan hermoja. Lopullisesti kulhoja ei välttämättä kannata vaihtaa pois, koska kulhossa lintu voi myös kylpeä, mutta hoitajalle tai kiireisessä elämäntilanteessa tippumattomat, likaantumattomat pullot voivat olla parempi ratkaisu. Huomiona, että osa linnuista tukkii myös juoma-automaatin täyteen ruokaa. Pyörivällä pallolla tai painettavalla metallitikulla varustettu, metallikärkinen juomapullo saattaa olla parempi, joskin osa linnuista voi tukkia myös pallon taakse ruokaa, jumittaen mekanismin. Kupin vaihtuessa automaattiin on pidettävä huoli, että lintu osaa juoda uudenlaisesta automaatista.

Käytännössä ruokakupithan eivät ole pakolliset, koska lintua voi myös motivoida etsimään ruokansa muualta. Helpoimmat ruokavirikkeet ovat dyykkausastia sekä "ruokahäkki", jotka ovat omistajalle helppo täyttää, mutta linnulla menee niiden parissa aikaa. Aamun ruokintakiirettä auttaa, jos pilkkoo illalla tuoreruoan valmiiksi, tai tekee jopa useamman päivän annoksen valmiiksi jääkaappiin. Tuoreruoan kanssa voi kuitenkin pohtia, pitääkö tuoreruokaa välttämättä pilkkoa, vai voiko sen laittaa kokonaisena tai isoina palasina tarjolle esim. tuoreruokatikkuun, ruokahäkkiin tai muuhun pidikkeeseen. (Vuonna 2021 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että arojen aika toimettomana väheni ja samoin väheni hoitajien ruoan valmistukseen käyttämä aika, kun tuoreruoka tarjoiltiin kokonaisena pilkotun sijaan. Kokonaisen ruoan tarjoilussa on siis myös virikkeellistävä vaikutus!)

Vapaasti siemenravinnolla olevien lintujen kanssa (usein peipot) voi myös käyttää siemenautomaatteja, joita ei tarvitse täyttää päivittäin. Itse en suosittele vapaata kuivaruokaa saataville muille kuin peippolinnuille, mutta automaattien avulla siementen kulutusta on helpompi tarkkailla, kuin laakeasta ja syvästä kulhosta. Tällöinkin on huomioitava, että linnut osaavat käyttää automaattia, eli heitellä siementen kuoret pois tuoreiden siementen päältä. Tähän suosittelisin käytettäväksi ulkolinnuille sopivia automaatteja, kuin kapeasuisia, lemmikkiosastolla myytäviä, koska ulkolintujen automaatteihin mahtuu useampia lintuja samaan aikaan syömään. On kuitenkin huomioitava turvallisuus: automaatti ei saa sisältää aukkoja, joista lintu voi pujahtaa automaatin sisälle, sillä esim. seeprapeipot ovat paljon perinteistä talitiaista pienempiä! 

Varsinkin suurempia määriä lintuja ruokkiessa ja juottaessa kannattaa panostaa samanlaisiin kulhoihin, jolloin osa kulhoista voi olla käytössä, ja osa pesussa. (Jos siis ylipäätään haluaa käyttää kulhoja ruokinnassa.) Kulhomäärien kantaminen keittiöstä lintutiloihin onnistuu esim. tarjottimella, saavissa tai ämpärissä, kätevästi yhdellä reissulla! Samankokoisia kulhoja voi myös pinota, myös silloin kun niissä on ruokaa!

Itse koin, että kuivaruoan annostelu on helpointa, jos linnut syövät tietyn mitan verran päivittäin. Siementen/pellettien mittaaminen on helpompaa täyteen mittaan, kuin mitata puolikkaita tai 3/4 mittoja. Tämä tietenkin vaatii ruokamäärän selvittämisen etukäteen ja sopivan mitan hankkimisen. Juuri oikean kokoisen voi tehtailla vaikka muoviastiasta, josta leikkaa reunaa matalammaksi omiin tarpeisiin sopivaksi.

Kokonaiset kasvikset voi myös lävistää orsiin tai tuoreruokatikkuun.

Siivous

Siivottavaa ja linnun hyvinvointia uhkaavaa sotkua pystyy ennaltaehkäisemään. Tässä iso osa on orsien asettelulla: linnut kakkaavat yleensä orsilta alaspäin, joten alempien orsien sotkua voi ehkäistä asettelemalla orret järkevästi toisiinsa nähden. Orsista ei välttämättä kannata ripustaa leluja, koska tällöin lelut sotkeentuvat herkästi ulosteeseen. Lelut kannattaa ripustaa häkissä häkin kattoon tai seiniin. Orsia koskeva asettelu koskee myös kiipeilypuun oksia.

Paikkoja, jotka saattavat sotkeutua, kannattaa suojata etukäteen. Pressu tai suihkuverho suojaa tapettia, sillä irrotettava muovi on helppo pestä suihkussa tai kesällä ulkona painepesurilla tai letkulla. Muovin voi myös vaihtaa kokonaan, mutta jämähtäneiden mustikka- tai paprikatahrojen siivoaminen huokoisesta seinästä tai tapetista on lähes mahdotonta.

Ruokailua siistivät "no-mess" kupit, jos sellaisista tykkää. (Omaan makuun ne eivät sovi, koska niiden kanssa virikkeellistäminen on hankalaa, samoin useamman linnun ruokailu yhtä aikaa.) Ruoan määrää hallinnoimalla voi myös vähentää sotkun määrää. Hillityllä ruokamäärällä lintu tulee myös syöneeksi sen mitä on tarkoitus, koska sen mahdollisuuden valikoimiseen ovat vähäisemmät.

Omaa kiirettä tai hoitajan arkea auttaa, jos pohjapapereita/sanomalehtiä laittaa useamman kerroksen päällekäin, josta on kätevä vaihtaa vain se päällimmäinen. Sotkun leviämistä häkistä muualle auttaa, jos häkin pohjaan asentaa korkeammat pohjat esim. pleksistä.

Lue lisää siivous- ja siisteysvinkkejä merkinnästä: Lemmikkilintujen sotku hallintaan ja Papukaijan aiheuttaman sotkun minimointi.


Koulutus

Jo ensimmäisessä kappaleessa mainitsin ympäristön tekemisen lintuturvalliseksi. Tämä voi olla alkuun vaivalloisen tuntoista, mutta ajan mittaan siinä säästyy sekä huoneisto että omistajan hermot.

Sama koskee koulutusta: lintua kannattaa kouluttaa jo alusta alkaen, silloin kun on aikaa ja motivaatiota. Hyödyllisiä koulutettavia asioita ovat esim. häkissä pysyminen kun ovi avataan, tietyissä paikoissa oleminen ja toisista pois pysyminen käskystä tai lopulta jopa rutiininomaisesti. Sitten kun ongelmia on jo ilmaantunut, niiden korjaaminen voi olla hankalaa, joten kannattaa panostaa myös ennaltaehkäisevään koulutukseen! Katso blogimerkintä: Ongelmien ennaltaehkäisy.

Linnun voi opettaa menemään häkkiinsä myös omatoimisesti vain pyynnöstä, ilman että sitä on tarvetta kantaa sinne kädellä tai kepillä. Kuva: Noora Warteva.


Muita

Lintuseura: Lintujen ollessa lähtökohtaisesti erittäin sosiaalisia eläimiä, suosittelen lämpimästi, että jokainen lintua hankkiva hankkisi jo kerralla kaksi toimeen tulevaa yksilöä, esim. luovutusikäisen veljes- tai siskosparin. Usein lintujen totuttaminen toisiinsa on myös sen arvoista, vaikka joillain yksilöillä tai lajeilla tutusteluun saattaa mennä useampi kuukausi. Onnistunut lopputulos on kuitenkin palkitseva: aiemmin yksin eläneen linnun yksinäisyys ja siitä johtua krooninen stressi helpottaa, ja omistaja voi myös lepuuttaa hermojaan, koska linnun kanssa ei tarvitse olla ihan aina. Tämä on erityisen hyödyllistä silloin, jos elämänmuutos ajaa omistajan pitkien koulu- tai työpäivien pariin, mielenkiinto linnun kanssa seurusteluun on alhaalla, tai ihan vain se, että lintu joutuu jäämään yksin kotiin hoitojakson ajaksi, hoitajan käydessä vain ruokkimassa ja juottamassa linnut. 

Ajastin: Valojen kanssa räpläämisen saa unohtaa täysin, jos hankkii lintujen valoille ajastimen. Häkin tai huoneen pimentämisen kannattaa olla helppoa: itse suosin koko huoneen pimentämistä pimennysverhoin tai häkin ympäri kattokiskoilla olevia verhoja sen sijaan, että joka ilta taiteilisin häkin päälle jonkinmoisen kankaan, ja joka aamu viikkaisin sen pois. Itse en ole vielä koettanut, mutta harkinnassa on myös verhojen avaamisen ja sulkemisen automatisointi.

Perhe ja lemmikit: Jo ennen lintukatraan hankkimista kannattaa miettiä, miltä arki tulee näyttämään. Itse en välttämättä suosittele lintuja herkästi talouteen, jossa on pieniä lapsia, koiria tai kissoja, koska joskus nämä vaikeuttavat toistensa elämää. Myös muut linnut voivat tehdä tämän: entä jos eri lajia edustavat linnut eivät tulekaan toimeen, ja tappelevat alituisesti jopa pinnojen välistä? Itse suosin yhtä parvea per talous, ja parven jäsenet, olivat ne lajiltaan mitä vain, tulevat toimeen sopuisasti, eikä erityisjärjestelyitä tarvita sopuisaan yhteiseloon. Parhaiten tämä onnistuu hankkimalla vain yhtä lajia, tai lajeja jotka tunnetusti tulevat toimeen keskenään (esim. neitokakadut ja undulaatit). Jos lintujen yhteiselo on ainaista vuorottelua lentovuoroista, voi omistaja kyllästyä ja pitää vapaana vain lempparilintujaan, jättäen muut vähemmälle hoidolle. Tätä kannattaa miettiä ja ennakoida ennen uusia perheenlisäyksiä! Yleensä suuret tilat sallivat myös eriluonteisten lajien sopuisan yhteiselon, varsinkin jos riitaisa parvi on mahdollista jakaa eri tiloihin kummankaan hyvinvoinnin siitä kärsimättä.

Virikkeet: Koska virikkeet ovat lemppariaiheeni, kirjoitin näppärästä virikkeellistämisestä ikioman merkintänsä: Helppoja ja nopeita virikkeitä papukaijoille. 

Mitä keinoja käytät itse arjen sujuvoittamiseksi? Kommentoi omat vinkit alle! Parhaat lisään muokaten tähän merkintään. :)