Virikkeellistämisen 10 sääntöä

Törmäsin vallan mainioon kymmenen säännön listaukseen virikkeistä. Julkaisen sen nyt hieman papukaijoihin modifioituna, sillä kaikki kohdat eivät käy papukaijoihin kovin hyvin. Alkuperäinen, englanninkielinen julkaisu lopun lähteissä.

1. Tee suunnitelma

Suunnitelmallisen virikkeellistämisen avulla eläin saa parhaan hyödyn irti virikkeistä. Katso blogimerkintä suunnitelman teosta: Kuinka saada virikkeistä suurin hyöty irti?

2. Ei enää ilmaisia lounaita!

Heitä normaalit kulhot mäkeen, ja laita eläin töihin ruokansa eteen. Katso blogimerkinnät: Helppo konsepti, hankala sana: Foraging ja Papukaijojen kupiton ruokinta.


3. Muista, että on muitakin virikkeitä kuin ruokavirikkeet tai kosketeltavia virikkeitä

Toisin sanoen, yritä saada koko eläimen luontainen käyttäytyminen ilmi virikkeiden parissa, ei vain tarjoamalla virikkeistä ruokaa tai leluja vain tutkimismieliseen leikkimiseen. (Helppo homma papukaijoilla, jotka toteuttavat luontaista jyrsimäintoaan tuhottavien lelujen parissa.) Katso blogimerkinnästä insipiraatiota: Erilaisia viriketyyppejä listattuna

4. Kurottelu, tasapainoilu, kiipeily, vetäminen...

Normaalista liikkumisesta poikkeva liikkuminen virikkeen vuoksi haastaa eläimen fysiikkaa ja lisää sen kuntoa ja lisää myös virikkeeseen haastetta. Katso blogimerkintä: Lintujumppaa kotioloissa



5. Lisää uudet virikkeet varovasti

Vältä eläimen stressiä ja pelkoa esittelemällä hermostuneelle eläimelle virikkeet eläimen luonteen vaatimalla tavalla


6. Tee virikkeestä haastava, älä mahdotonta

Virikkeiden vaikeustasoa kannattaa nostaa eläimen kykyjen karttuessa, mutta liian isoja harppauksia ei kannata ottaa. Liian vaikean virikkeen äärellä eläin turhautuu, stressaantuu ja voi lopettaa lopulta virikkeen hyödyntämisen kokonaan.

7. Huomioi parven koko ja sosiaaliset suhteet

Papukaijoilla virikkeiden monopoli ei välttämättä ole niin voimakas kuin eläinlajeilla, joilla on selvä johtaja, joka voi haalia virikkeen kokonaan itselleen. Papukaijoihinkin kuitenkin mahtuu luonnetta, ja vahvaluonteinen yksilö voi omia virikkeen omaan käyttöönsä. Vältä tämä asettamalla parveen useita samanlaisia virikkeitä, jolloin kilpailu vähenee.



8. Muista eläinten turvallisuus

Vaikka vahinkoja aina sattuu, ei se ole syy jättää eläimiä virikkeellistämättä. Muista kuitenkin aina turvallisuus niin pitkälle kuin mahdollista! Katso blogimerkintä: Papukaijojen virikkeiden turvallisuus

9. Ajattele aikaa kun et ole paikalla

Papukaijat nukkuvat yöt, mutta ovat usein yksin päivisin, kun ihminen on koulussa, töissä, asioilla jne... Tällöin linnulla tulee kanssa olla tekemistä, vaikka ihminen ei voi sitä kädestä suoraan tarjota.

10. Virikkeen positiiviset vaikutukset

Ajattele aina, hyötyykö eläin virikkeestä. Vaihda virikkeitä, jos eläin on menettänyt mielenkiintonsa niihin. Pohdi, kannattaako tarjota niitä virikkeitä, jotka ovat ihmisen mielestä kivoja, mutta eläimelle ne ovat vain neutraaleja tai jopa negatiivisia, ja tällöin ne vievät tilaa ja resursseja (ihmisen aika, raha) sellaisilta virikkeiltä, joita eläin oikeasti voisi hyödyntää. Blogimerkintä: Mikä tahansa lelu ei ole virike

Inspiraatio ja lisätietoa:
Top 10 Rules Of Enrichment – ZOOSnippets

Kommentit