Ruokavirikkeiden erilaista vaikeuttamista

Kirjoitin jo aiemmin blogiini optimal foraging theory -teoriasta. Teoria käsittelee sitä, kuinka paljon eläin voi laittaa energiaa ruokailutapoihin, jotta ruokailu on edelleen tehokasta, eli eläin saa siitä vähintään saman verran energiaa, kuin se siihen on laittanut. Törmäsin tuon merkinnän kirjoittamisen jälkeen vielä muutamiin konktreettisiin tapoihin, joilla eläimen ruokailuun kuluttama aika lisääntyy, ja niistä saa vallan mainiosti vinkkejä myös kotielämään.

Lemmikkipapukaijankin tulisi kohdata haasteita ruokailussa, sillä usein lemmikit syövät liian nopeasti, jättäen luppoaikaa tylsistymiselle. Kuva: Kiuru Koponen

Etsimisajan lisääminen

Lemmikkinä eläin ei yleensä joudu etsimään ruokaansa, vaan se ruokitaan yleensä vallan ennalta-arvattaviin paikkoihin ja ennalta-arvattavaan aikaan.

Vinkki: Dyykkauslaatikko toimii tässä, jopa pienissä tiloissa. Dyykkauslaatikkoon laitetaan puhdasta kuiviketta ja muuta lintuturvallista sälää, ja sekaan ripotellaan kuivaruokaa. Lintu joutuu etsimään jokaisen ruokamurun syömäkelvottoman tavaran seasta. Lisää vain enintään yhden päivän ruoka-annos päivittäin. Tämä sopii lajille kuin lajille. Luonnollista haastetta ei tosin synny paikan löytämisen suhteen: dyykkausastia on näkyvä, ja lintu osaa hakeutua sen äärelle ruokailemaan.

Vinkki: Lelumetsästä/lelupuusta tai hyvin suuresta kiipeilypuusta tai monipuolisesti sisustetusta lintuhuoneesta lintu joutuu etsimään piilotettuja ruoanlähteitä. Ruokapaikat/lelut tulisi asentaa tai täyttää silloin, kun lintu ei näe, jolloin se ei voi päätellä ihmisen liikkeistä, missä on ruokaa ja missä ei. Blogissa: Papukaijojen virikkeellistäminen ruoalla: lelupuu / lelumetsä ja Suuret kiipeilypuut apuna luonnollisen käyttäytymisen imitoinnissa.

Seuraavassa kappaleessa myös vinkkejä etsimisajan lisäämiseen.

Ruoan levittely isommalle alueelle

Ruokaa levittämällä laajemmalle alueelle ja/tai useammalle ruokailupisteelle eläin joutuu käyttämään energiaa kulkeakseen näiden pisteiden välillä. Tästä olen kirjoittanut merkinnän Pienlemmikkien rajoitetut tilat hyötykäyttöön virikkeillä.

Ruokaa etsivillä lajeilla, kuten papukaijoilla ja jyrsijöillä myös jokainen ruokapalan löytäminen on mielihyväkokemus, jolloin positiivisten kokemusten määrä nousee, kun se saa löytää "enemmän" ruokaa, vaikka määrällisesti ruokaa olisi saman verran useassa paikassa, kuin normaalisti yhdessä kulhossa. Myös blogissa: Mielihyväkokemusten määrä lemmikeillä.

Vinkki: Laita linnun elinympäristöön (häkkiin ja/tai kiipeilypuuhun) useita kulhoja, jopa kymmeniä kappaleita. Tarjoile linnun päivittäinen ruoka-annos näistä kulhoista. Huomioi, ettet yliruoki lintua niin, että se voi syödä koko päivän ruokatarpeen vain yhdestä tai kahdesta kulhosta. Kaikkiin kulhoihin ei ole pakko laittaa ruokaa, jolloin lintu joutuu etsimään ruokapaikkoja. Ruokavirikkeiden suhteen kokeneilla linnuilla kulhojen määrää voi vähentää ja laittaa tilalle ruokaa sisältäviä älypalapelejä ja tuhottavia ruokavirikkeitä, silti pitäen ruokamäärän niissä pienenä per paikka.

Vinkki: Poraa kaikkialle linnun elinympäristössä orsiin ja leluihin sen kokoisia reikiä, että niihin mahtuu linnun jokin ruokapala, esim. iso pelletti tai hirssintähkän pallero. Täytä reikiä sattumanvaraisesti.

Luonnossa ruokaa on usein isolla alueella.

Ruoan käsittelyn hankaloittaminen

Esimerkkinä oli saukko ja simpukat: simpukka on melko helppo löytää ja simpukan liha on helppo syödä, mutta itse lihaan on hankala päästä käsiksi. Tämä on hyvä pointti lemmikkilinnulle, jolla yleensä ruokapaikan tai ruokapalan etsimiseen menevä aika on aika minimissä.

Vinkki isoille linnuille: Poraa puun paloihin sen kokoisia reikiä, että niihin mahtuu juuri ja juuri linnun normaali pelletti. Laita näitä palasia linnun elinympäristöön, esim. käytä niitä leluissa tai laita niitä sellaisenaan tarjolle linnun ruokakuppiin. Lintu näkee ruoan, mutta sen on työskenneltävä, että se saa sen ulos puun sisältä.

Vinkki: Erilaiset ruokahäkit lisäävät ruokailuaikaa, koska niistä syöminen on hankalampaa, kuin ilman mitään estettä. Helpoimmassa versiossa lintu kuitenkin näkee ruoan, ja on täten yleensä motivoitunut työskentelemään sen parissa. Blogissa: Erilaiset ruokahäkit.

Ruoan käsittelyn oppiminen

Tämä haaste ruokailuun on erityisen toimiva papukaijoilla, koska ne ovat niin älykkäitä ja nopeita oppimaan. Linnulle tarjotaan uusi virike, joka on esitelty sille tavalla, että lintu ymmärtää sen sisältävän ruokaa. Lintu oppii vähitellen käyttämään virikettä, ja samalla sen vaikeustasoa voidaan nostaa. Seuraava kerta on aina edellistä helpompi ja lopulta ruokailu ei välttämättä ole enää kovin haastavaa. Tällöin voi pohtia, voiko haastetta lisätä muilla keinoin, tai laittamalla virikkeen tauolle ja antamalla linnulle uudenlaisia.

Monet teolliset virikkeet pohjaavat tähän: ne ovat linnuille yleensä haastavia ja jännittäviä alussa, mutta linnut oppivat käyttämään niitä näppärästi. Varsinkin hyvin älykkäille papukaijoille voi keksiä ties minkälaista aivopähkinää, ja virike on se alun pähkäily, kuinka saada ruoka ulos. Tällaisia käytetään hyvin paljon esim. kea-papukaijoilla, joiden energia ja älykkyys ovat todella korkeita. Kaikille linnuille tällaiset eivät käy, sillä ne saattavat turhautua liian vaikean haasteen edessä. Sama koskee myös tuhottavien virikkeiden pariin opettelua: lintu on oppinut, että pahvi tai paperi sisältää ruokaa, sillä papukaijojen hajuaisti on kehno. Blogissa: Virikeruokailun aloittaminen: aloita helposta!

Vinkki: Monet kaupalliset virikelelut pohjaavat tällaiseen opetteluun, esim. Food TumblerTurn `n` Learn LogsCreative Foraging Push and Pull, Foraging Wheel  ja The Busy Barrel.

Hyasinttiara ja Foraging Wheel. Harjoitteluun virike on sopivan täynnä, mutta kokeneen virikeruokailijan käytössä lelun sisällä voi olla enemmän "roskaa" kuin varsinaista ruokaa. Kuva: Northern Parrots



Tekniikoiden yhdisteleminen

Kaikkia yllä mainittuja tekniikoita voi myös yhdistellä, ja sillä päästään yhä pidemmälle haasteiden maailmassa, ja kohti luonnollista, aikaa vievään ruokailuun.

Ruoan levittely isommalle alueelle + ruoan käsittelyn hankaloittaminen =
Sen sijaan että linnulla olisi vain useita kulhoja, joissa on useassa hieman ruokaa sellaisenaan, niissä voisi olla ruoan sijasta esim. ruokaa, joka on tukittu puunpalasten sisälle.

Ruoan levittely isommalle alueelle + ruoan käsittelyn hankaloittaminen + ruoan käsittelyn oppiminen=
Sama kuin edellinen, mutta linnun täytyy vielä oppia käyttämään virikkeitä, joissa se ei näe ruokaa. Tämä voisi olla esim. ruoan kääriminen paperiin, ja paperimytyn tunkeminen puun palaseen porattuun reikään. Näitä puupaloja sijoiteltaisi ruokapaikkoihin linnun ympäristössä.

Etsimisajan lisääminen + ruoan levittely isommalle alueelle + ruoan käsittelyn hankaloittaminen + ruoan käsittelyn oppiminen=
Sama kuin edellinen, mutta sen sijaan että tällaisia ruokapiiloja laitettaisi kovinkaan näkyviin paikkoihin, niitä voi myös piilotella linnun elinympäristöön, kuitenkin sellaisiin paikkoihin että lintu voi ne löytää.

Muista kuitenkin aloittaa helposta, ettei lintu lannistu, blogissa: Virikeruokailun aloittaminen - aloita helposta!